Prof. Dr. Ercan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde sağ atımlı bir deprem olduğunu belirtti.
Depremin öncü olduğunu düşünmediğini ifade eden Ercan, şöyle konuştu:
"Bu depremin öncü deprem olması beni şaşırtır. O nedenle arkasından büyük bir deprem beklemiyorum. Depremin büyüklüğü 4,2, depremin odak derinliği 7,2 kilometre granit katmanı içindedir. Deprem, kuzeybatı güneydoğu doğrultulu Adalar kolu ile doğu-batı doğrultulu İstanbul kolunun kesim yeri olan köşede oluştu. Depremin sığ olması, Eminönü ile Adalar'da güçlü duyulmasına neden oldu."
Ercan, fay hattının Marmara kolunun kırılabilmesi için 6 milyar giga tonluk bir güç toplanmış olması gerektiğine dikkati çekerek, "Oysa Marmara 1999 depreminden sonra aşırı boşaldığından yakın sürede büyük bir deprem beklemiyorum" değerlendirmesinde bulundu.
Ercan, kentsel dönüşümün yaygınlaştırılması gerektiğini kaydetti.
- "Korkulacak bir durum yok"
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu ise Marmara Bölgesi'nde şiddeti küçük de olsa sürekli sarsıntılar yaşandığını söyledi.
Marmara ve Ege Denizi'ndeki sarsıntıların yatay yönlü olduğuna dikkati çeken Gündoğdu, şunları anlattı:
"Marmara Denizi'nde yaşanan depremler yatay hareketlilik gösteriyor. Şiddeti ve hissedilir derecesine göre korkulacak bir durum yok ama tedbirli olmakta fayda var. Bu noktada kentsel dönüşüm daha da önem arz ediyor. Özellikle okullarımızda ve insanların yoğun bir şekilde yaşadığı meskenlerde güçlendirme yapılmalı. AFAD bünyesinde depreme yönelik birtakım tedbirler alınmalı ve depreme yönelik eğitimlere önem verilmeli."
- "Deprem sahildeki ilçelerde daha yoğun hissedildi"
Gündoğdu, merkez üssü Marmara Denizi olan depremlerin sahil ilçelerde daha yoğun şekilde hissedildiğini aktardı.
Yenibosna, Yeşilköy ve Ataköy'de hissedilen depremin, Büyükçekmece ve yakınlarında hissedilmediğini dile getiren Gündoğdu, "Deprem yatay bir hareketlilik izledi. Tabii yine aynı doğrultuda Yunanistan'da meydana gelen 6,5 büyüklüğündeki deprem de bu öngörülerimizin haklı olduğunu gösteriyor" ifadelerini kullandı.
Marmara Ve Ege Denizi'ndeki Depremler
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Marmara Denizi'nde meydana gelen depremin ardından büyük bir deprem beklemediğini söyledi.