Matematigi Sevmedigi Halde Girdigi Yarismada Dünya Sampiyonu Oldu

Matematigi Sevmedigi Halde Girdigi Yarismada Dünya Sampiyonu Oldu

Elazig’da 4’üncü sinifa ögrencisi 9 yasindaki Sems Sanaç, 21 ülkeden ögrencilerin katildigi Dünya Caribou Matematik Yarismasinda Ingilizce olarak sorulan 12 matematik sorusunun tamamini dogru olarak cevaplayarak kendi yas kategorisinde dünya sampiyonu oldu.

Elazig Bilim ve Sanat Merkezi (BILSEM) 4’üncü sinif ögrencisi Sems Sanaç, Kanada merkezli düzenlenen 21 ülkeden 12 bin ögrencinin bulundugu Dünya Caribou Matematik Yarismasina katildi.

Pandemiden dolay online olarak düzenlenen yarismada Sanaç, Ingilizce olarak sorulan 12 matematik sorusunun tamamini dogru cevaplayarak dünya sampiyonu oldu. Matematigi sevmedigi halde sampiyon oldugunu belirten Sems, akranlarina da önerilerde bulundu.

Bu yil BILSEM’i kazandigini aktaran Sems Sanaç, "Sinav Caribou matematik sinaviydi. Tüm sorular Ingilizceydi. 12 soru vardi. Hepsini çözdüm. Genellikle zordu ama aralarinda kolaylari da vardi. Matematigi sevmiyorum ama yetenekliyim. BILSEM’in matematik anlayisi çok farkli. Sadece matematik degil. Bir de görsel vardi. BILSEM’in matematigi de görsele dayali. Bunun sayesinde sinavda daha basarili oldum. Sinav Kanada’da online olarak düzenlendi.

Bilgisayardan girdim. 24 ülkeden 12 binden fazla kisi girdi. Onlarin arasindan birinci oldum. Birinciligi Türkiye’ye getirdigim için çok mutlu ve gururluyum. Arkadaslarima önerim, görsel zeka ile hazirlanmalarini tavsiye ederim. Üzerlerinde baski olmaz ve hirs yapmazlar, rahat ve keyifli olurlarsa bence onlarda basarirlar" dedi.



"Sems farkli bir çocuk, kendi dünyasi var"

Babasi Olgay Sanaç ise "Sems Caribou tarafindan düzenlenen Ingilizce matematik yarismasina girdi. Burada güzel bir derece elde etti. Sems, farkli bir çocuk. Kendi dünyasi var. Orada yasayan bir çocuk. Kendi kendine böyle bir basari sagladi. Böyle bir basari beklemiyordum. Sinav çok zordu. Farkli bir bakis açilari var. Aslinda hiçbir sey anlamadik. Kendi kendilerine matematik durumu gelistirdiler ve Sems onda basarili oldu. Matematigi hiç sevmiyor ama onun sevmedigi matematik bizim standartlarimizda gördügümüz matematik. Bu BILSEM’in ögrettigi Caribou’nun sinavinda matematik görsel zekaya dayaliydi. Onunla arasi çok iyi. Okulda da diger derslerinde de bayagi basarili. Kendine ait kafasinda bir kurku yapiyor ve orada yasiyor. hayal dünyasi var ve onu bozmamaya gayret ediyoruz. Bayagi gururluyuz. Hem ülkemiz hem de sehrimiz adina çok büyük bir basari oldu" diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile