Bugüne kadar Ingiltere, Ispanya, Portekiz, ABD, Kanada, Isveç, Italya’da görülen maymun çiçegi virüsü, 4 ülkeye daha yayildi. Yüzde ve vücudun geri kalaninda deri döküntüleri ile kendini gösteren, ayrica ates ve bas agrisi gibi semptomlara neden oldugu bilinen maymun çiçegi virüsünün görüldügü ülkeler listesine Fransa, Belçika, Almanya ve Avustralya da dahil oldu. Fransiz yetkililer, Paris’in bulundugu Ile-de-France bölgesinde yasayan 29 yasindaki bir gencin testinin pozitif çiktigini açikladi.
Enfekte olan gencin yakin zamanda virüsün görüldügü bir ülkeye seyahat etmedigi belirtildi. Belçikali uzmanlar ise iki farkli sehirde 2 vaka tespit edildigini duyurdu. Ilk kisiye Anvers’te teshis konulurken, ikinci vaka Flaman Brabant bölgesinde kayda geçti. Iki hastanin da hafif semptomlarinin bulundugu aktarildi.
Almanya’nin Bavyera eyaletine bagli Münih kentindeki Bundeswehr Mikrobiyoloji Enstitüsü de ilk maymun çiçegi virüsü vakasinin tespit edildigini duyurdu. Söz konusu kiside, hastaligin önemli bir özelligi olan deri lezyonu görüldügü ifade edildi. Avustralya’nin ilk maymun çiçegi virüsü ise Victoria eyaletinin Melbourne kentinde yasayan 30’lu yaslardaki bir erkekte görüldü.
Hastanin virüsün daha önce görüldügü Ingiltere’yi yakin zamanda ziyaret ettigi belirtildi.
Ilk olarak 1970’de insanlar arasinda görüldü
Dünya Saglik Örgütü’ne (WHO) göre maymun çiçegi virüsü, insanlarda ilk olarak 1970 yilinda Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde tespit edildi. 1970’den bu yana ise Benin, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Gabon, Fildisi Sahili, Liberya, Nijerya, Kongo Cumhuriyeti, Sierra Leone ve Güney Sudan olmak üzere 11 Afrika ülkesindeki insanlarda maymun çiçegi virüsüne rastlandi. Virüs Afrika disinda ilk kez 2003 yilinda ABD’de görüldü.
Daha sonra 2018’de Israil ve Ingiltere’de, 2019’da Singapur’da, 2021’de ABD’de Afrika’ya seyahat eden bazi kisilerde maymun çiçegi virüsüne rastlandi. 2017’den bu yana Nijerya’da 200’den fazla maymun çiçegi virüsü kayda geçerken, 500’den fazla da süpheli vaka rapor edildi. Vakalarin yüzde 3’ü ölümle sonuçlanirken, virüs ülkede büyük bir salgina yol açti.
Maymun çiçegi virüsü, Orta Afrika (Kongo Havzasi) ve Bati Afrika türü olmak üzere ikiye ayriliyor. Kongo Havzasi türünün daha siddetli hastaliga neden oldugu ve daha bulasici oldugu düsünülüyor.
Çiçek asisi yüzde 85 koruma sagliyor
Dünya Saglik Örgütü, hastaligin semptomlarinin "klinik olarak daha az siddetli olmasina ragmen geçmiste çiçek hastalarinda görülenlere çok benzer" oldugunu ifade ediyor. Örgüte göre virüs, hayvandan insana ve insandan insana yakin temas yoluyla bulasiyor. Çiçek hastaligina karsi kullanilan asilarin maymun çiçegi virüsüne karsi da yüzde 85 koruma sagladigi ifade ediliyor. DSÖ’ye göre virüsün cinsel yolla bulasip bulasmadigi su anda belirsizligini koruyor. Virüsün kuluçka süresinin genellikle 6 ila 13 gün oldugu, ancak 5 ila 21 gün arasinda degisebildigi belirtiliyor.
Maymun Çiçegi Virüsü 4 Ülkeye Daha Siçradi
Dünya genelinde yayilmaya baslayan ve bugüne kadar 7 ülkede görülen maymun çiçegi virüsü, Fransa, Belçika, Almanya ve Avustralya’ya da siçradi.