Marmaralı Başkanlar Abant‘ta Buluştu

Marmaralı Başkanlar Abant‘ta Buluştu

Marmara Belediyeler Birliği tarafından Birlik üyesi belediye başkanlarına yönelik "2011 yılı ilk altı ayı değerlendirme ve 2012 yılı planlama toplantısı" ile "örnek belediyecilik projeleri yarışması ödül töreni" Abant programı başladı.

Marmara Belediyeler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, üye belediyeler arasında koordinasyonun sağlanması açısından bilgi ve tecrübe paylaşımı toplantılarının büyük önem taşıdığını söyledi.

Marmara Bölgesi‘nde 11 ilde 230 üyesi bulunan Marmara Belediyeler Birliği‘nin periyodik olarak 6 ayda bir düzenlediği bilgi ve deneyim paylaşımı toplantısı Bolu Abant‘ta yapıldı. 2011 yılı değerlendirme ve 2012 yılının planlamasının ele alındığı toplantı Abant Palace Otel‘de gerçekleştirildi. Üye belediye başkanlarının yeni yönetmelik ve yasalar hakkında bilgilendirilmesi, belediyecilik faaliyetlerinin değerlendirilmesi amacıyla hayata geçirilen toplantı hakkında bilgi veren Marmara Belediyeler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, en eski belediye birliği olan Marmara Belediyeler Birliği‘nin özellikle eğitim çalışmaları konusunda en aktif çalışan birlik olduğunu hatırlattı.

Marmara Belediyeler Birliği‘ne üye belediye başkanlarının 6 aylık periyotlarla bir araya geldiğini dile getiren Başkan Altepe, "Kentlerimizde uyguladığımız belediyecilik hizmetlerini bu toplantılarda diğer başkanlarımızla paylaşıyoruz. Bunun yanında yenilenen yönetmelik ve yasaları değerlendirerek, bilgilerimizi sürekli taze tutmayı amaçlıyoruz. Bilgi ve deneyimlerin paylaşıldığı bu toplantılar aynı zamanda üye belediyeler arasında koordinasyonun sağlanması açısından da önem taşıyor" dedi.

Toplantıda ‘belediyecilikte halkla ilişkiler ve aile içi iletişim‘ konulu bir sunum yapan Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Üstün Dökmen, belediye başkanlarının halkla, ebeveynlerin ise çocuklarıyla olan ilişkileri hakkında bilgiler verdi. Türk insanının karakteristik özelliklerinden örnekler veren Dökmen, "Yurt dışında bankamatikte biri para çekerken, sıradaki diğer kişiler en az 1,5 metre geride bekler. Ancak bizde sıradaki kişi para çekenin ensesinin dibinde bekler. Bu adama ‘köylü‘ diye kızarız. Ancak o adam yolda bayılıp düşseniz sizi sırtına alıp, hastaneye kadar taşır. Evinde 3 gün sizi ağırlar. Yurt dışında bankamatikte 1,5 metre geride bekleyen insanlar, yolda bayılan birini görse, umursamadan yürür gider. Biz böyle duyarlı milletiz. Belediye başkanları insanını iyi tanımak zorunda. Maalesef, kendi insanını tanımayan başkanlar var. Aynı şekilde 40 yıldır evli olup da eşini tanımayanlar var. Belediye Başkanları sırf belediyelerinden değil, şehirden, ülkeden, dünyadan hatta amazon ormanlarından bile sorumludur. Çünkü unutmayın Titanik battığında kimse mutfağının çok iyi olduğunu konuşmuyordu" diye konuştu.

‘Belediyecilikte bilişim teknolojileri konulu bir sunum yapan Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv ise Turkcell‘in Türkiye ve dünya genelindeki yatırımlarının yanı sıra Türkiye‘nin bilişim teknolojilerindeki konumu hakkında bilgiler verdi. Turkcell‘in 9 ülkede 61 milyon müşterisi olduğunu ve Türkiye‘deki müşteri sayısının ise 33.1 milyon olduğunu dile getiren Ciliv, 1960‘lı yıllarda işçi gönderdiğimiz Almanya‘da da pazara girdiklerini hatırlattı. Faaliyet gösterdikleri 9 ülkenin 5‘inde pazar birincisi olduklarını kaydeden Ciliv, Fransız üniversitesinin Dünya Ekonomik Forumu ile birlikte yaptığı araştırmaya göre 138 ülke arasında cep telefonu teknolojilerinde kapsama alanında Türkiye‘nin dünyada birincisi olduğunu vurguladı.

Kapsama alanında Türkiye‘nin dünya birinci olmasının temelinde Turkcell başta olmak üzere mobil iletişime yapılan yatırımların yattığını dile getiren Ciliv, 2008- 2009 yıllarında yaşanan ve dünya genelinde 37 milyon insanın işsiz kaldığı krize rağmen bu dönemde Turkcell‘in 4.4 milyar TL yatırım yaptığını ifade etti. Teknolojiyle birlikte dünyada yeni bir dönem başladığını ve Tunus, Libya ve Mısır‘ın demokratikleşmesinde internet ve mobil iletişimin itici güç oluşturduğunu vurgulayan Ciliv, "Son 3 yılda Türkiye‘de 28 bin kilometre fiber optik altyapısı kurduk. 10 şehre 1000 megabit hızında internet götürüyoruz. Hedefimiz mobil ve fiber altyapısıyla dijital, akıllı şehirler oluşturmak. Çünkü artık cep telefonuyla sadece sms gönderilmiyor, para da gönderiliyor. Bu teknolojiyi belediyelerde uygulamak da mümkün. Kaliteli, seri, üstün hizmet ve verimlilik için bu teknolojiyi kullanabiliriz" diye konuştu.

Cep telefonları ve baz istasyonlarının insan sağlığı üzerine etkileri konusunda sunum yapan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Biofizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Tunaya Kalkan ise, bu konuda insanlarda elektro-fobi oluştuğunu söyledi. Cep telefonları ve baz istasyonlarının ilk çıktıkları günlere göre çevreye yaydıkları elektromanyetik kirliliğin çok daha az olduğunu vurgulayan Kalkan, "Dünya Sağlık Teşkilatı cep telefonlarını kanser yapanlar listesinde 2B grubuna aldı. Bu grupta, ahşap malzeme boyaları ve hatta turşular var. Cep telefonu yediğiniz turşu kadar zararlı. Cep telefonunu kullanıyorsanız iletişim, sağlık ve güvenliğiniz için kullanın. Eğer aşırı kullanıyorsanız kulaklıkla kullanın. Baz istasyonları güçlendirilmiş olmamalı. Şehir içinde sık sık ve küçük cihazlar konmalı. Bu bizim sağlığımız açısından önem taşıyor. Yeni teknolojiyle daha da zararsızları gelecek. Kendi yaptığımız araştırmalara göre söylüyorum: Teknoloji artık sadece bize hizmet eder hale geliyor" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile