Marmaris'te Gönüllüler Fidan Ve Tohum Dikimlerine Devam Ediyor

Marmaris'te Gönüllüler Fidan Ve Tohum Dikimlerine Devam Ediyor

Mugla’nin Marmaris ilçesinde Haziran ve Temmuz aylarinda çikan orman yanginlarinda yanarak küle dönen agaçlarin yerine fidan dikimleri gönüllüler tarafindan yapilmaya devam ediliyor.

Yanan agaçlarin yerine fidan ve tohum dikmek için seferber olan gönüllüler sosyal medya üzerinden birbirleri ile iletisime geçerek fidan dikme günleri belirleyip destekçiler ve Orman isletme Müdürlügü’nden bagislanan fidanlari toprak ile bulusturuyor. Yanginlarda yanan agaçlarin kesim ve temizleme çalismalarinin ardindan Içmeler Mahallesi’nde Marmaris Doga koruma ve Agaçlandirma Dernegi, KOD 48 Marmaris Dernegi, Orman Gönüllüleri aileleri ile birlikte fidan dikme etkinligi gerçeklestirdi. Dik yamaçta 7’den 70’e gönüllü vatandaslar en alt terastan en üst terasa fidanlari elden ele vererek tasiyarak diktiler.

Elindeki çapa ile önce topragi kazip sonra fidan diken 10 yasindaki Ecem Kurnaz, "Ben buraya agaç dikmeye geldim. Daha önce karsidaki daga da diktim. Biz buraliyiz ve ben büyüyünce buralarin tekrar yesil olmasini istiyorum. Bu daglari agaçlar varken hep gezmistim, yine öyle olsun istiyorum ve agaç dikmeye devam edecegim" dedi.



Marmaris KOD 48 Çevre Koruma Dernegi Baskani Murat Ersan, "Yaklasik 100 kisilik bir ekiple buradayiz. Çok hizli bir sekilde teraslari agaçlandiriyoruz. Marmaris Agaçlandirma ve Doga Koruma Dernegi’nin yapmis oldugu etkinlige destek veriyoruz. Ayrica yine Mugla Valiligi ve Mugla Orman Isletme, Marmaris Orman Isletme’ninde destegini yani sira biz de fidan desteginde bulunduk. Sag olsunlar hiçbiri kirmadi ellerinden geldigince çabuk fidan yetistirdiler. Bugün kendi gönüllü ekibimizle köpeklerimiz de etkinlige katildik. Mevsim olarak artik son dönemine giriyoruz sonra tekrar Eylül ayina kadar sicaklarin geçmesini bekleyip yeniden baslayacagiz. Marmaris bizim yasadigimiz, nefes aldigimiz yer. Ormanlari, dogayi eski haline getirmek için elimizden geleni yapacagiz" seklinde konustu.



Babasi ve ablasi ile fidan dikmeye gelen 8 yasindaki Ayaz Kurnaz, "Ben bugün on tane fidan diktim, tekrar gelip yine dikecegim büyüklerde gelsin bizimle birlikte fidan diksin istiyorum" ifadelerini kullandi.

"Yanginlarda zarar gören her tasi yerine koymaya söz verdik"

Doga gönüllüsü vatandas Safiye Sahin yanginin izlerini silmek için var güçleri ile çalistiklarini belirterek, "Orman Isletmenin temin ettigi fidanlar vardi. KOD 48 Dernegi, Marmaris Doga Koruma ve Agaçlandirma Dernegi ile birlikte fidan dikmeye geldik. Biz Marmaris yanginlari esnasinda bir söz verdik. Dedik ki yerinden oynayan her tasi bile geri yerine koyacagiz. Simdi sözümüzü tutuyoruz ve çok az zamanimiz kaldi. Mart ayina kadar dikebildigimiz kadar fidan dikecegiz ondan sonra önümüzdeki yil için çalismalara devam edecegiz" dedi.

Eski futbolcu Kemal Korur, "Iki buçuk senedir buradayim, Isviçre’den geldim. Su anda buralari agaçlandirmaya çalisiyoruz. Ama inaniyorum ki en kisa zamanda burasi yine eski halini alacak. Yesile asigim. Yesil sahalardan geliyorum ve her yerin yesil olmasini istiyorum" diyerek her firsat buldugunda fidan diktigini ve tohum ektigini belirtti.



Bin adet fidan dikildi

Yaklasik 100 gönüllü etkinlik boyunca; mese palamudu, keçi boynuzu, defne, ve meseden olusan bin fidani toprakla bulusturdu. Marmaris Belediyesi’nin de destek oldugu gönüllülere yurt içi ve yurt disindan gelen yardimlar sayesinde su, malzeme ve gida destegi de saglaniyor. Marmaris Doga Koruma ve agaçlandirma Dernegi Baskani Ali Demirtas, "Biz her hafta burada bu etkinligi düzenliyoruz. Marmaris’i seven yeniden yesile dönmesine katki saglamak isteyen herkesi buraya bekliyoruz. Mart çok geç olmasin bu zamanda diktigimiz fidanlar seneye daha da görünür hale gelecek" seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile