Gemilerden atık alımı ve Mavi Kart sisteminin Muğla kıyılarında uygulamaya geçmesinin ardından 34 alım merkezinde 2011 yılı içersinde toplanan atık su ve sintine ile madeni yağ rakamları hakkında bilgiler verildi. Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi tarafından Fethiye Otel Mara salonunda düzenlenen gemilerden atık alımı ve Mavi kart sistemi uygulaması değerlendirme toplantısına Muğla Vali Yardımcısı Ali Kamil Başar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ulaştırma ve Denizcilik Bakanlığı yetkilileri ile Sahil Güvenlik Komutanlığı yetkilileri ve Marina yetkilileri katıldılar. İki gün sürecek toplantının açılışında konuşan Fethiye Deniz Ticaret Odası Başkanı Şaban Arıkan Fethiye Bölgesi olarak gemilerden atık alımı ve Mavi Kart sistemine denizcilerin kısa sürede adapte olduğunu, uygulamadaki bazı eksikliklerin de sistem yerleştikçe giderileceğini söyledi.
2011 YILINDA TEKNELERDEN 184 BİN 704 TON ATIK SU TOPLANDI
Muğla Bölgesinde gemilerden atık alınması ve Mavi kart sistemi hakkında bilgi aktaran Muğla Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü Mavi Kart yöneticisi Cem Tekin Yavuz sistemin nasıl başlayıp hangi amaçla oluşturulduğunu ve 2011 yılında yapılan çalışmalar hakkında geniş bir açıklama yaptı. Yavuz, “Muğla 'da 34 noktadaki kıyı tesisinde sintine atık alımı yapılıyor. 7 tane atık alım gemisi bekliyor. Muğla kıyılarında 9 Bin 561 kayıtlı deniz taşıtı bulunuyor. 4 Bin 500 adet elektronik mavi kartı ücretsiz dağıtmıştık. İl Müdürlüğümüz tarafından 5 Bin adet daha kart bastırıldı. Ayrıca mavi kart tabletleri bu yıl uygulamaya sokulacak. Tablet üzerinden mavi kartlar okunabilecek. Çevre bakanlığı sistemine bağlanacak, o tekne ile ilgili tüm bilgiler görülebilecek” dedi.“Çevre kanunu kapsamında Deniz Kirliliğinin denetimi konusunda yetkilendirilen kurumlarca teknelerde yapılacak olan denetimde Mavi kartın ibraz edilmesi gerekmektedir. Yat limanları çekek yerleri, Balıkçı barınakları, günü birlik tekneler ve yatlara zorunlu verilen elektronik mavi kartların denetimini maalesef hep beraber beceremedik” diyen Cem Tekin Yavuz “2011 yılında Muğla kıyılarında 184 Bin 704 ton atık su, toplandığını bunun 62 Bin 232 metre küpünün 4 Ağustos 2011 tarihine kadar, 121 Bin 871 Metre Küpünün de bu tarihten sonra toplandı. 3 Bin 403.426 Metre Küp sintine, 406.183 Metre küpte madeni yağ toplandı. Denizlerimizin en az kirlenmesi için bu rakamların küçümsenmemelidir. Mavi kart çalışmaları başladığından 29 mayıs 2011 tarihine kadar yüzde 3 katı atık toplanırken, sistemin yürürlüğe girdiği 4 Ağustos 2011 tarihten itibaren yüzde 98 'i toplanmıştır. Ancak, toplama merkezlerimizin yüzde 75 'i uygulamayı başarı ile yaparken, halen yüzde 25 'i hiç yapmamıştır. Bu yönden kendimizi başarısız buluyoruz” şeklinde konuştu.Yavuz, konuşmasına şöyle devam edildi: “Önümüzdeki yıl için Antalya, Aydın ve İzmir 'i de mavi kart sistemi uygulamasında devreye sokacağız. Bir iki ay içerisinde Antalya 'da sistem başlatılacak. Mavi kart ile ilgili altyapı sorunlarımız mevcut. Bu sorunlar da Mavi kart sisteminin diğer illerde kurulması, yenilenmesi, atık alım tekne sayısının arttırılması, günlük gezi teknelerinin atıklarının alınması için bağlama, rıhtım ve iskelelerinde Belediyeler tarafından oluşturulan atık alım altyapısının tüm tekneleri ve teknelerin sintine ve atık yağlarının ayrı alınmasını kapsayacak şekilde tamamlanması, gemi adamlarına çevre ve atık konusunda hizmet içi eğitim sertifikası dir”
Mavi Kart İçin Tablet Uygulaması Geliyor
Gemilerden atık alımı ve mavi kart sisteminin pilot bölge seçilen ve ilk kez Muğla kıyılarında uygulanmasının ardından sistemin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Antalya, İzmir ve Aydın’da da uygulanması için çalışma başlatıldı.