Mavi Marmara gemisine yapılan saldırıya ilişkin İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, çok sayıda mağdur-müşteki ve avukatları hazır bulundu. Mahkeme başkanının duruşma salonuna ayakta izleyici alınmaması talimatı nedeniyle duruşma tartışmalarla başladı.
Avukatlar salona alınmayan müvekkillerinin darp edildiğini öne sürerek, görevlilerin talimatı hakimlerin verdiğini söylediklerini belirttiler. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Maksut Karakulak, "Hakim darp edin emri verir mi ya olur mu öyle şey" dedi.
Mağdur-müşteki avukatları söz isteyerek duruşma savcısının bir önceki celse verdiği mütalaasını hatırlattılar ve bu talebe dayanak olarak gösterilen İsrail-Türkiye anlaşmasının orijinal metninin istenmesini talep ettiler. Yargılamaya devam edilmesini isteyen avukatlar, mahkemenin tarafsızlığına gölge düştüğünü belirterek reddi hakim talebinde bulundular. Avukatlar ve mahkeme başkanı arasında yaşanan atışma şeklindeki konuşmaların ardından Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Aslan’a söz verildi.
Savcı Aslan, avukatların reddi hakim taleplerinin davayı uzatmaya yönelik olduğunu belirterek reddi hakim talebinin reddedilmesini istedi. Savcı Aslan, "Türkiye Cumhuriyeti, sadece bu yargılama ve bu sanıklar yönünden özel olarak feragat etmiştir. Bu davanın devam etmesi için yasal dayanak kalmamıştır. Bundan önce ve bundan sonra tanık, mağdur, müşteki, avukat dinlenemez ve usulü işlem yapılamaz. Bu yargılama engelidir. Düşme adına yaptığımız talebin değerlendirilerek karar verilmesini talep ediyorum. Eğer mahkeme ret yönünde karar verirse yargılamaya devam edilmesini talep ediyorum" dedi.
Duruşmaya avukatların konuşmalarıyla devam ediliyor.
Mavi Marmara Savcısı Açıklaması Yasal Dayanak Kalmamıştır
Mavi Marmara Davasında mağdur-şikayetçi avukatlarının talepleri üzerine mütalaa veren duruşma savcısı, "Türkiye Cumhuriyeti, sadece bu yargılama ve bu sanıklar yönünden özel olarak feragat etmiştir. Bu davanın devam etmesi için yasal dayanak kalmamıştır" dedi.