Istanbul Valisi Ali Yerlikaya, müsilajla (deniz salyasi) ilgili olarak persembe günü Istanbul'daki eylem planini deklare edeceklerini söyledi.
Marmara Denizi'ndeki müsilajla mücadele kapsaminda Caddebostan Sahili'nde baslatilan deniz temizligi seferberlik programinda konusan Yerlikaya, uzun süredir bu sorunla ugrastiklarini belirtti.
Yerlikaya, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in talimatiyla bir seferberligin baslatildigini ifade etti.
Valilik Koordinasyon Merkezini olusturduklarini bildiren Yerlikaya, "Persembe günü 14.00'te Valiligimiz, Büyüksehir Belediyemiz, ISKI, ISTAÇ, Marmara Denizi'nde kiyisi olan ilçe belediye baskanlarimiz, Tarim, Çevre Sehircilik Il Müdürlükleri, STK'lar ve üniversitelerle bir araya gelecegiz. 22 maddelik eylem planinin Istanbul ayagi ile ilgili, Istanbul'da müsilaj sorununun çözümü ile ilgili çalisma takvimimizi madde madde belirleyecegiz. Kisa, orta ve uzun vadede 3 ay içerisinde bakanligimizin açiklayacagi stratejik planla uyumlu eylem planinin takvimi belirlenecek. Persembe günü Istanbul'daki eylem planini deklare edecegiz." seklinde konustu.
Müsilajla ilgili Cumhurbaskani Erdogan'in 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde Pendik'te devletin kararliligini ortaya koyarak talimat verdigini dile getiren Yerlikaya, sorunu çözmek için yapilmasi gerekenleri yerine getireceklerini kaydetti.
Marmara Denizi'ne kiyisi bulunan tüm sehirlerde yerel yönetimlerin yol haritasini çikaracaklarini anlatan Yerlikaya, "Hemsehrilerimize söz verecegiz. 7 vilayette verilen sözlerin takibi yapilacak ve seffaf bir sekilde medya araciligiyla bütün hemsehrilerimizle paylasilacak." diye konustu.
Kisa vadede, bugün temizlik seferberligi baslatildigini aktaran Yerlikaya, söyle konustu:
"Su an için 20 tekne devamli surette bu sikintiyi bertaraf etmek için çalisiyor. Kalici olan ileri biyolojik aritmadir. Istanbul'da 4 milyon metreküplük aritilan suyun 1,9 milyon küpünü Marmara'ya kalani Karadeniz'e veriyoruz. Bunlarla ilgili yerel yönetimlerimiz gayret gösterecek. Bir daha ayni sikintiyi yasamamak adina samimi olarak çalisacagiz. Bir sözüm de yasayan bizlere. 16,5 milyon hemsehrilerimize. Nasil görmek istiyorsak denizimizi, yesilimizi, topragimizi lütfen o sekilde davranalim."
- "Herkes 'Marmara hepimizin' dedi"
Marmara Belediyeler Birligi Baskani ve Kocaeli Büyüksehir Belediye Baskani Tahir Büyükakin, su ana kadarki süreci son derece basarili sekilde, katilimci bir akil ve siyaset üstü bir mekanizmayla yürüttüklerini söyledi.
Sürecin yürütülmesinde ilgili tüm taraflarin olduguna deginen Büyükakin, ortak akilla yürüttükleri çalismalarda ortak sahiplenme gerektiginin altini çizdi. Marmara Belediyeler Birligi ve Bakanligin ortaklasa yürüttügü çalismada taraflarin gereksiz tartismalarin içine girmemeyi tercih ettigini anlatan Büyükakin, "Herkes 'Marmara hepimizin' dedi, digerine kabahat bulmak, 'Sen sunu yapmadin, sen bunu yapmadin.' demeyi seçmek yerine, diger yolu seçti, aklin yolunu seçti, bilim adamlarinin söyledigi yolu seçti. Çünkü sunu biliyoruz, Marmara Denizi'ne bizim vermemiz gereken, insan kaynakli atiklarin ortamdan uzaklastirilmasi." ifadelerini kullandi.
Büyükakin, bilim insanlarinin ortama verilen azot, fosfor ve diger kirleticiler yüzde 40 azaltildiginda bes yil içinde Marmara Denizi'nin eski haline dönecegini söylediklerini aktardi.
Ilgili tüm taraflara tesekkür eden Büyükakin, "Bu çalismalarda bize liderlik eden degerli Bakanimiza, en basta Sayin Cumhurbaskanimiza tesekkürleri bir borç biliyorum. Önümüzdeki süreçte birlikte hareket ederek ortak akilla bu meselenin üstesinden gelecegimizi, buna iliskin bilgimizin, becerimizin, kapasitemizin oldugunu, ümitsizligin yanlis oldugunu ve kisa sürede Marmara'nin eski günlerine kavusacagina inandigimi ifade etmek istiyorum." dedi.
- "Günlük 4 milyon metreküpe yakin atigi yönetiyor bu kent"
Istanbul Büyüksehir Belediye (IBB) Baskani Ekrem Imamoglu ise Marmara Denizi'nin yasadigi müsilaj tehdidini bertaraf etmek için çok güzel bir girisim baslatildigini belirterek, Çevre Sehircilik Bakani Murat Kurum'un koordine ettigi sürecin dogru tanimlandigini söyledi.
Marmara Denizi'nin yasadigi tehdidin yillarin birikimi oldugunu anlatan Imamoglu, sunlari kaydetti:
"Asil olan atik sürecini baslatmaktir. Atik süreci ile ilgili geçmisten bugüne iyi isler yapilmistir, ilaveleri yapilmaktadir. Ilaveleri tasarlanmaktadir. Günlük 4 milyon metreküpe yakin atigi yönetiyor bu kent. Bu hacmin, Istanbul'da su an yönetilme biçimi yüzde 50'yi asan biçimde ileri biyolojik aritma, ama diger kismi ise ön aritma biçimde derin desarj yöntemiyle yapilmakta. Bugün dönüsümü ile ilgili 1,5 milyon metreküplük bir alan su anda kapasite çalisma içerisinde. Ilave ihtiyaçlarimiz var. Onlarla ilgili hem proje hem de yer tahsisi konusunda kurum ve kuruluslarla çalismalarimiz yürüyor."
Imamoglu, Istanbullular adina stratejik plan üzerinden ortaya çikan ödevlerini en iyi sekilde yapacaklarini belirterek, bunu gelecek nesiller adina yerine getirmek zorunda olduklarini aktardi.
Marmara'da 'Müsilaj Temizligi Seferberligi' Baslatildi
Istanbul Valisi Ali Yerlikaya: 'Persembe günü 22 maddelik eylem planinin Istanbul ayagi ile ilgili çalisma takvimimizi madde madde belirleyecegiz' Marmara Belediyeler Birligi Baskani Tahir Büyükakin: 'Süreç katilimci bir akil ve siyaset üstü bir mekanizma ile yürütüldü' IBB Baskani Ekrem Imamoglu: 'Asil olan atik sürecini baslatmaktir. Atik süreci ile ilgili geçmisten bugüne iyi isler yapilmistir, ilaveleri yapilmaktadir. Ilaveleri tasarlanmaktadir'