Marmara’dan Çin’e Yerel İşbirliği Hamlesi

Marmara’dan Çin’e Yerel İşbirliği Hamlesi

Marmara Belediyeler Birliği Başkanvekili ve Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Çin’in güneybatı bölgesinde bulunan Sichuan eyaletinde düzenlenen 13. Batı Çin Uluslararası Fuarı ve 9. Turizmin Geliştirilmesi Konferansı’na katıldı.

Çin’in güneybatı bölgesinde bulunan Sichuan eyaletinde 13. Batı Çin Uluslararası Fuarı ve 9. Turizmin Geliştirilmesi Konferansı düzenlendi.

Marmara Belediyeler Birliği heyeti de, Sichuan Dış Ülkelerle Dostluk Birliği’nin (SIFA) davetlisi olarak etkinlik ve toplantılara katıldı.

Marmara Belediyeler Birliği Başkanvekili ve Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Bağcılar Belediye Başkan Yardımcısı Şahin Köse ve Osman Güneş, Bağcılar Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Kenan Gültürk, Bağcılar Belediyesi iştiraki BAŞAK A.Ş. Genel Müdürü Gürsel Yılmaz, Birlik Uluslararası İşbirliği Merkezi görevlisi İskender Güneş’in yer aldığı Marmara Belediyeler Birliği heyeti, fuar ve konferansa katılımın ardından işbirliği fırsatlarını görüşmek üzere SIFA Başkanı Qin Lin tarafından kabul edildi. Yapılan görüşmede Marmara Belediyeler Birliği ve SIFA arasında işbirliğinin geliştirilmesi ve her iki kurumun kendi üyeleri arasında ilişkilerin güçlendirilmesi için İyi Niyet Anlaşması imzalanması kararlaştırıldı. Anlaşmaya Birlik Başkanvekili ve Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı ile SIFA Başkanı Qin Lin imza attı.

İlk gün gerçekleştirilen 9. Turizmin Geliştirilmesi Konferansı’nda bur konuşma yapan Lokman Çağırıcı, bugünkü Çin’in 1971 yılında Türkiye tarafından tanınmasının ardından her iki ülkenin merkezi hükümetler düzeyinde birbiri ile çeşitli anlaşmalar yaptığını ve yakın tarihimizde karşılıklı üst düzey ziyaret ve görüşmelerle bu ilişkilerin yeni bir boyut kazandığını belirtti.

Çağırıcı, bunun bir sonucu olarak 2012 yılının Türkiye’de Çin yılı olması, 2013 yılının da Çin’de Türkiye yılı olacak olmasının iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Bu vesileyle Türkiye’nin Çin ile olan köklü kültürel ve tarihi bağlarına vurgu yapan Çağırıcı, tarihi İpek Yolu’nun ise bu geçmişi ticari olarak çeşitlendirdiğini ifade etti.

Günümüzde ulaşımın artık modern usullerle daha kısa sürede yapıldığını ve bu fırsatın verimli bir biçimde kullanılması gerektiğini vurgulayan Çağırıcı, “Bu nedenle gelişmekte olan ikili ilişkilere binaen Türk ve Çin yerel yönetimleri arasındaki ilişkinin de mevcut fırsatlar takip edilerek olması gereken düzeye ulaşması için gayret gösterilmelidir” dedi.

Bu maksatla önceki yıllarda yapılmış olan kardeş şehir ilişkilerinin öneminde de değinen Başkan Çağırıcı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün “Çin dünya içinde başka bir dünyaymış” sözüne atfen günümüzde güçlü bir kalkınma ve gelişme hamlesi gerçekleştirdiğini ifade etti.

Türkiye ve Çin arasında yapılan merkezi anlaşmalara binaen yerel yönetimler arasında da işbirliği ve kardeş şehir ilişkilerinin geliştirilmesinin tam zamanı olduğuna ve bunun önemine vurgu yapan Çağırıcı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu vesileyle burada bulunmak üzere bizleri davet eden Sichuan Eyalet Yönetimi ve Sichuan Dış Ülkelerle Dostluk Birliği’ne (SIFA) ve bu konferansın düzenleyicisi olan Sichuan Eyaleti ve Chengdu Belediyesi yönetimlerine içten şükranlarımı sunuyorum.” Konferansın ardından Birlik heyeti, diğer davetlilerle beraber Sichuan eyaletinin kalkınmasında önemli rol oynayan ayakkabı sektörü tarafından hizmete alınan Ayakkabı Merkezi’ni ziyaret etti. Üretim, satış ve pazarlama faaliyetlerinin bir arada yapıldığı merkezin açılışından sonra heyet onuruna verilen kabule geçildi. Lokman Çağırıcı ve beraberindeki heyet, daha sonra dünyadan önemli merkezi ve yerel yönetim temsilcilerinin katıldığı 13. Batı Çin Uluslararası Fuarı’nın açılışına katıldı.

Chengdu Belediyesi Halk Kongresi Daimi Komitesi Başkanı ve Chengdu Kentsel Yenileme Komitesi Başkan Yardımcısı Huang Ping’in heyet onuruna verdiği öğle yemeğinde ise Chengdu’nun üst düzey yönetim temsilcileri de hazır bulundu. Yemekte yerel yönetimler arasında işbirliğinin geliştirilmesi görüşüldü. Bu kapsamda Chengdu Belediyesi’nin kentsel yenileme alanındaki çalışmalarından bahseden Başkan Huang Ping, Türkiye’deki muadilleri ile kentsel yenileme ve modern kentsel planlama alanında ikili ilişkiler geliştirmeyi arzuladıklarını belirtti.

Başkan Çağırıcı ise, Türkiye’nin son yıllarda her alanda kaydettiği gelişmelerden bahsederek, mevcut merkezi yönetimin bunda önemli rolü olduğunu ifade etti.

Çağırıcı, mevcut gelişmeler ışığında kentsel yenileme çalışmalarının şu anda Türkiye’nin ve ağırlıklı olarak da İstanbul’un gündemini teşkil ettiğini vurguladı. Çağırıcı, kendilerinin de İstanbul’un 15 milyonluk nüfusu içerisinde 750 bin vatandaşla kentsel dönüşüme ihtiyacı olan önemli bir ilçe olduğunu, bu nedenle de Bağcılar Belediyesi iştiraki olan Başak A.Ş ‘nin kurulduğunu belirtti.

ÇİN İLE “İYİ NİYET ANLAŞMASI” İMZALANDI

Başkan Huang Ping ise, 90 milyon nüfusu bulunan Sichuan eyaletinin başkenti olan 15 milyonluk Chengdu Belediyesi olarak Marmara Belediyeler Birliği ve üyeleriyle hem kentsel yenileme hem de diğer konularda işbirliği yapmaya ve tecrübe paylaşımında bulunmaya hazır olduklarını söyledi.

“Günümüzde her zamankinden daha hızlı gelişen ikili ilişkiler sayesinde ülkelerimizin işbirliği yapabilecekleri alanların da çoğaldığını düşünüyorum” diyen Ping, merkezi hükümetler nezdindeki karşılıklı ziyaret ve anlaşmaların bu ilişkilerin yerel boyutunun oluşmasına önemli katkı sağladığını vurguladı.

Başkan Çağırıcı ise, “Bizi birbirimize bağlayan tarihi İpek Yolu’nun da canlandırılarak yeniden hayata geçirilmesi de ilişkilerimize yeni bir ivme katacaktır. Bu anlamda Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın yoğun çabaları bulunmaktadır. İşbirliği ve ortak çıkarları ilgilendiren konular ile ilgili ulusal düzeyde olduğu gibi yerelde de gerekli istişare sürdürülecektir” dedi.

Ayrıca Başkan Çağırıcı, birliğin kısa bir tanıtımı ve yerel düzeydeki başarılarından bahsetti. Başkan Ping ise, Marmara Belediyeler Birliği’nin Sichuan ve Chengdu ile geliştirdiği başarılı ilişkilere ve Türkiye’nin Çin ile gelişen ilişkilerinin geleceğine vurgu yaptı. Kabulün ardından Başkan Lokman Çağırıcı ve ev sahibi Başkan Huang Ping günün anısına birbirlerine hediyelerini sundular.

Sonrasında Marmara Belediyeler Birliği ile SIFA arasında düzenlenen imza törenine geçildi. İmza töreninde Marmara Belediyeler Birliği Başkanvekili ve Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı ile SIFA Başkanı Qin Lin kendi kurumları adına imza attı. Düzenlenen imza töreninde 9. Turizmin Geliştirilmesi Konferansı’nda konuşma yapan Kolombiya-Çin Ticaret Odası Genel Sekreteri Cristian Gomez, Arjantin Tangonomics A.Ş. Genel Müdürü German Kammerath ve Çin Ekolojik-Kültürel Turizm Birliği Başkanı Qin Jinwei ve Sichuan Eyaleti Turizm Yönetimi Genel Direktörü Hao Kangli de hazır bulundu. İmza töreni vesilesiyle konuşma yapan Başkan Çağırıcı, “Atılan imzaların her iki ülkenin yerel yönetimleri için işbirliği ve dostluğun geliştirilmesine ve tarihten gelen köklü ilişkilerimizin merkezi yönetimlerimiz arasında olduğu gibi yerel yönetimlerimiz arasında da güçlenmesine katkı temenni ediyorum. Teknolojik ürünleri ile güçlü bir ekonomiye sahip olan Chengdu, ayrıca sahip olduğu tarihi ve doğal güzellikleriyle önemli bir turizm bölgesidir. Marmara Bölgesi ile benzerlikler gösteren Chengdu ile bu görüşme sonrası turizm ve deneyim paylaşımı alanında işbirliği yapmayı hedefliyoruz” dedi.

Birlik heyeti daha sonra aydınlatma teknoloji fabrikası CETC Çin Elektronik Teknoloji Grubu’nu ziyaret ederek, yetkililerden bilgi aldı.

Geçtiğimiz Nisan ayında Marmara Belediyeler Birliği’ni ziyaret eden Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı (CPPCC) Sichuan Eyalet Komitesi Başkan Yardımcısı Fang Xiaofang başkanlığındaki SIFA heyeti ve Temmuz ayında Birliği ziyaret eden Chengdu Belediyesi Halk Kongresi Daimi Komitesi Başkanı Wang Dongzhou başkanlığındaki heyet tarafından 13. Batı Çin Uluslararası Fuarı ve 9. Turizmin Geliştirilmesi Konferansı’na katılım için ayrı ayrı davet mektupları özel olarak elden takdim edilmişti .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile