Marmara'yi Kirletenler Cezasiz Kalmadi

Marmara'yi Kirletenler Cezasiz Kalmadi

Kocaeli’de Marmara Denizi’nin altina oksijen verecek cihazi denize birakilmasinin ardindan açiklamalarda bulunan Çevre ve Sehircilik bakani Murat Kurum, “Bu cihazlar bulundugu alanin 500 metre çapinda 30 metre derinliginde 16-26 hektar alana etki edebiliyor” dedi.

Deniz salyasi ile mücadelede hayata geçirilen Marmara Denizi Koruma Eylem Plani kapsaminda Marmara Denizi’nin altina oksijen verilmeye baslandi. Kanadali bir firma tarafindan üretilen 5 oksijen cihazinda 4’ü Izmit Körfezi’nde 1’i Pendik açiklarinda faaliyete geçirildi. Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum da Izmit Körfezine tekne ile açilarak oksijen cihazini denize birakti. Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Kocaeli Büyüksehir Belediye Baskani Tahir Büyükakin ve protokol ile birlikte denize açilan bakan Kurum, cihazi yakindan inceledi. Cihazin denize birakilmasinin ardindan açiklamalarda bulunan Kurum, cihazin Marmara Denizi’nin oksijen seviyesinin yükselmesinde önemli rol oynayacagini ifade etti.



“22 maddelik eylem planimizi hayata geçiriyoruz”

Sözlerine Marmara Denizi Eylem Plani ve müsilajla mücadele çalismalari ile ilgili bilgiler aktaran Bakan Murat Kurum, “Çevre problemi ile ilgili sürece iliskin kararli bir sekilde adimlarimizi atmaya devam ediyoruz. Bu çerçevede 7 ilimizde valilikler koordinasyonunda sahada çalismalarimizi anbean takibini yapmak için yürütüyoruz. 22 maddelik Marmara Denizi Koruma Eylem Planimiz çerçevesinde eylemlerimizi söyledigimiz tarihten önce atmaya gayret gösteriyoruz. Bu çerçevede koordinasyon kurulumuzu olusturduk. Koordinasyon kurulumuz içerisinde Cumhurbaskanimizin tensipleriyle 22 maddelik eylem planimizi hayata geçiriyoruz. Gerek bölgedeki atik su aritma tesislerinin takibi, gerek desarj istasyonlarindaki kriterlerin sürece göre degisimi, yönetmenliklerin revize edilmesi, izleme noktalarimizin 90’dan yüze çikartilmasi, deniz yüzeyindeki deniz temizliginin 7 ilde 7 gün 24 saat esasina göre yapilmasi birçok eylemi hayata geçirmek için gayret ediyoruz” dedi.



“16-26 hektar alana etki edebiliyor”

Cihazlarla ilgili bilgiler veren Bakan Kurum, “Daha önce bu cihazin uygulamalari Kanada’da yapilmis. Oradaki göllerde, akarsularda basarili olmus, Alplerin azalmasina ve oksijenin artmasina katki saglamistir. Bu çerçevede baslattigimiz pilot uygulama ile aslinda cihazlarla oksijen seviyesini arttiracak adimlari atiyoruz. Bu cihazlar bulundugu alanin 500 metre çapinda 30 metre derinliginde 16-26 hektar alana etki edebiliyor. Denizin yüzeyindeki gerginligi azaltarak atmosferdeki oksijenin daha fazla deniz dibine gitmesine imkan sagliyor. Günes enerjisi ile çalisiyor. Anlik verileri bize iletiyor. Denizin altindaki uygulamaya çalistigimiz eski ekolojik yasama katki saglayacak bir çalismayi pilot olarak dört bölgemizde yürütecegiz. 6 hafta sürece bu çalisma ile denizdeki oksijen seviyesi 8 miligram/litre olmasi öngörülüyor. Su an yapmis oldugumuz tespitlerde denizin farkli noktalarinda 2 miligrama kadar oksijen seviyesinin düstügünü görüyoruz. Bizim oksijen seviyesini arttirmamiz, buradaki balik türlerinin yasamasi adina, canlilarin yasamlarini sürdürmesi adina önemli. Neticede bu müsilajlar baliklar tarafindan yeniliyor, çoklugu, azligi sebebiyle ekolojik yasam istedigimiz sekilde ilerlemiyor. Daha önce uygulamalari basarali olmus. Denemenin ardindan tüm Marmara’da bu çalismayi kurmus oldugumuz kurul tarafindan yürütüyor olacagiz” diye konustu.



“97 tesise 13 milyon ceza, 16 isletmeye kapatma cezasi verdik”

“Bir taraftan eylem planimiz kapsaminda temizlik seferberligimiz devam ediyor" diyerek sözlerini sürdüren Kurum, "Bu kapsamda 8 Haziran’da baslattigimiz seferberlikle sahada bin 500 arkadasimiz çalismalarini yapiyor. Belediyelerle birlikte, valilerimizin koordinasyonunda bu çalismalari yürütüyoruz. Deniz temizleme araçlari, kiyidan toplanmasi ile birlikte 5 bin 300 metreküp müsilaji toplayarak bertarafini sagladik. Hem görüntü, hem koku kirliligini temizliyoruz. Denizdeki yasamin yeniden sürmesine imkan saglamis oluyoruz. Oradaki canlilarimizin nefes almasi adina önemli bir çalisma. Su an 72 tekne ve kara ve deniz yüzeyindeki ekipmanlar ile seferberligimiz devam etmekte. Bir taraftan da 7 ilde çevre denetimlerimizi valiliklerimiz ile birlikte yürütüyoruz. Bu kapsamda da 5 bin 373 denetim gerçeklestirdik. 97 tesise 13 milyon lira idari para cezasi kesildi ve 16 isletmeye kapatma cezasi verdik. Bu 16 tesisin 3’ü Yalova’da, 3’ü Balikesir’de, 9 tanesi Tekirdag’da ver 1’tanesi Kocaeli’de” seklinde konustu.



"Atik su aritma tesislerini yapmalarina imkan saglayacak kanun düzenlemeyi mecliste hazirladik"

Atik su aritma tesisleri ile ilgili öncelikli çalismalara imza atildigini belirten Kurum, “Yerel yönetimlerimizin, atik su aritma tesislerini yapmalarina imkan saglayacak kanun düzenlemeyi mecliste hazirladik. Yakin zamanda farkli alternatifler ile belediyeler atik su aritma tesislerin teknolojisini, kapasitesini yenileyecekler. Kisa vadede bu isletmelerin faaliyete geçmesini saglamis olacagiz. Bunlarla ilgili alt kurullarimiz da çalisiyor. Buradaki sayisal envanteri almak adina üniversitelerde olusturdugumuz kurul tüm Marmara’da olusturulacak çalisma planini baslatti. Bunlari da takip ediyoruz” ifadelerini kullandi.

“Denize koydugumuz cihazlardan aldigimiz verilerin takibini yapiyoruz”

Marmara Denizi’ndeki oksijen verilerinin sürekli olarak ölçüldügünü ifade eden Bakan Kurum, Aldigimiz numunelerle sürecimizi sürekli olarak takip ediyoruz. Denize koydugumuz cihazlardan aldigimi verilerin takibini yapiyoruz. Bu takip neticesinde alacagimiz veriler bizim için çok önemli. 4-6 hafta içerisinde bu neticeleri de alip milletimizle paylasmis olacagiz” ifadelerini kullandi.

“Körfezdeki mavi bayrakli plajimizda da her hangi bir sikinti yok”

Marmara Denizi’ndeki plajlarla ilgili basin mensuplarinin sorusunu yanitlayan Bakan Kurum, “Mavi bayrakli plajlarla ilgili veya Körfez’de, Istanbul’da, Marmara’da denize girilen noktalara iliskin an be an kalite verilmektedir. Marmarahepimizin.gov.tr adresinden bunlar paylasiliyor. Anlik olarak denize girilip girilemeyecegi net bir sekilde verilmekte. Körfezdeki mavi bayrakli plajimizda da her hangi bir sikinti yok” açiklamalarini yapti.

"Önceligimiz Marmara"

Kiyi kesimindeki bütün illerde müsilajin takip edildigini belirten Kurum, “81 ilde teskilatimiz var. Valilikler, il müdürlükleri, kiyi emniyet ve ekipler ile takiplerimiz yapiliyor. Kiyilarda bu noktada çalismamiz yürütülüyor. Marmara’daki durum diger denizlere nazaran daha problemli. Önceligimiz Marmara. Marmara kapali bir deniz. Tehlike arz eden durum söz konusu. O yüzden Marmara’daki durum bizim için daha öncelikli ve önceligimiz. Cihazimiza bir isim koymadik. Birlikte koyariz. Insallah basarili olur. Üniversitelerimiz de bu tarz çalismalari yaparak yerli ve milli teknoloji adimlarini atariz. Tüm bilgiyi önemsiyoruz. Hizli hareket etmek zorundayiz. Marmara’yi bir an önce eski haline getirme sorumlulugumuz var” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile