Mağdurlar, İsrail askerlerinin tehdit, işkence ve baskı uyguladığını söyleyerek şikayetçi oldu. 22 Mayıs 2012'da ambargo altındaki Filistin'e insani yardım malzemesi götürmek amacıyla yaklaşık 500 aktivist ile yola çıkan Mavi Marmara gemisinin Akdeniz açıklarında 30-31 Mayıs 2010 tarihlerinde İsrail askerlerinin saldırısına uğraması sonucu mağdur olanlardan 12’si İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nden gelen talimat gereği Konya 4. Ağır Ceza Mahkemesinde ifade verdi. Konya Sivil Toplum Kuruluşları Başkanı olarak gemide bulunan Latif Selvi mahkemede verdiği ifadede, "Mavi Marmara gemisine Antalya’dan katıldım. Filistin’deki mağdur insanlara yardım götürmek için o gemide bulunuyordum. Sabaha karşı hücumbotlarla ve helikopterle saldırı düzenlendi.
Ben o sırada geminin kıç kısmındaydım. Yanımda yaralanan arkadaşlar vardı sırtımda hafif bir sıyrık oluştu. Kelepçelenerek gözaltına alındık. Yanımda bulunan para ile telefonum alındı ve iade edilmedi. Sorumlularından şikayetçiyim” dedi.
Gemide bulunan ve yaralananlara yardım eden Konyalı doktor Mustafa Asım Sarıgüzel de, İsrailli yetkililer hakkında şikayetçi olduğunu belirterek, “Orada ölenler ve yaralananlar oldu. Yaralı çoğaldıkça müdahale edemez olduk. Orada panik oluşturmak için İsrailli askerler tarafından sürekli olarak sis ve ses bombası atıldı. Kışkırtılmaya çalıştık. Saatlerce kelepçeli bir şekilde bekletildik, 2 gece 1 gündüz hapishanede kaldık” diye konuştu.
Gönüllü olarak yardım için giden Şükrü Nohutçu ise, "Konya'dan yetimlere götürülmek üzere çeşitli hediyeler topladık. Uluslararası sularda seyrederken etrafımız İsrail donanması tarafından çevrilerek gemimiz kuşatıldı. Uyarıda bulunulmadan ateş edilmeye başlandı. Kısa bir süre sonra etrafımız kan gölüne döndü. Ölü ve yaralılarımız vardı. İsrail askerleri gemiye çıktı ve bizleri kelepçeleyerek gözaltına aldı. Fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kaldık. Hapishanede bu baskılar devam etti. Uluslararası sularda olmayıp işgal ettikleri Filistin topraklarına zorla girdiğimize yönelik zorla ve tehditle kağıtlar imzalatıldı” dedi.
İnsani yardımın gitmesi nedeniyle gemiye gazeteci olarak katıldığını ifade eden Gazeteci Bilal Çalıkuşu ise, "Bot ve helikopterlerle saldırı olunca ben de kamera ile görüntü alıyordum. Ateş açıldı, vurulanlar oldu ve bizleri esir aldılar. Ellerimiz kelepçeliyken bizi kamaraya dizip, helikopterle basınç uygulayarak bizi sürekli ıslattılar. Bu saatler sürdü. Daha sonra kapalı alana alıp havasız bıraktılar ve psikolojik baskı uyguladılar” diyerek şikayetçi olduğunu söyledi.
Konya’da 12 mağdurun ifadesi alınırken, başka illerde de aynı şekilde mağdurların ifadesinin alındığı öğrenildi. 6 Kasım 2012 tarihinde İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesinde Mavi Marmara'nın ilk duruşmasının yapılması bekleniyor. İsrail askerlerinin yaptığı saldırı nedeniyle İsrail Genelkurmay Başkanı olan Rau Aluf Gabiel Ashkenazi, İsrail Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Alfred Marom, İsrail Hava Kuvvetleri Komutanı Avishay Levi ve İstihbarat Başkanı Amos Yadlin hakkında kasten adam öldürme suçundan 9, ağır yaralamadan 14 ve yaralamadan ise 114 kez ceza verilmesi isteniyor .
Mavi Marmara Davasında 12 Mağdur Dinlendi
Kamuoyunda Mavi Marmara olarak bilinen ve İsrail askerlerinin saldırısı sonucu 9 kişinin ölümü ve 50 kişinin yaralanmasıyla ilgili İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlanacak olan davayla ilgili bugün Konya’da gemide olan 12 mağdur dinlendi.