Dermatolog Dr. Mentesoglu, mavi isiga maruz kalmanin kaçinilmaz olduguna dikkat çekerek, “Mavi isik, görünür isik spektrumunda en kisa dalga boyunda (380 -500 nm), dolayisiyla en yüksek enerjide oldugu için genellikle yüksek enerjili görünür isik olarak adlandirilir. Mavi isigin ana kaynagi ise günestir. Ek kaynaklar arasinda cep telefonlari, bilgisayarlar, laptoplar ve televizyonlar gibi dijital ekranlar, LED’ler ve floresan aydinlatma yer alir. Bu nedenle mavi isiga maruz kalmak kaçinilmazdir. Mavi isigin, UV isigina kiyasla daha uzun dalga boyu ve daha düsük enerjisi nedeniyle, ciltte daha derine nüfuz ettigi düsünülüyor. Mavi isigin reaktif oksijen radikalleri (ROS) üretimine sebep oldugu ve ciltte UV radyasyonuna benzer sekilde DNA hasarina ve hücre islev bozukluguna neden olabilecegi gösterilmistir” dedi.
“Koyu cilt tipinde leke artisi”
Cilt hücrelerinin ROS’a asiri maruz kalmasinin cilt bariyerine zarar verebilecegine deginen Dr. Mentesoglu, bu durumun ayni zamanda yaslanmaya, lekelerin artisina ve cilt lekesine yol açabilecegini de belirtti.
Dr. Mentesoglu, “Mavi isikla olusan oksidatif stresin, pigment üreten öncül hücrelere etki ederek ciltte leke artisina yol açtigi düsünülüyor. Bu konu hakkinda çalismalar henüz, sadece daha koyu cilt tipine sahip kisilerde, görünür isiga maruziyete cildin leke artisiyla tepki verdigini göstermistir. Mavi isigin, cilt hücrelerinde kolajeni bozdugu ve ayni zamanda yeni kolajen olusumunu da bloke ederek cilt onarimini engelledigi ve foto yaslanmaya katkida bulundugu gösterilmistir” ifadelerini kullandi.
“Uzun süreli maruz kalmanin biyolojik etkileri henüz tam olarak anlasilamamistir”
Mavi isigin dalga boyu ve yogunlugunun tedavinin amacina veya tipine bagli olarak degistigini anlatan Dr. Mentesoglu, “Aktinik keratoz, akne vulgaris gibi cilt hastaliklarinda ve foto gençlestirmede düsük dozlarda mavi isik tedavisinin etkinligine isaret eden kanitlar var. Ancak mavi isigin tedavilerde kullanimi genellikle birkaç haftayi geçmeyecek sekilde kisa sürelidir. Unutulmamalidir ki, fotodinamik tedavi ve diger mavi isik terapileri birinci basamak olmayan tedavi seçenekleridir, genellikle daha az riskli tedavilerden yanit alinamadiginda- riskleri ve faydalari dikkatlice degerlendirildikten sonra- terapötik bir seçenek olarak kullanilirlar. Bununla birlikte, günümüzde mavi isiga tekrarlanan ve/veya uzun süreli maruz kalmanin biyolojik etkileri henüz tam olarak anlasilamamistir” seklinde konustu.
“Korunmak için bu tavsiyelere dikkat edin”
Günesten korunmanin deri sagligi için hayatimizda vazgeçilmez bir davranis olmasi gerektiginin altini çizen Dermatolog Dr. Mentesoglu, günesten korunmakla ile ilgili tavsiyelerini söyle siraladi:
“Genis spektrumlu (UVA ve UVB korumasi olan) en az SPF 30 korumali günes kremi kullanin. UV radyasyonun yani sira görünür/mavi isiktan da korunmak için, mavi isigin cilt yüzeyine ulasmasini fiziksel olarak engellemeye yardimci, renkli mineral filtreli bir günes kremi tercih edebilirsiniz. Günese çikmadan en az 20 dakika önce, günes gören her vücut bölgesi için, kuru cilde, isaret ve orta parmaginizin uzunlugu kadar (ortalama 1 tatli kasigi) günes kremi uygulayin. Günes kremi, disaridayken her 2 saatte bir, terleme ve yüzme sonrasi cildi kurulayarak tekrar uygulanmali. Günese maruz kaldiginiz süreyi sinirlayin. Koruyucu giysiler tercih edin. Genis kenarli sapka ve UV korumasi olan günes gözlügü kullanin. Yüksek rakimlar ve kar, UV radyasyonuna maruz kalmanizi ikiye katlayabilir. Bu nedenle bu yerlerde günes gözlügü ve günes kremi kullanmayi ihmal etmeyin. Bronzlasmayiniz çünkü saglikli bronzlasma diye bir sey yoktur. Bebek ve çocuklari dogrudan günes altinda birakmayin. Yasam boyu UV radyasyona maruziyetin çogu 18 yasindan önce gerçeklesir. Bulutlu bir günde de yanabilirsiniz. Çünkü UV isinlarinin yüzde 80 kadari bulutlara nüfuz edebilir. Yaz-kis mevsim farki olmaksizin günes koruyucu kullanin. Dudaklarda da cilt kanseri olusabilir. Dudaklariniz korumak için en az SPF 30 içeren bir dudak kremi kullanmayi unutmayiniz.”
Mavi Isiktan Kaçinmak Için Bunlara Dikkat Edin
Acibadem Eskisehir Hastanesi Dermatoloji Uzmani Dr. Dilek Mentesoglu, cilt sagligi üzerindeki olumsuz etkileriyle ilgili vatandaslar arasinda artan endiseler nedeniyle adindan sikça söz edilen “mavi isik” hakkinda bilgiler verdi.