Marmara Otoyol Ringi Yıllık 2,5 Milyar Lira Tasarruf Sağlayacak

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım: 'İstanbulİzmir Otoyolu, Kuzey Marmara Otoyolu ve KınalıTekirdağÇanakkaleBalıkesir Otoyolu projeleri ile Marmara Otoyol Ringi hayata geçirilecek' 'Türkiye’nin hem yük hem de yolcu taşımacılığında trafik talebinin en yoğun olduğu ana karayolu koridorundaki bu üç projenin gerçekleşmesiyle trafikteki sıkışıklık düzeyinin azalması nedeniyle zamandan, taşıt işletme giderinden ve trafik kazalarının maliyetlerinin azalmasından dolayı yıllık 2,5 milyar lira fayda elde edilecek'.

ARİFE YILDIZ ÜNAL - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul-İzmir Otoyolu, Kuzey Marmara Otoyolu ve Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir Otoyolu projelerinin tamamlanmasıyla Marmara Otoyol Ringi'nin hayata geçirileceğini belirterek, 'Bu üç projenin gerçekleşmesiyle trafikteki sıkışıklık düzeyinin azalması nedeniyle zamandan, taşıt işletme giderinden ve trafik kazalarının maliyetlerinin azalmasından dolayı yıllık 2,5 milyar lira fayda elde edilecek.' dedi.

Bakan Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uluslararası ana ulaşım koridorlarının üzerinde yer alan Türkiye'nin, bölgesel ve kıtalar arası ticarette bir köprü konumunda olduğunu anımsatarak, 'Bu nedenle, ulaşım sistemlerinin herhangi bir aksama olmayacak şekilde düzenlenmesi ve geliştirilmesi önemlidir. Uluslararası ticaretin ulaştığı boyutlar, ulaşım sisteminde özellikle karayolu altyapı projelerinin önemini artırmaktadır' diye konuştu.

Türkiye’nin Gayri Safi Yurt İçi Hasılasına (GSYİH) en yüksek katkıyı sağlayan, ülke ekonomisinin belkemiğini oluşturan ve nüfusun önemli bir bölümünün yaşadığı Marmara ve Ege bölgelerindeki mevcut yollarda trafik yoğunluğu, yol güvenliği, seyahat süresinin uzaması gibi problemlerle karşı karşıya kalındığını anlatan Yıldırım, bu bölgelerde ekonomik getirilerin altyapının gelişmesine paralel olarak artacağının ve bölge ekonomisinin gelişimini sürdürebilmesinin, bölge içinde gerçekleştirilecek diğer projeler yanında, ulaşım projeleriyle de doğrudan ilgili olduğunu dile getirdi.

Yıldırım, İstanbul-İzmir Otoyolu, Kuzey Marmara Otoyolu ve Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir Otoyolu projelerinin gerçekleştirilmesiyle Marmara Otoyol Ringi'nin hayata geçirileceğini ve böylece Marmara Denizi'nin otoyollarla çevrileceğini söyledi.

Karayolları Genel Müdürlüğünün yapım aşamasında olan Kamu Özel İşbirliği kapsamında Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle finanse edilen 2 otoyol projesinin bulunduğunu belirten Yıldırım, 'Bunlar, İstanbul-İzmir Otoyolu (İzmit Körfez Geçişi ve Bağlantı Yolları dahil) ile Kuzey Marmara Otoyolu Odayeri-Paşaköy Kesimi (Yavuz Sultan Selim Köprüsü dahil) projeleridir. Yapım aşamasındaki bu iki projenin yanı sıra 352 kilometre uzunluğunda ve Çanakkale Boğaz Köprüsünü kapsayan Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir Otoyolu'nun YİD Modeli kapsamında yapılabilmesi için Yüksek Planlama Kurulu başvurusu yapıldı, onay bekleniyor.' dedi.

İstanbul-İzmir Otoyolu Projesinin toplam uzunluğunun 433 kilometre olduğunu bildiren Yıldırım, projenin Türkiye’nin en büyük şehri İstanbul ile 3. büyük şehri İzmir’i birbirine bağlayacağını söyledi. Yıldırım, projenin yapım maliyetinin de 6,3 milyar dolar olduğunu kaydetti.

