HALİL İBRAHİM SİNCAR - Türkiye'nin farklı bölgelerinde yaşayan geleneksel masal anlatıcıları, farklı dinlere mensup insanların asırlardır bir arada huzur içerisinde yaşadığı 'kardeşlik şehri' olarak nitelendirilen Mardin'de buluşacak.
Mardin Müzesinin organizasyonu ile kente gelecek, yüreği heybesinde gezen geleneksel Anadolu masal anlatıcıları, 3 gün boyunca müzede, kahvehanelerde, okullarda, tarihi çarşılarda ve kentin sosyal alanlarında çocuklar başta olmak üzere her yaştan vatandaşlara masallar anlatacak.
Kentte 29 Eylül'de başlayacak ücretsiz etkinliklerde masal çemberleri kurulacak, film gösterimleri yer alacak, atölyeler, konserler, sergiler, seminerler düzenlenecek.
Masallara inanan, bildiği masalları unutan, masal dinlemeyi özleyen ve seven yetişkinler ve masallarla büyümek isteyen çocuklar için düzenlenen etkinlik ile dört gün boyunca Mardin'de masal konuşulması planlanıyor.
- 'Masallar Mardin'e yakışır'
Mardin Müze Müdürü Nihat Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geleneksel masal anlatıcılarını, masalları ile Mardin'e davet ettiklerini söyledi.
Erdoğan, masalların somut olmayan kültürel miraslardan olduğuna işaret ederek, masalların yaşaması için de anlatılması gerektiğini belirtti.
Mardin Müzesi olarak çağdaş müzeciliğin gereği olarak somut olmayan kültürel mirasın korunmasına yönelik de çalışmalar yaptıklarını dile getiren Erdoğan, 'Mardin masalsı, masallara yakışan bir kent. Masallar Mardin'e yakışır. O nedenle bu program Mardin'e yeni bir bakış kazandıracak.' dedi.
Erdoğan bu etkinliği yılda bir ya da iki kez düzenlemeyi düşündüklerini anlatarak, '25 geleneksel masal anlatıcısı Mardin'e gelecek. Okullarda düzenlenecek programlarla 2 bin 500 öğrenciye ulaşılacak. Müzede çeşitli atölyelerimiz olacak. Revaklı çarşı ve marangozcular kahvesi gibi sosyal alanlarda da masallar anlatılacak. Bunun yanında seminerler, konferanslar, film gösterimleri olacak.' ifadelerini kullandı.
- 'Masallarımız yok oluyor'
Geleneksel masal anlatıcısı Tacettin Toparlı, etkinliğin Mardin'de yapılmasının kente değer katacağını söyledi.
'Masallarımız yok oluyor. Onları yeniden canlandırmak ve bir anlatı haline getirmek için bu etkinlikte biz de varız.' diyen Toparlı, etkinlikte 'Şahmeran' ile ilgili de masal anlatacaklarını belirtti.
Toparlı, Mardin'in tarihi ve doğal yapısıyla masal gibi bir kent olduğunu vurgulayarak, geçmişten devraldıkları mirası yeni nesile aktarmak için düzenlenen etkinliğe masal dinlemeye ihtiyaç duyan herkesi beklediklerini sözlerine ekledi.
Masalcılar 'Kardeşlik Şehri'nde Buluşacak
Türkiye'nin farklı bölgelerinden geleneksel masal anlatıcıları, 'kardeşlik şehri' Mardin'de müze, kahvehaneler, okullar, tarihi çarşılarda her yaştan vatandaşlara masallar anlatacak Mardin Müze Müdürü Erdoğan: 'Mardin masallara yakışan bir kent. Masallar Mardin'e yakışır. O nedenle bu program Mardin'e yeni bir bakış kazandıracak' Geleneksel masal anlatıcısı Toparlı : 'Masallarımız yok oluyor. Onları yeniden canlandırmak ve bir anlatı haline getirmek için bu etkinlikte biz de varız'