Marmara Denizi'ndeki Müsilaj Uzaydan Görüntülendi
ITÜ UHUZAM tarafindan uzaydan alinan görüntü kayitlariyla Marmara Denizi'nde müsilajin alanlari tespit edildi Müsilajin, Kapidag Yarimadasi'ndan Izmit Körfezi'ne kadar olan dogu bölümünde, 14 Mayis'ta 25, 19 Mayis'ta 58 , 24 Mayis'ta 85 kilometrekarelik alana ulastigi uydu görüntülerinden tespit edildi Uydu görüntülerinde, müsilajin en çok Izmit Körfezi ile çevresi, Istanbul'da Anadolu Yakasi'nin kiyi alanlari ve Adalar civarinda oldugu belirlendi UHUZAM Müdürü Prof. Dr. Mustafa Yanalak: 'Yakin dönemde de toplumu ilgilendiren müsilaj konusunda uydu görüntülerinden Marmara Denizindeki müsilajin incelenmesiyle ilgili çalisma yaptik. Bu bilgileri ilgili kurumlarin kullanimina sunuyoruz' ITÜ UHUZAM Müdür Yardimcisi Prof. Dr. Nebiye Musaoglu: 'Marmara Bölgesi'nde optik uydu görüntülerini kullanarak zamansal olarak bulutsuz günlerde görüntüler aldik. Marmara Bölgesi'nde uydu görüntülerinde müsilaj çok rahat bir sekilde görülüyor'
Türkiye'nin ilk uydu yer istasyonu ITÜ UHUZAM, Marmara Denizi'nde ortaya çikan müsilajin dagilimini ve yogun oldugu bölgeleri tespit etmek için çalisma baslatti.
Bu kapsamda, Marmara Denizi'ndeki müsilaj dagilimi, Pleiades, Spot 5 ve Spot 6&7 uydulari araciligiyla görüntülendi. Uzaydan alinan görüntü kayitlariyla Marmara Denizi'nde müsilajin alanlari tespit edildi.
Mart ayindan itibaren alinmaya baslanan uydu kayitlarinda, Marmara Denizi'nde müsilajin artis hizi da belirlendi.
Müsilajin, Marmara Denizi'nin Kapidag Yarimadasi'ndan Izmit Körfezi'ne kadar olan dogu bölümünde, 14 Mayis'ta 25, 19 Mayis'ta 58 , 24 Mayis'ta 85 kilometrekarelik alana ulastigi uydu görüntülerinden tespit edildi. Söz konusu alanda 10 günde 3 kattan daha fazla bir müsilaj artisi oldugu görüldü.
Uydu görüntülerinde, müsilajin en çok Izmit Körfezi ile çevresi, Istanbul'da Anadolu Yakasi'nin kiyi alanlari ve Adalar civarinda oldugu belirlendi.
Yüksek çözünürlüklü uydu görüntülerinde, müsilajin zaman zaman Marmara Denizi'nin tamamina parça parça dagildigi görüldü.
- "Uydu görüntülerinden Marmara Denizi'ndeki müsilajin incelenmesiyle ilgili çalisma yaptik"
ITÜ UHUZAM Müdürü ve ITÜ Insaat Fakültesi Geomatik Mühendisligi Bölüm Baskani Prof. Dr. Mustafa Yanalak, AA muhabirine yaptigi açiklamada, ITÜ UZUHAM'in kurulusunun 1996'da bir proje olarak basladigini, 2003'ten itibaren ITÜ'ye bagli bir Uygulama ve Arastirma (UYG-AR) Merkezi statüsü kazandigini söyledi.
ITÜ UHUZAM tarafindan saglanan görüntülerin birçok akademisyen ve ögrenci tarafindan çalismalarinda kullandigini belirten Yanalak, "Son dönemde uydu görüntülerinin dogruluklarinin ve çözünürlüklerinin artmasiyla uygulama alanlari da artti. Bizler akademisyenler olarak toplumun ihtiyaci olan belli konularda akademik çalismalar yapiyoruz. Yakin dönemde de toplumu ilgilendiren müsilaj konusunda uydu görüntülerinden Marmara Denizi'ndeki müsilajin incelenmesiyle ilgili çalisma yaptik. Bu bilgileri ilgili kurumlarin kullanimina sunuyoruz." diye konustu.
- "Marmara Bölgesi'nde uydu görüntülerinde müsilaj çok rahat bir sekilde görülüyor"
ITÜ UHUZAM Müdür Yardimcisi ve ITÜ Insaat Fakültesi Geomatik Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Nebiye Musaoglu da uydu görüntülerinin çok çesitli amaçlar için kullanilabildigini ve merkezlerinde bu imkanin oldugunu dile getirdi.
Musaoglu, ITÜ UHUZAM'da farkli uygulama alanlarinda çalismalar yaptiklarini vurgulayarak, "Yakin zamanda Marmara Denizi'ndeki müsilaj problemi nedeniyle odak noktamiz oraya kaydi. Bu kapsamda Marmara Denizi'ndeki durum nedir, bunu arastirmaya basladik." dedi.
Marttan itibaren farkli çözünürlükteki uydu görüntüleriyle Marmara Denizi'ni incelemeye basladiklari bilgisini veren Musaoglu, söyle devam etti:
"Marmara Bölgesi'nde optik uydu görüntülerini kullanarak zamansal olarak bulutsuz günlerde görüntüler aldik. Marmara Bölgesi'nde uydu görüntülerinde müsilaj çok rahat bir sekilde görülüyor. Çalismalarda Izmit Körfezi girisi ve çevresi, Istanbul'da Anadolu Yakasi ve Adalar'da müsilaj birikimlerinin oldugunu gördük. Marmara Denizi genelinde belirgin bir artis tespit ettik. Görüntülerde müsilaj normal sudan ve diger objelerden çok belirgin sekilde ayrilabiliyor. Bu aldigimiz uydu görüntüleri müsilajin tespit edilmesi ve yerinde önlem alinabilmesi açisindan çok önemli. Uydu görüntüleri müsilajin bulundugu yerlerin ve dagiliminin belirlenmesi, öncelikle müdahale edilmesi gereken alanlarin tespiti ve yapilan temizligin sonuçlarinin izlenmesi açisindan önemli bilgiler üretilmesini saglamaktadir."