Marzinc Düğmeye Bastı

Marzinc Düğmeye Bastı

Türkiye’de Demir ve Çelik sektörünün önde gelen 5 şirketi olan, Kaptan D.

Ç. Çolakoğlu Metalurji , İçdaş , Diler ve Kroman Çelik Sanayi tarafından Karabük’e kurulan, Marmara Geri Kazanım Tesisi (Marzinc)’in motorları çalıştırıldı. Karabük Organize Sanayi Bölgesi içinde yapımına 1 yıl önce başlanılan tesisin üretim başlangıcındaki motorları Marzinc Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ayhan İleri,Yönetim Kurulu üyeleri Nejdet Utkanlar, Özge Özensoy, Suat Aktar ve Bekir Yücel ile Şantiye Sorumlusu Salih Değer ve Proje Müdürü Hüseyin Soykan ile işçiler katıldğı düzenlenen mütevazi törenle çalıştırıldı.

Tesisinin motorları bayan yönetim kurulu üyesi Özge Özensoy tarafından şalter butonu çevrildi. Bu sırada sisteme elektrik verilmediği için sistem çalışmadı. Sistemin çalışması için yönetim kurulu üyeleri espirili bir şekilde şalterin üstüne hediye konulması istendi. 20 KW’lık şalter için yöneticiler tarafından önce 22 TL daha sonra ise 220 TL konulunca sisteme elektrik verilerek, motorlar devreye alındı. Demir Çelik Fabrikalarının üretimlerinden önemli rol oynayan yüksek fırınların ateşlenmesi için kız çocuklarını eline verilen meşale ile fırınların yaktırılması geleneğinin bayan yöneticinin şalteri çevirmesiyle yaşatılmış olduğuna dikkat çeken Yönetim Kurulu üyesi Nejdet Utkanlar, “Onlar bizim her şeyimiz. Her şey onların elinden çıkıyor.Mutfaklardaki tüm güzellikler bayanların eseri.Burası da büyük bir mutfak olduğu için bayanların elinin değmesinde çok büyük fayda vardır.Bu gün motorların ilk sesini duymak bizlere yepyeni bir enerji verdi” dedi.

Marzinc Yönetim Kurulu Başkan vekili Ayhan İleri ise, İHA’ya yaptığı açıklamada, demir-çelik fabrikalarının atıklarıyla yan ürünleri arasında yer alan ve çeşitli çevresel sorunlara yol açan baca tozlarının, çevreye duyarlı teknolojiler kullanılarak geri kazanılmasının büyük önem taşıdığını belirterek, “Şirketimizin kuruluş amacı kurucusu olan demir çelik tesislerinin, toz tutma ile filtreleme bölümlerinde toz ve pelet olarak tutulan atıklardan çinko oksit ile haddeleme işleminde oluşan tufal bileşenlerinin ekonomik olarak geri kazanımı ve ülke ekonomisi içerisinde katma değer sağlayacak ticari ürünler haline getirilmesi için tesisler kurmak ve işletmektir. Bu amaçla kurduğumuz tesis son derece modern ve ileri teknoloji ürünüdür.Tesisin çalışırken çevreye duyarlı olduğu ve her türlü teknolojilerle denetlenebilmesi için fabrika içinde kurulan hava kirliliği gözetleme istasyonumuz Çevre Bakanlığı cihazlarına online olarak 7/ 24 saat bağlı olacaktır.Tesissin çalışmasını Karabük’te yaşayan vatandaşlarında denetlemesi amacıyla istenirse Valilik önünde veya çarşı içinde görebilecek yerlere kurulacak dev ekranlardan izlenebilir duruma getirmeyi bile düşünüyoruz” dedi.

İleri, Tesisin Kasım ayında tamamen işletmeye alınacağını ve 9 ay gibi kısa bir süre içinde tesisin işletmeye alınacak olmasının kendilerini gururlandırdığını da ifade etti .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile