Umman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2010 yılında Gazze'ye yardım götürmek amacıyla yola çıkan Mavi Marmara gemisinin uluslararası kara sularında İsrail askeri güçlerinin saldırısına uğradığını hatırlattı.
Olayın ardından İsrail devleti aleyhine yurt içi ve dışındaki mahkemelerde davalar açıldığını anımsatan Umman, Türkiye'de 10'u Kayseri'de toplam 35 dava açıldığını söyledi.
Umman, Kayseri'deki bu davalardan ikisinin emsal göstermelerine rağmen mahkemelerce "İsrail devletinin yargılanamayacağı" gerekçesiyle reddedildiğini ifade ederek, Ahmet Aydan Bekar'ın davasının olumlu sonuçlandığını, 7 davada da sürecin devam ettiğini anlattı.
Bekar'ın Kayseri 8. Asliye Hukuk Mahkemesinde açtığı tazminat davasında, "haksız fiil sorumluluğu" bir kez daha tescil edilen İsrail'in 250 bin lira manevi, bin lira da maddi tazminata mahkum edildiğini dile getiren Umman, "Bundan sonra yasal prosedürler devam edecek. İsrail'e Dışişleri Bakanlığımız aracılığıyla mahkeme kararını tebliğ edeceğiz. Tazminat ödenmezse de icra işlemleri başlatacağız. Aslında önemli olan mahkemenin 'haksız fiil sorumluluğuna' hükmetmesi. Her ne kadar mahkeme şu ana kadar ki en yüksek tazminata hükmetse de bu sembolik bir rakam ama İsrail'in işlediği suç mahkeme kararıyla tescillenmiş oldu" diye konuştu.
- "İnşallah yakın zamanda müjdeli haberler vereceğiz"
Umman, Bekar'ın davasının, Türkiye'de açılan davalardan olumlu sonuçlanan ikincisi olduğunu vurgulayarak, 2'si Kayseri'den yaklaşık 10 davanın da "yargı bağışıklığı" (bir devletin başka bir devleti kendi mahkemelerinde yargılayamaması) gerekçesiyle reddedildiğini kaydetti.
Devam eden davalardan en önemlisinin İsrail askerlerinin düzenlediği saldırıda hayatını kaybeden lise öğrencisi Furkan Doğan'ın davası olduğuna dikkati çeken Umman, reddedilen bu davanın temyiz dosyasının da Yargıtay'da olduğunu bildirdi.
Umman, İspanya ve Güney Afrika'da açılan davalarda da olayla ilgisi bulunan 4 İsrailli komutan için yakalama kararı çıkarıldığı belirterek, şunları söyledi:
"Furkan Doğan için Amerika'da da dava açılmıştı ancak tebligat sıkıntısı vardı. Eski İsrail Başbakanı Ehud Barak'a ABD ziyareti sırasında sürpriz bir tebligat yapıldı. O da güzel bir gelişme oldu. Aslında bu davaların asıl amacı ablukanın kaldırılması. Gazze'ye uygulanan ablukanın hiçbir hukuki dayanağı olmadığı gibi insani ve vicdani de bir dayanağı da yok. Şu an Gazze'nin durumu Mavi Marmara'nın yolculuğa çıktığı dönemdekinden çok daha kötü durumda. O zaman en azından Refah Sınır Kapısı zaman zaman açılıyordu ama daha da önemlisi tüneller vardı. İnsanlar zorunlu ihtiyaçlarını tüneller vasıtasıyla gideriyorlardı. Mısır'da Sisi'nin yönetime gelmesiyle tüneller bombalandı, büyükleri ise içinde canlı var mı yok mu bakılmadan deniz suyu ile dolduruldu. Gazze şu an açık hava hapishanesi durumunda. Çok büyük trajedilere sebebiyet verecek bu durum karşısında, bizim açtığımız davalar, mücadelemiz, ablukanın kaldırılması yönünde olumlu bir adım olur diye ümit ediyoruz."
Olumlu sonuçlanan iki davanın diğer davalara da emsal teşkil edeceğine dikkati çeken Umman, "Bilirkişi raporları beklenen dosyalar var, bilirkişi raporu alınıp tebligat aşamasını bekleyen dosyalarımız var. Bunlar inşallah olumlu bitecek. İsrail'e tebligatlar Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla yapılıyor, tercümesi vesaire uzun sürüyor. İnşallah yakın zamanda güzel haberler, müjdeli haberler vereceğimize inanıyorum" ifadelerini kullandı.
- "Önemli olan ambargonun kalkmasıdır"
Ahmet Aydan Bekar ise davanın kazanılmasının İsrail'in suçunun tescillenmesi açısından çok önemli olduğunu vurguladı.
Mavi Marmara mağdurları için tazminatın önemli olmadığını vurgulayan Bekar, "Bizim için önemli olan İsrail'in ceza almasıydı. Elhamdülillah bu da gerçekleşti, davayı kazandık. Bu da inşallah diğer davalara emsal olur" dedi.
Bekar, Türkiye ve İsrail arasındaki müzakerelere ilişkin de "Devletimiz 3 şart sunmuştu. Birincisi özür dilenmesi, ikincisi tazminat, üçüncüsü de ambargonun kaldırılmasıydı. Bizim için önemli olan ne özür ne de tazminattır, bizim için önemli olan ambargonun kaldırılmasıdır. Geminin gitmesindeki amaç da buydu, ambargonun kırılmasıydı. İsrail'in son süreçteki anlaşma yoluna girmesi benim için önemli değil, önemli olan ambargonun kalkmasıdır. Asıl o zaman biz bu davayı kazanmış oluruz" diye konuştu.
Mavi Marmara gemisine İsrail askerlerinin düzenlediği saldırıda 3 kurşunla yaralanan ve kafasına şarapnel parçaları isabet eden Bekar, İsrailli bir doktor tarafından gemide ilkel koşullarda ameliyat edilmişti. Kurşunlar çıkarılıp, vücuduna tel zımba ile 43 dikiş atıldıktan sonra hastaneye kaldırılan Bekar, burada 4 gün süren tedavisinin ardından uçakla Türkiye'ye getirilmişti.
Ahmet Aydan Bekar'ın kafasına isabet eden şarapnel parçalarından bazıları çıkarılamamıştı.
Mavi Marmara Mağdurunun İsrail'den Tazminat Kazanması
Kayseri İHH İnsani Yardım Derneğinin avukatı Ersin Umman, Mavi Marmara yolcularından Ahmet Aydan Bekar'ın İsrail aleyhine açtığı tazminat davasında, İsrail'in 250 bin lira manevi, bin lira da maddi tazminata mahkum edilmesine ilişkin, "Bundan sonra yasal prosedürler devam edecek. İsrail'e Dışişleri Bakanlığımız aracılığıyla mahkeme kararını tebliğ edeceğiz. Tazminat ödenmezse de icra işlemleri başlatacağız" dedi.