Balikesir’de önceki gün meydana gelen merkez üssü Altieylül ilçesi olarak kayitlara geçen 3.6 büyülügündeki deprem beraberinde bir çok soru isareti de olusturdu. Balikesirlilerin çok daha siddetli hissettigini söyledikleri depremi yorumlayan Jeoloji Mühendisi Aysun Aykan, "Kuzey Anadolu Fayi’nin güney kolu üzerinde yer alan Balikesir Ilimizde uzun zamandir deprem aktivitesi yasaniyor. Özellikle 2019 Aralikta MW=5 büyüklügünde depremler ile baslayan daha sonra yine bu bölgede çok sayida küçük ve orta büyüklükte depremler ile devam eden bir deprem aktivitesi vardi. 20 Aralik’ta meydana gelen deprem, Balikesir- Gökçeyazi Fayi’nin güneyinde meydana geldi. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlügü’nün diri fay haritasinda; Balikesir ilçelerinden geçen birçok diri fay var ve bu faylarin çogu yerlesim birimlerinden geçmektedir. Edremit, Bandirma, Karesi, Gönen ve Manyas ilçelerimizden deprem üretecek diri faylar geçmekte olup, bu faylar 7 ve 7.2 büyüklükte deprem üretme potansiyeline sahiptir. Güney Marmara Bölgesinde, UDSEP Plani kapsaminda yapilmis olan paleosismoloji çalismalara göre Balikesir-Gökçeyazi Fayinin deprem tekrarlama periyodunun 1000 yil oldugu; MÖ dönemde 4 paleodeprem ürettigi; fakat Milattan sondaki dönemde hiçbir sismolojik kaydin olmamasindan kaynakli olarak 2000 yildir kirilmadigi tespit edilmis olup, bu fayin 6.5 ve 7.2 büyüklüge kadar çikabilecek deprem üretme potansiyeline sahip oldugu çalismalar sonucunda tespit edilmistir. Balikesir- Gökçeyazi fayinda yeteri kadar gerilim biriktigi için; burada her an deprem olabilir. Balikesir- Gökçeyazi Fayi’nin tehlikesine dikkat çekmemiz gerekiyor" dedi.
Balikesir’de deprem tehlikesi Istanbul’dan yüksek
Jeoloji Mühendisi Aykan, sözlerini söyle sürdürdü:
"Balikesir il ve ilçeleri, dünyanin sismik yönden en aktif faylarindan biri olan Kuzey Anadolu Fayi’nin güney koluna ait fay segmentleri üzerinde konumlanmistir. Bu nedenle tarihsel/ aletsel dönemlerde kentin birçok depremde yikildigi, can ve mal kayiplarinin yasandigi bilinmektedir. Balikesir ve ilçeleri 1577, 1672, 1845, 1867, 1897, 1898, 1944,1935,1953, 1964 yillarinda meydana gelen depremlerden önemli bir sekilde etkilenmistir. Geçmiste olan ve hasara neden olan depremlere ve bölgedeki deprem üretme potansiyeli olan diri faylara baktigimiz zaman Balikesir’in deprem tehlikesinin yüksek oldugunu söyleyebilirim. Balikesir ilimiz deprem tehlikesi, deprem aktivitesi yüksek bir Ilimizdir; MTA’nin diri fay haritasina göre; Istanbul merkezinde diri fay olmamasi nedeniyle Balikesir’in deprem tehlikesi Istanbul’dan daha yüksek diyebiliriz."
28 milyon insan etkilenecek
Aykan, "Marmara Denizi’ne kiyisi olan tüm iller; Balikesir, Istanbul, Yalova, Bursa, Kocaeli, Çanakkale, Tekirdag, gibi 7 ilimiz, Marmara Denizi içerisinden geçen Kuzey Anadolu Fayi’nin kuzey kolu üzerinde bekledigimiz 7’nin üzerinde ki bir depremden etkilenecektir. Özellikle tarihsel dönemde 1766 yilinda Marmara Denizi’nde meydana gelen deprem, Avusturya’dan, Italya’ya kadar genis bir cografyada hissedilmis olup, tüm Marmara Bölgesi’nde tahribata neden olmustur. Böyle bir depremin tekrari ile günümüzdeki nüfus yogunlugunu da düsünürsek kayiplarin ne kadar büyük olacagini, 28 milyonu etkileyecegini hatta bu kayiplarin 6 subat Kahramanmaras merkezli depremlerinin 2 kati olacagini üzülerek ifade edebilirim. Hiç vakit kaybetmeden depreme karsi önlemlere yogunlasmamiz gerekiyor” dedi.
Marmara'da Sok Eden Gelisme Açiklamasi '2000 Yillik Suskun Fay Uyandi Mi?'
Maden Tetkik Arama’nin güncel fay haritasina birkaç yil önce eklenen ve tahmini olarak 2 bin yildir deprem üretmedigi tespit edilen Gökçeyazi Fayi’na çok yakin bir noktada önceki dün meydana gelen 3.6 büyüklügündeki deprem akillarda soru isareti birakti. Jeoloji Mühendisi Aysun Aykan, Balikesir il merkezinin de içinden geçen Gökçeyazi Fayi’nin her an kirilabilecegine isaret ederken, Balikesir’in deprem riskinin Istanbul’dan daha fazla oldugunu vurguladi.