Mavi kuş ne kadar hür?

Mavi kuş ne kadar hür?

Sosyal medya devi Twitter'ın 2012'nin son altı ayını kapsayan Şeffaflık Raporu'na göre dünyada devlet kurumlarının mahkeme kararı olmadan ilettiği 16 içerik kaldırma talebinin 6'sının geldiği Türkiye bu alanda lider oldu.

İkincisi yayımlanan rapor, Twitter'a devletlerden gelen kullanıcı bilgisi, içerik kaldırma taleplerini ve telif hakkı ihlaline yönelik uyarıları kapsıyor.

Rapora göre dünya genelinde resmi kurumlar Twitter'a 2012'nin ikinci yarısında 1433 kullanıcının kişisel bilgilerini vermesi için 1009 adet talepte bulundu. Twitter bu taleplerin yüzde 57'sine olumlu cevap verdi. Senenin ilk yarısında siteye 1181 kullanıcı ile ilgili 849 talep gelmişti.

Twitter'a geçen senenin ikinci yarısında devlet kurumları tarafından gönderilen bilgi talebi başvurularında 815 taleple aslan payını ABD aldı. ABD'nin yaptığı başvuruların yüzde 69'u olumlu cevap buldu.

TALEPLER HAVADA KALIYOR
Türkiye'den sosyal medya devine gönderilen kullanıcı bilgi taleplerinin tam sayısı raporda belirtilmemiş ancak sayılarının 10'dan az olduğu ve bu taleplerin hiçbirine olumlu cevap verilmediği açıklandı.

Twitter'a bunun yanında içerik kaldırılması için 6 ayda toplam 42 talep yollandı. Bunun 26'sını mahkeme kararları, 16'sını ise devlet kurumlarının(emniyet gibi) doğrudan yaptığı başvurular oluşturdu.

TÜRKİYE DOĞRUDAN İÇERİK KALDIRMAK İSTEDİ
Türkiye'den mahkeme kararıyla içerik kaldırılması talep edilmezken, devlet kurumlarından 6 doğrudan talep geldi. Doğrudan yollanan bu 6 taleple Türkiye mahkeme kararı olmadan devletin en çok içerik kaldırtmaya çalıştığı ülke oldu. Twitter bu içeriklerin hiçbirini kaldırmadı.

Geçen yılın ikinci yarısında Twitter yönetimini en çok meşgul eden mesele ise telif hakkı ihlalleri oldu. Siteye ihlallerle ilgili 3268 uyarı geldi ve söz konusu içeriklerin yüzde 53'ü silindi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile