'Marka Mirasi'ni Yazdi

'Marka Mirasi'ni Yazdi

Izmir Ekonomi Üniversitesi (IEÜ) Meslek Yüksekokulu Müdürü Burçin Önder, uzun yillar önce kurulan ve gelisimini hizla sürdürerek günümüze basariyla gelen 8 ünlü markanin ilham veren hikayesini, ‘Marka Mirasi’ adli kitabinda bir araya getirdi.

8 markanin kurulus hikayesi, temel degerleri, sembolleri, basarilari, marka miraslarini korumak ve gelistirmek için gösterdikleri çaba, IEÜ Meslek Yüksekokulu Müdürü Burçin Önder’in ‘Marka Mirasi’ adli kitabinda detaylica anlatildi. Detay Yayincilik imzasiyla okuyucularla bulusan eser, sirket kurucularinin marka mirasi ve marka sermayesine etkisini arastirmasi yönünden de literatürde ilk olarak tarihe geçti. Uzun ve titiz bir çalismanin ardindan kitabi hazirladigini belirten Burçin Önder, kisa süre içerisinde aldigi olumlu dönüslerin kendisini çok mutlu ettigini söyledi.

Önder, aile sirketlerinin uzun süre basarili bir sekilde yasamasi açisindan da söz konusu markalarin güzel bir örnek oldugunu ifade etti.

Marka mirasi kavraminin tüketiciler tarafindan da önemsendigini aktaran Önder, “Marka mirasi, zamansiz bir kavram. Markanin güvenilir oldugunu, gelecegi ve simdiki zamani kucakladigini ifade eden bir tanim. Finans ve pazarlama alanindaki duayen isimler, çalkantili dönemlerde sirketlerin köklerine, kurulustaki felsefesine dönmesini tavsiye ediyor. Bu noktada markanin geçmisi ve kurulus vizyonu çok degerli” diye konustu.



En genci 1961’de kuruldu

Önder, sözlerini söyle sürdürdü: “Kökleri uzun yillar öncesine dayanan markalar, tüketicide güven ve kalite hissi uyandiriyor. Daha çekici oluyor ve her gün degisen rekabet ortaminda markalarin degismez oldugunu da hissettiriyor. Marka mirasi, tüm sirketler için kimsenin taklit edemeyecegi yegane güç. Türkiye’de, 50 yili askin süredir ayni aileye mensup ve ayni alanda faaliyet gösteren yaklasik 120 marka tespit ettim. Bunlarin hepsi çok saygin, degerli markalar. Kitabimda ise bu markalardan 8’inin kurucularinin marka mirasina olan etkisini arastirdim. Kitapta aktardigim 8 markadan en genci, 1961 yilinda kuruldu. Bu noktada tüm markalarin önemli bir tarihi geçmise sahip oldugunu söyleyebiliriz” dedi.



Akademik çalismalara zemin olusturacak

Marka Mirasi kitabinin bundan sonra yapilacak akademik çalismalara da zemin olusturacagini ifade eden Önder, “Kitabimi hazirlarken ailelere iliskin detayli bir arastirma süreci gerçeklestirdim. Dökümanlari, kitaplari, arsivleri, görsel materyalleri taradim ve marka temsilcileriyle görüstüm. Merak edilen, daha önce hiç yazilmayan birçok önemli noktayi okuyuculara aktardim. Literatürde, kurucularin marka mirasina ve marka sermayesi üzerine etkisini bu denli ele alan bir eser yoktu. Bu açidan oldukça farkli ve akademik çalismalara da zemin olusturacak bir kitap oldu” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile