Marlon Brando'nun Sesi, Dönmezer Hayatını Kaybetti

Yönetmen Tunç: 'Kendi emeği ve alın teriyle yükseltmeye çalıştığı Türk sineması, ne zaman ki elden ayaktan düştü, ona hiçbir desteğini göstermedi' 'Baba filminde, Marlon Brando'yu seslendirmesi bile onun büyük bir sanatçı olarak anılmasına yeter' Yapımcı, yönetmen ve senarist Taşdiken: 'Tiyatro, oyunculuk, sinema onu inanılmaz heyecanlandırıyor, ayakta tutuyordu'.

Marlon Brando ve Al Pacino'nun başrollerini paylaştığı 'Baba' filminde Brando'yu seslendirerek akıllarda yer edinen oyuncu Mete Dönmezer hayatını kaybetti.

Yönetmen Nazif Tunç, sanatçının vefatına ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, Dönmezer'in dün Ankara'da defnedildiğini belirterek, '2006 yılından itibaren çok üzüntülü, bir sanatçıya layık olmayan bir hayat sürmek zorunda kaldı.' dedi.

Dönmezer'i, Kaynanalar isimli televizyon dizisi ile Devlet Tiyatrolarından tanıdığını kaydeden Tunç, 'Sanata ve sinemaya hizmet vermiş büyük oyunculardan birisiydi. Lakin bir hastalık geçirdi ve bu felçten sonra ne yazık ki bütün hayatını vakfettiği sinema, Mete Dönmezer'e sahip çıkmadı.' diye konuştu.

Tunç, Dönmezer'in kendisinin eserlerinde de rol aldığının altını çizerek, şunları aktardı:

'Katkıları çok büyüktür. Zaman zaman bazı acil durumlarıyla ilgili yardımına koştum, lakin Türk sinemasının meslek birliklerinin Mete Dönmezer gibi bir sanatçıya layık olma kaygısı hiçbir zaman olmadı. Kendi emeği ve alın teriyle yükseltmeye çalıştığı Türk sineması, ne zaman ki elden ayaktan düştü, ona hiçbir desteğini göstermedi. Bu bizim çok üzüleceğimiz ve vidan azabını sonsuza kadar taşıyacağımız bir durumdur.'

Ünlü oyuncunun Ankara'da yaşadığını dile getiren Tunç, şöyle devam etti:

'İstanbul'da, kirasını ödeyebilecek ve geçimi sağlayacak desteği bulunmadığından Ankara'ya gitti ve orada dar bir çevre içerisinde, eski vefalı Devlet Tiyatrosu sanatçılarının olduğu bir çevrede hayatını sürdürdü. Bırakın sinema, tiyatro, dizileri, seslendirme sanatçısı olarak bile Mete Dönmezer'in Türk sanatına katkıları çok büyüktür. Baba filminde, Marlon Brando'yu seslendirmesi bile onun büyük bir sanatçı olarak anılmasına yeter. Baba ve diğer filmlerinde Marlon Brando'yu TRT'den başlayarak Türk halkına sevdirmiş ve onu iyi giymiş bir sanatçıydı.'

Nazif Tunç, sinemanın vefasız olduğunu vurgulayarak, 'Hepimizin üstünde Mete Dönmezer'in emeği ve alın teri vardır. Hiçbir yönetmen diyemez ki ben Dönmezer'le çalışmadım. Mutlaka seslendirme, oyunculuk, danışmanlığında çalışmıştır. Türk sinemasının bilinen ne kadar yönetmeni varsa hepsinin hayatı bir yerde onunla kesişmiştir. Hiçbir maddi menfaat gözetmeden herkesin eserinde oynamak ve o eseri sanatıyla yüceltmek konusunda çekincesi olmayan bir adamdı. O yüzden hakkı ödenmez.' ifadelerini kullandı.

- 'Hiç hastalığından şikayet etmedi'

Yapımcı, yönetmen ve senarist Atalay Taşdiken de Dönmezer'i çocukluk yıllarında Kaynanalar'da izleyip çok beğendiğini söyleyerek, şunları dile getirdi:

'Kız Kardeşim Mommo'yu çekeceğim zaman senaryo gereği felçli bir yaşlıya ihtiyacım vardı. Bir arkadaşım 'Mete Dönmezer var, şu anda felçli' dedi. Ankara'da gidip buldum. Gerçekten bir tarafı tutmuyordu ama hikayeyi anlattığımda filmi çekmek onu çok heyecanlandırdı. Doktoruyla konuşup izin aldık ve köye götürdük onu. Köy, bir hasta için konforlu bir ortam sunmuyordu tabii. Olabildiğince ihtimam göstererek çalıştık onunla. O haliyle yardımla merdivenleri çıkabiliyordu ve sabah çıkarıyorduk. Akşama kadar orada kalıyordu ama hiç hastalığından şikayet etmedi.'

Bir şey üretmenin sanatçıyı çok heyecanlandırdığının altını çizen Taşdiken, 'Hatta orada sürekli bana yazdığı oyunlardan ve turneye çıkmaktan bahsediyordu. Tiyatro, oyunculuk, sinema onu inanılmaz heyecanlandırıyor, ayakta tutuyordu. Normalde sağlığı o kadar kötü bir insanın bırakın taşra kasabasına gelmeyi, evinden çıkmayı bile düşünemeyeceği bir durumdaydı. Çok da mutlu oldu tabii.' dedi.

Taşdiken, filmin ardından dostluklarının devam ettiğine dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

'2010'da Kiev Film Festivali'nde Mommo yarışmadaydı. Mommo En iyi Film Ödülü aldı. Mete ağabey de filmle, En İyi Erkek Oyuncu ödülünü aldı. O sanıyorum Mete ağabeyin oyunculuk kariyerindeki tiyatroyu bilmiyorum ama bildiğim kadarıyla sinemadaki tek ödülüydü. Ben döndükten sonra Ankara'ya gidip ödülü verdim. İnanılmaz mutlu oldu ve ağladı.'

Dönmezer'in son yıllarda Ankara'da bir bakım evinde yaşadığını aktaran Taşdiken, en son bayramda ziyaretine gittiğini söyledi.

- Mete Dönmezer

Uzun yıllar Yeşilçam'a hizmet veren Mete Dönmezer, 1947'de Ankara'da doğdu.

Kaynanalar dizisindeki 'Şoför Dursun' karakteriyle televizyon seyircisinin yakından tanıdığı Dönmezer, 1974'te 'Baba' filmini seslendirdi.

Sanatçı ayrıca 'Kız Kardeşim', 'Yeşeren Düşler', 'Ver Elini İstanbul', 'The İmam', 'Bodrum Hakimi', 'İnce Hacı','Yaralı', 'Sevgi Ana', 'Oyun', 'Üvey Baba', 'Güvercin', 'İkinci Bahar', 'Ruhsar' ve 'Çiçek Taksi' isimli sinema ve dizilerin de arasında olduğu çok sayıda yapımda rol aldı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile