Marmara Denizi'nin Güneyinde Bir Ayda 4 Bin Metreküp Müsilaj Toplandi

Bursa, Balikesir, Çanakkale ve Yalova sahilleri ile açiklarinda denizin yüzeyi, Çevre ve Sehircilik Bakanliginin 'Marmara Denizi Koruma Eylem Plani' kapsaminda gerçeklestirilen çalismalarla müsilajdan temizlendi.

Çevre ve Sehircilik Bakanliginin "Marmara Denizi Koruma Eylem Plani" kapsaminda yürütülen temizlik seferberligiyle bir ayda sahiller müsilajdan arindirildi.

Eylem planindaki kararlarin hayata geçirilmesi için kamu kurumlari, belediyeler, akademik çevreler ile sivil toplum kuruluslarinin dahil edildigi çalismalar, Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum tarafindan 8 Haziran'da Istanbul Caddebostan Sahili'nden baslatildi.

Bu kapsamda bir aylik süreçte, Marmara'nin güneyinde yer alan Bursa'da 166, Balikesir'de 811, Çanakkale'de 919, Yalova'da 2 bin 118 bin olmak üzere 4 bin 14 metreküp müsilaj toplanarak denizin yüzeyi temizlendi.

Denize 125 kilometre sahili bulunan Bursa'da toplanan müsilaj, kati atik depolama sahasinda bertaraf edildi. Gemlik Körfezi ve Mudanya ilçesi açiklari ile Güzelyali sahilinde müsilaj etkisini kaybetti.

Ayrica, Bursa Büyüksehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Baskanligi koordinasyonunda Çevre ve Sehircilik Il Müdürlügü, Bursa Çevre Mühendisleri Odasi, Türkiye Saglikli Kentler Birligi, Büyüksehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Baskanligi, Bursa Teknik Üniversitesi, Bursa Uludag Üniversitesi, Bursa Su ve Kanalizasyon Idaresi (BUSKI) temsilcilerinin katilimiyla olusturulan komisyon çalismalarini sürdürüyor.

"Bursa Deniz Kirliliginin Önlenmesi Eylem Plani" hazirlanmasini hedefleyen komisyon, kirlilige yol açan unsurlarin ve kalici çözüm yollarinin belirlenmesi amaciyla saha çalismalarina devam ediyor.

Denizden alinan müsilajin gübre veya farkli ürünlere dönüstürülerek ekonomiye kazandirilmasina yönelik Bursa Teknik Üniversitesince çalisma yürütülüyor.

- Balikesir'in Erdek ve Bandirma körfezleri temizlendi

Balikesir'in Marmara Denizi sahilleri ve açiklarinda Büyüksehir Belediyesi ile Çevre ve Sehircilik Il Müdürlügü basta olmak üzere çesitli kurum ve kuruluslara bagli ekipler yogun mesai harcadi.

Erdek ve Bandirma körfezlerinde yogunlasan çalismalarla yüzeyden toplanan müsilaj, bertaraf edilmesi için belirlenen noktalara tasindi.

Özellikle ilin tatil bölgelerinden Erdek ilçesinin Ocaklar ve Asagiyapici sahilleri, denizin temizlenmesiyle hareketlenmeye basladi.

Marmara ve Avsa adalarinda da müsilaj temizligi yapildi.

- Çanakkale'de deniz süpürgesi de kullanildi

Çanakkale'de de kentin belirlenen noktalarinda müsilaj temizligi sürdürüldü.

Kordon Boyu'nda karadan yapilan çalismalarin yani sira Çevre ve Sehircilik Bakanliginca gönderilen "M. Ecology 1" isimli deniz süpürgesiyle iskele ve kordon boyu bölgesi müsilajdan arindirildi.

Çevre ve Sehircilik Il Müdürlügü koordinesinde yürütülen çalismalara Çanakkale Belediyesinin yani sira kamu kurum ve kuruluslari ile özel sektör de destek verdi.

Özel tanklara doldurulan müsilaj, atik tasima araçlariyla Kocaeli'nde bulunan tesise götürüldü.

- Yalova kiyilari ve açiklarinda müsilaj temizligi

Yalova sahilleri ve açiklarinda uzun süre etkili olan müsilaj, atik kabul gemisi, deniz süpürgeleri ve vidanjörler araciligiyla temizlendi.

Özellikle tersaneler ve Tasköprü beldesi sahilindeki Topçular Feribot Iskelesi bölgesinde yogunlasan müsilaj sorunu, eylem plani kapsaminda yürütülen çalismalarla giderildi.

Müsilajin ilk dönemde yogun bir sekilde görüldügü Çinarcik ilçesi açiklari ile Esenköy beldesi kiyilari da temiz görünümüyle dikkati çekti.

Ayrica, Yalova'nin tatil bölgelerinden Armutlu ilçesi sahillerinin müsilajdan arindirildigi görüldü.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile