Marmaris'te İskele Tepkisi

Marmaris'te İskele Tepkisi

Türkiye'nin dünyaca tanınan tatil ve turizm cenneti Marmaris'in Orhaniye Mahallesi'nde turizm sezonu öncesi iskele krizi patlak verdi.


Marmaris Belediyesi, Orhaniye’de şahıslara ait 6 iskele için yıkım kararı aldı. Alınan bu yıkım kararı geçtiğimiz günlerde uygulamaya kondu. Marmaris Belediyesi’ne bağlı ekipler Sazli Kent, Barina Yachtclub ve Kızkumu iskelelerinde yıkım işlemi gerçekleştirdi. Orhaniye mahallesi sakinleri, yıkıma sert tepki gösterdi. Marmaris Belediyesi’ni çifte standart uygulamakla eleştiren iskele sahibi Salih Özer, “Orhaniye,özellikle son yıllarda yat turizminin gözdesi oldu. Tam, sezon açılacağı dönemde alınan bu karar beldemiz ekonomisine büyük darbe vurdu” diye konuştu.

Yat turizminin belde için önemli gelir kapısı olduğunu vurgulayan Özer, yıkım kararına karşı girişimde bulunduklarını ancak bir sonuç elde edemediklerini belirterek, aynı bölgede özel bir işletmeye ait marinanın kaçak iskelelerinin faaliyetlerine izin verilmesini çifte standart olarak nitelendirdi. Özer, “Orhaniye,1. derece arkeolojik sit alanı. Eğer bizim yapılarımız kaçaksa, karşımızdaki dev marinanın da bir kısım iskeleleri kaçak. Bizim iskelelerimiz kaldırılıyorsa, o marinanın kaçak iskeleleri de kaldırılmalı" dedi.

ZOR GÜNLER GEÇİRİYORUZ
Yıkım nedeniyle zor günler geçirdiklerini belirten mahalle sakini ve işletmeci Salih Özer ayrıca içinde kaçak yapıların bulunduğu özel bir şirket tarafından işletilen marinanın euro bazında çok büyük yat bağlama ücretleri aldığını kaydetti.

Özer, “Orhaniye halkını tek geçim kaynağı olan ve doğaya hiçbir şekilde zara vermeyen bu ahşap iskelelerin kaldırılmasına anlam veremiyoruz. Kararın iptal edilmesini istiyoruz" dedi.

Köy sakinlerinden Ferdi Bircan ise Orhaniye civarında çevre ile uyumlu ahşap iskeleler inşa ettiklerini, bugüne kadar herhangi bir sorunla karşılaşmadan yat ve tekne sahiplerine hizmet sağladıklarını ifade ederek, “Orhaniye halkı yabancı tekne sahiplerine bu alanlarda kucak açıp hizmet sunmuşlardır. Şu an Orhaniye halkının tek geçim kaynağı olan yat turizmi bu iskelelerin yıkılma kararı ile büyük yara almıştır" diye konuştu.

ÇİFTE STANDART OLMASIN
İşletmeci Celal Ataş Orhaniye'de bir çifte standart uygulandığını belirterek, bu durumun haksız rekabete neden olduğunu söyledi.

Ataş, “1. Derece Arkeolojik SİT alanı olan bölgede özel şirkete ait iskelelerin de bazısı kaçak. Yıkılacaksa hepsinin yıkılması gerekiyor. Bu nedenle bu kararın ortadan kaldırılması ve ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlayan yat turizminin bu bölgede desteklenmesine yönelik yapıcı karaların alınmasını istiyoruz" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile