Matrakçı Nasuh, Kağıthane'de Anıldı

Ünlü tarihçi Matrakçı Nasuh, Kağıthane'de düzenlenen programla anıldı.

Kağıthane Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, belediyenin kültür sanat etkinlikleri kapsamında, Gültepe Kültür Merkezi'nde düzenlenen söyleşide, tarihçi Erhan Afyoncu, Matrakçı Nasuh'u anlattı.
Nasuh'un 16. yüzyılda Kanuni Sultan Süleyman döneminde yaşadığını belirten Afyoncu, "Nasuh 1560'lı yıllarda vefat etmiş çok büyük bir tarihçidir. Kanuni dönemini anlatan bir Süleymanname yazmıştır. Bir minyatür sanatçısıdır. Nakkaştır, eserlerini resmetmiştir. Dönemin en namlı silahşörlerinden bir tanesidir" ifadelerini kullandı.
Tarihi şahsiyetlerin yalnızca ölüm yıl dönümlerinde anıldığını anlatan Afyoncu, şunları kaydetti:
"Tarihi şahsiyetlere önem verilmiyor. Bizim tarihimizde çok marifetli olan bilim adamları, sanatkarlar maalesef anılmıyor. Ancak ölüm yıl dönümlerinde, akıllara geliyor. Tarihimizde olana da sahip çıkılmıyor. Matrakçı Nasuh adını taşıyan bir okul hatırlamıyorum. Diziyle, filmle tarih öğrenilmez ama tarihe merak salınır. Matrakçı, Muhteşem Yüzyıl dizisiyle gündeme geldi. Diziler, tarihe olan ilgiyi arttırır. Tarih öğretmek başka bir şeydir, tarihe merak salınması ayrı bir şeydir. Muhteşem Yüzyıl, en sona Çin'e satılıyor. 50 küsur ülkede uygulanıyor. Herkesin kafasındaki tarih bilgisi farklıdır."
Afyoncu, Kağıthane'nin İstanbul'un birçok ilçesine oranla tarihi değerlere sahip bir ilçe olduğunu vurgulayarak, "Kağıthane tarihi yapılarını yansıtan bir ilçe. İstanbul'da tarihi yapılarını ön plana çıkaran ilçeler var. Kağıthane şehrin merkezinden uzakta olan ilçelere göre daha şanslı. Özellikle Kağıthane'nin tarihinin baştan sona yazılması gerekiyor. Kağıthane Tarih Envanteri gibi çalışmalar yapıldı. Bu tarih araştırması da kolay bir şey değil. Yalnızca Osmanlı dönemini yazmıyorsunuz. Kağıthane'nin ilçe olma sürecini, büyümesini ele alacaksınız" değerlendirmesinde bulundu.
Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç da kültür sanat etkinliklerinin geçen aylarda olduğu gibi bu ay da devam edeceğini belirtti.

Gültepe Kültür Merkezi'ni kültürel etkinlerde kullanmaya devam edeceklerini aktaran Kılıç, çocuklara ve gençlere yönelik çok farklı programlar düzenlediklerini bildirdi.
Konuşmaların ardından, söyleşiye katılanlar Matrakçı Nasuh'un minyatürlerinden oluşan sergiyi gezdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile