Matematik Sempozyumu, Satranç Turnuvası ve Liseler Arası Matematik Yarışması İçin Bin Deha, 23-25 Mayıs'ta Ankara'da buluşuyor

Tuğba Özgür Durmaz - Matematikçi, matematik eğitimcisi ve öğrenci yaklaşık 1000 dahiyi bir araya getiren "Matematik Sempozyumu, Sergi ve Şenlikleri"nin 12'incisi, 23-25 Mayıs'ta Ankara'da gerçekleşecek.

Matematikçiler Derneği ve Hacettepe Üniversitesi işbirliğiyle "Toplumda Matematik" temasıyla düzenlenen etkinlik, Türkiye'nin her yerinden matematikçileri ve sayılara gönül verenleri Hacettepe Üniversitesi Kültür Merkezi'nde buluşturacak.

Toplamda 143 bildirinin sunulacağı sempozyumda, iki atölye çalışması ile birer panel, forum ve açık oturuma yer verilirken, bu yıl ilk kez hayata geçirilen "Türkiye Liseler Arası Matematik Yarışması" ile 300 öğrenci üç aşamalı sınavda ter dökecek.

Sempozyumda, "Quasar projesi", "Darüşşafaka'nın kurucusu Yusuf Ziya Paşa'nın matematikle ilgili iki eseri", "Geometri, Matematik ve Demokrasi" adlı çağrılı konuşmaları, "Matematik ve Girişimcilik" konulu açık oturum, "Öğrencilerin ve öğretmenlerin Matematik Eğitiminde Karşılaştıkları Sorunlar" konulu forum gibi etkinliklerle matematiğin toplumdaki yeri ele alınacak.

-"Matematik sosyal hayatı düzene koyar"-

Sempozyum koordinatörü Dr. Ayşe Sönmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Burada, geleceğin bilim adamları ortaya çıkarılacak" dedi.

Doğru yönlendirildiğinde her çocukta dahi potansiyeli olduğunu savunan Sönmez, matematiğin hayatın bir parçası haline getirildiğinde dil, sosyal bilimler ve fen bilimlerinde başarıyı arttırdığını söyledi.

Sönmez, çocukluk yaşlarından itibaren matematikle ilgilenenlerin sosyal hayatlarının çok daha düzenli olduğunu belirterek, "Matematik ve matematiğe ait her şey, günümüzü programlamaktan sosyal ilişkilerimizi koordine etmekten, düzenli beslenmeye kadar, hayatımızı nasıl yaşamamız gerektiğini öğretiyor. Düşünmeden, hesaplamadan yaşadığımız bir hayat var ve bunlar çeşitli hastalıklar, obezite, asosyallik gibi kendini gösteriyor" diye konuştu.

-"İki, birin bir fazlası değil, iki katı"-

Hayatın kurallardan oluştuğunu "yap ve yapma"ların toplumsal yaşamda büyük yer kapladığını anlatan Sönmez, matematiğin toplumun dinamiklerini de etkilediği iddiasında bulundu.

Sönmez, trafik kazalarına neden olan hız limitini aşma ve alkollü araç kullanmanın da sayılarla ilişkili olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Kişi, bir bira içtikten sonra 'bir taneden daha ne çıkar' düşüncesiyle tekrar içiyor. İki, birden sadece bir kadar büyük geliyor bize ama aslında iki, birin iki katı. Sana 'yapma' denilenin iki katı kadar yapıyorsun, bu nedenle zararı da iki katı daha fazla oluyor. Rakamlarla aramız iyi değil. Onları yönetmeyi iyi bilmediğimiz için bu kadar sıkıntı yaşıyoruz, toplumda görülen cinnet, şiddet ve vahşeti de. Bu nedenle bilimle yapılan uğraşları hayatın içine daha çok koymalıyız. Bu hepimizin sorumluluğu."

Sönmez, etkinlik kapsamında Türkiye'nin her yerinden satranç ustalarının da düzenlenecek turnuva için hamle yapacağını belirtti.

Satrancın çocuklara tavsiye edilen en önemli etkinliklerden olduğununu vurgulayan Sönmez, özellikle bilgisayar ekranından uzaklaşıp, gerçek insan temaslı masa başı oyunların, çocukların beyin gelişimini artırdığına ve daha başarılı bireyler haline gelmelerini sağladığını sözlerine ekledi.

Yayıncı: Şükran Yücel
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile