Bandirma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekani Prof. Dr. Mustafa Sari, Marmara Denizi’ndeki deniz suyu renk degisimleri ve artan deniz anasi popülasyonuyla ilgili konulara açiklik getirdi. Prof. Dr. Mustafa Sari, deniz suyu sicakliklarindaki artisin ve besin birikmesinin, alglerin hizla çogalmasina ve deniz ekosisteminin dengesinin bozulmasina neden olugunu belirtti.
Bu durumun temel sebepleri olarak kirlilik ve plansiz avcilik yöntemlerini isaret eden Prof. Dr. Mustafa Sari, 22 maddeden olusan Marmara Denizi Eylem Plani’ni amasiz, fakatsiz, lakinsiz acilen uygulamaya geçirilmesi gerektigini vurguladi.
Prof. Dr. Mustafa Sari, “Deniz suyu sicakliklari, havalarin da isinmasiyla beraber hizli bir sekilde yükselmeye basladi.
2 hafta önce de kuvvetli rüzgarin etkisiyle denizin alt suyu ve üst suyu arasinda karisim gerçeklesti. Mesela 30 metre derinlikte suyun 13-14 derece civarinda sicakligi olmasi gerekirken 11 derece oldu. Yani yüzey suyu dibe indi, dipteki su da yüzeye çikti. Bunu takiben isiksiz bölgedeki besinler yüzeye, yani isikli bölgeye çikti ve alglerin çogalmasi için zemin hazirlamis oldu. Su sicakligi da yüksek oldugundan algler hizla çogaldi. Denizin rengi önce koyu yesile, sonra laciverte ve simdi de yer yer belli yerlerde kirmiziya, turuncuya dönmeye basladi.
Su an Marmara Denizi kiyilarinda gördügümüz renk degisimlerinin nedenlerinden biri budur” dedi.
Prof. Dr. Mustafa Sari, su an ilkbahar mevsiminde oldugumuzu söyleyerek, “Denize rüzgarla ve akarsularla tasinmis olan polenler söz konusu. Bu polenler alg çogalmasiyla birlesti ve su an kiyilarda gördügümüz turuncu rengin ortaya çikmasinin ikinci nedenlerinden birini olusturmus oldu” diye konustu.
Denizin renklenmis olan kisimlarindan örnekler aldigini ve laboratuvarda incelediklerini kaydeden Prof. Dr. Mustafa Sari, “Ben renklenmis olan bu kisimlardan örnek aldim. Laboratuvarda inceledik. Yogun bir sekilde hem polen parçalarini hem de alg çogalmasini görmüs olduk. Su an gördügümüz olay bir müsilaj degil ama asiri alg çogalmasi ve polen birikmesi var” ifadesinde bulundu.
Çanakkale ve Istanbul Bogazi’nda deniz anasi popülasyonu neden artti?
Çanakkale ve Istanbul Bogazi’ndaki artan deniz anasi popülasyonu ile ilgili sorulari da cevaplayan Prof. Dr. Mustafa Sari, “Alglerin çogalmasi sonucu dogal olarak bunlarin üzerinden beslenen organizmalarin da çogalmasini bekleriz. Denizi kirletiyoruz, kirlenme asiri besin birikmesine neden oluyor. Besin tuzlari alglerin birikmesine neden oluyor. Alglerin çogalmasi da onlarin üzerinden beslenen deniz anasi gibi organizmalarin çogalmasina neden oluyor. Bir taraftan da deniz anasi gibi türleri yiyecek olan büyük baliklari, yanlis avcilik teknigiyle ortamdan uzaklastirdigimiz için ortamda bunlari tüketen baliklar da yok. Böyle olunca biz her yerde deniz anasi görmeye basladik. Bu da bizim denizle kurdugumuz yanlis iliskinin sonucu. Böyle renklenmeler ve deniz analarinin çogalmasini görmek istemiyorsak denizle kurdugumuz yanlis iliskiyi degistirmemiz lazim. 22 maddeden olusan Marmara Denizi Eylem Plani’ni amasiz, fakatsiz, lakinsiz acilen uygulamaya geçirmemiz gerekiyor. Denizi kirletmemeliyiz. Marmara Denizi özel bir deniz. 1 litre dahi atigi aritmadan denize vermemeliyiz. Yeni seçilen belediye baskanlarimiza da seslenmek isterim. Bugünden tezi yok göreve baslayan her baskanimizin birinci önceliginin Marmara Denizi ile kurmus oldugumuz yanlis iliskiyi düzeltmek olmasi gerektiginin altini çiziyorum” seklinde konustu.
Prof. Dr. Mustafa Sari, “Müsilaj bizim deniz ile kurmus oldugumuz yanlis iliskinin bir sonucuydu. Su an da gördüklerimiz müsilaj degil ama müsilaj tekrar geri dönecek. Denizi kirletmeye devam ettigimiz ve deniz isinmaya devam ettigi sürece müsilaj geri gelecek. Sadece zamani meçhul. Ortaya çikmasi kesin bir ekolojik olay olarak önümüzdeki yillarda yeniden müsilaj ile karsilasacagimizin altini çizmek isterim” sözleriyle konusmasini noktaladi.
Marmara Denizi Alarm Veriyor
Bandirma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekani Prof. Dr. Mustafa Sari, Marmara Denizi’ndeki renk degisimi ile ilgili durumunun deniz suyu sicakliklarina bagli olarak çogalan algler ile ilgili oldugunu belirterek, “Su an da gördüklerimiz müsilaj degil ama müsilaj tekrar geri dönecek. Denizi kirletmeye devam ettigimiz ve deniz isinmaya devam ettigi sürece müsilaj geri gelecek” diye uyardi.