Proje kapsamındaki Osman Gazi Köprüsü'nün toplam uzunluğunun 2 bin 682 metre olduğunu belirten Yıldırım, köprünün bin 550 metre orta açıkla dünyanın en uzun 4. asma köprüsü olduğunu bildirdi.

- Kuzey Marmara Otoyolu

Yıldırım, Kuzey Marmara Otoyolu ile boğazdaki trafik sıkışıklığının azalması ve ayrıca İstanbul’daki mevcut 2 havalimanı ile yapımı devam eden 3. havalimanı arasında transit bağlantının sağlanmasının amaçlandığını dile getirerek, şu bilgileri verdi:

'Proje, 60 kilometre 2x4 şeritli otoyol, 22 kilometre 2x3 ve 13 kilometre 2x4 bağlantı yolları olmak üzere toplam 95 kilometre uzunluğundadır. Kuzey Marmara Otoyolu (Yavuz Sultan Selim Köprüsü dahil) Projesi, Odayeri-Paşaköy kesiminin ihalesi 2012'de yapıldı ve 2013'te Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün temeli atıldı. Projenin toplam uzunluğu 95 kilometredir. Projenin yapım maliyeti 2,5 milyar dolardır. Proje kapsamındaki Yavuz Sultan Selim Köprüsü İstanbul Boğazı'ndaki 3.köprü olacak. Yavuz Sultan Selim Köprüsü 59 metre tabliye genişliğiyle üzerinde 2x4 otoyolu ve 2x1 demiryolu geçişi olan dünyanın en geniş köprüsüdür. Yine köprümüz 320 metre kule yüksekliği dünyanın en yüksek kuleye sahip köprüsüdür. Köprünün orta açıklığı ise bin 408 metredir. Kuzey Marmara Otoyolu'nun YİD modeliyle Avrupa ve Asya kesimi ihale süreci devam etmektedir. Kınalı-Odayeri kesimi 88 kilometre uzunluğunda, Kurtköy-Akyazı kesimi ise 169 kilometre uzunluğundadır.'

Çanakkale Boğaz Köprüsü'nü kapsayan Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir Otoyolu'nun, İstanbul’u Çanakkale üzerinden Kuzey Egeye bağlayacak toplam 352 kilometre uzunluğundaki otoyolu projesi olduğunu anlatan Yıldırım, otoyol kısmının proje çalışmalarının kabul aşamasında olduğunu ifade etti.

- Çanakkale 1915 Köprüsü 2023'e kadar tamamlanacak

Yıldırım, 3 bin 623 metre uzunluğunda asma köprü şeklinde planlanan Çanakkale 1915 Köprüsü'nün, 2 bin 23 metre orta açıklıkla dünyanın en uzun asma köprüsü olacağını söyledi.

Bakan Yıldırım, Çanakkale 1915 Köprüsü projesine ilişkin, 'Bu köprü 2023'e kadar hizmete girmiş olacak. Köprü ayakları arasındaki mesafe 2023 metre olacak' dedi.

Köprü üzerinde 2x3 taşıt şeridi ve demiryolu hattının olacağını ifade eden Yıldırım, Çanakkale Boğaz Köprüsü'nün her iki yakadaki en yakın bölünmüş yollara 8,5 kilometrelik yolla bağlanacağını kaydetti.

İstanbul-İzmir Otoyolu, Kuzey Marmara Otoyolu ve Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir Otoyolu projelerinin hayata geçirilmesiyle Marmara Otoyol Ringi'nin tamamlanacağını anlatan Yıldırım, şöyle konuştu:

'Bu üç projenin geçtiği güzergahlar Türkiye’nin hem yük hem de yolcu taşımacılığında trafik talebinin en yoğun olduğu ana karayolu koridorlarıdır. Türkiye’nin en büyük metropolitanı ve sanayi kenti olan İstanbul’u Türkiye’nin diğer büyük sanayi kentlerine erişim kontrollü, yüksek standartlı, kesintisiz, güvenilir, emniyetli ve konforlu bir otoyolla bağlanmasının planlandığı otoyol projeleri, Türkiye nüfusunun yüzde 50'si olan 38 milyon insanın yaşadığı, GSYİH’nın yüzde 60’ını oluşturan coğrafyaya hizmet eden projelerdir.'

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile