Ürün alim kampanyasinin sonuna yaklasildigini kaydeden Yönetim Kurulu Baskani Hidamet Asa, 2022 yili için ortaklara tahsis edilen kredi limitleri ile ilgili, “Ortaklarimiza 258 milyon TL kredi tahsisati yapilmistir. Limitler belirlenirken ortaklarimizin 3 yil boyunca kooperatifine verdikleri ürün ortalamasi baz alinmistir. 3 yillik teslimat ortalamasi 1 tona kadar olan ortaklarimiza gübre ve zirai ilaç için 3.500 TL, akaryakit içinde en 3.000 TL olmak üzere en düsük kredi tahsisati 6.500 TL olarak belirlenmistir. Ayrica, son üç yilda rekolte beyaninin yüzde 50’sini tamamlayan ortaklarimiza her yil için 200 TL ilave limit saglanacaktir. Kooperatifine ürün veren her zaman kazançli çikmistir” dedi.
Ürün alimlari sona ermeden üreticilerimizin yeni sezona hazirlik olarak, agaç bakiminda kullanacagi gübre, ziraî ilaç ve akaryakit dagitimi için çalismalarin sürdügünü kaydeden Asa, “Maksadimiz üreticimizin zeytin üretiminde bütün girdilerini temin ederek destek saglamaktir” diye konustu.
2020 ve 2021 yillarinda kimyasal gübre dagitimi yapildigini, bu yil fennî gübre yerine organik gübre ve 10-5-10 formülasyonunda organomineral gübre dagitiminin yapilacagini ifade eden Baskan Asa, “2 yil önce Marmarabirlik markasi Kop Organik ismi ile piyasaya sundugumuz Organik ve Organomineral gübreden beklentilerimiz çok yüksek, üreticilerimiz uzun vadede faydalarini çok iyi görecektir. Organik gübre toz 23,5 TL, Pelet 28 TL, Organomineral gübre 10-5-10 formülasyonu 203 TL’den ortaklara satisi yapilacaktir” dedi.
Ziraî ilaçla ilgili hazirliklarin da devam ettigini bildiren Hidamet Asa sunlari söyledi: “Zirai ilaç piyasalarinda fiyat farkliliklari sebebi ile firmalarla görüsmelerimiz devam ediyor. Amacimiz üreticimizin menfaatlerini koruyacak bir fiyat politikasi olusturmak. Yüksek fiyatlara zirai ilaç satmak istemiyoruz. Üreticimizi fiyat baskisindan korumak istiyoruz.”
Zeytin üretiminde en önemli girdilerden olan akaryakit dagitimina Nisan 2022 tarihinde baslayacaklarinin altini çizen Asa, “Üç yillik ortalamasi 1000 kg’a kadar olan ortaklarimiza en düsük akaryakit limiti 250 litre, 1001-2500kg’a kadar olanlara 300 litre, 2501 kg üstü olanlara da 350 litre akaryakit destegi verilecektir. Akaryakit dagitim usul ve esaslari Marmarabirlik tarafindan daha sonra belirlenecektir” diye ifade etti.
Asa, “Tüm dünyada oldugu gibi ülkemizde de pandemiden kaynakli sikintilar yasandi. Bunun disinda kuraklik, piyasalarda üreticimizin yasadigi maliyet baskisi, ürünün sofraliktan yaglik vasfina dönüsmesi nedeniyle zor bir yil oldu, Marmarabirlik her zaman oldugu gibi bu zor yilda da üreticisinin yaninda olmus ve verdigi desteklerle ortaklarina sahip çikmistir. Geçtigimiz yil her kg zeytin yetistirmek için 1,5 TL ayni kredi destegi verilmisti. Bu yil Marmarabirlik Yönetim Kurulu tarafindan kilogram basina 3 TL kredi destegi verilmesi kararlastirilmistir” diye konustu.
Öte yandan 2021/2022 ürün alim kampanyasi devam eden Marmarabirlik’te bugüne kadar 448 milyon TL tutarinda 44 bin 200 ton ürün alimi gerçeklestirildi.
Birlik 18 Aralik - 31 Aralik 2021 tarihleri arasinda teslim ettigi ürün bedellerinin yüzde 50’sinin karsiligi olarak, 6 Ocak 2022 Persembe günü ortaklara 5,7 milyon TL ödeme yapacak. Bu ödeme ile birlikte ortaklara toplam 205,7 milyon TL ödeme gerçeklestirilmis olacak. Ortaklar Persembe günü saat 18.00’dan itibaren 5.dilim ödemelerini Ziraat Bankasi ATM’lerinden alabilecekler. Baskan Hidamet Asa, ortaklara ürün bedeli alacaklarindan kalan kisminin ödenmesi için çalismalar yapildigini ve en kisa sürede tamaminin ödenecegini bildirdi.
Marmarabirlik'ten 258 Milyon TL Kredi Tahsisati
2021/2022 ürün alim kampanyasinin sonuna gelen Marmarabirlik, ortaklarina toplam 258 milyon TL kredi tahsisati yapti.