Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube'sinin Balçova Termal Otel'de düzenlediği etkinliğe katılan Şengör, gezegenler ve dünyanın oluşumu hakkında çeşitli bilgiler verdi.
Dünyada zengin bir atmosferin olduğunu, en az 2,8 milyar yıldan beri fotosentez faaliyetinden dolayı oksijenin bulunduğunu anlatan Şengör, "Dünyadaki oksijen miktarı atmosferde yüzde 21. Dünyanın oksijeni sürekli bir çizgi izlemiyor. Dünyanın üzerindeki yaşam, oksijenin ne kadar olacağını tayin ediyor, karbondioksitte aynı şekilde. Ama bugün biz karbondioksite insanlar olarak ciddi müdahale ediyoruz. Bu bizim başımızı belaya sokacak. Bu bizi Venüs durumuna dahi düşürebilir. Dolayısıyla dünyayı yöneten politikacıların bunu anlaması lazım" diye konuştu.
- "Mars'ı dünyalaştırmak kolay"
Mars'ın özelliklerinin dünyaya benzediğini, bu gezegeni dünyalaştırma projesinin olduğunu dile getiren Şengör, şöyle konuştu:
"Merih'e (Mars) bakarsanız dünyamız gibi zengin bir atmosfere sahip fakat oksijen çok az. Son derece az bir oksijen miktarı var. Karbondioksit bol bol var. Yüzde 95 karbondioksit. Bu bizim için büyük bir şans. Merih'i dünyalaştırmak kolay. Merih'e bütün yapmanız gereken oraya gidip bitki ekeceksiniz, ordaki karbondioksitle bitkiler coşarlar, gayet rahat yaşarlar, oksijen pompalamaya başlarlar. Tek sıkıntı basınç farkı."
'Mars'ı Dünyalaştırmak Kolay'
İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Şengör, Mars'ın dünya gibi zengin bir atmosfere sahip olduğunu fakat burada oksijenin çok az karbondioksitin ise yüzde 95 oranında olduğunu belirterek, "Merih'e bütün yapmanız gereken oraya gidip bitki ekeceksiniz. Ordaki karbondioksitle bitkiler coşarlar, gayet rahat yaşarlar, oksijen pompalamaya başlarlar" dedi.