Maziyi 'Diorama' Sanatiyla Günümüze Tasiyor

Maziyi 'Diorama' Sanatiyla Günümüze Tasiyor

Yozgat’ta “Diorama" adi verilen üç boyutlu minyatür çalismasi yapan Ayse Yasar, 1900’lü yillarda Anadolu’da evlerde kullanilan mutfak ve odalarin minyatürünü duvar panolari haline getirerek geçmisten günümüze bag kuruyor.

Yozgat merkezde Grafik ve Fotograf Ögretmenligi yapan 53 yasindaki Ayse Yasar, okuldan arta kalan vaktinin büyük bir bölümünü evinde kurdugu atölyede diorama adi verilen 3 boyutlu minyatür çalismasi yaparak geçiriyor. 4 yil önce arkadasi Ayse Simsek’in tavsiyesi ve yönlendirmesiyle hobi olarak diorama sanatina baslayan Yasar, kurdugu atölyede en Ince ayrintisina kadar düsünülmüs isçilik ve gerçeklikteki minyatürlere sanatsal dokunuslar yaparak birbirinden güzel eserleri ortaya çikariyor.

Anadolu’da eski dönemlerde evlerin mutfak ve odalarinda kullanilan araç ve gereçlerin üç boyutlu minyatürlerini tablolara isleyen Yasar, duvar panosu, anahtarlik ve havluluk olusturarak geçmis kültürü günümüz nesillerine aktariyor. Atik malzemeleri de degerlendiren Yasar’in diorama sanatiyla birlestirip tasarladigi üç boyutlu objeleri büyük begeni topluyor.

“4 yil önce hobi amaçli basladim”

Diorama’yi “Gerçek ya da kurgu olan bir olayin, bir hikayenin isik oyunlarindan da yararlanilarak üç boyutlu yüzeylerde tablo seklinde olusturulmasidir” diye tanimlayan Yasar, diorama sanatina 4 yil önce hobi amaçli basladigini söyledi.

Yasar, “Ayse Simsek isimli arkadasimin meraki ve ilgi sayesinde bu sanatla ugrasmaya basladim. Pek çok arastirma yaptik, özellikle kültürel arastirmanin içerisine girdik. Geçmiste büyüklerimizin kullandigi mutfaklardan yola çikarak kültürümüze lanse edilecek sekilde duvar panolari olusturmaya basladik. Bununla birlikte dikis odalari, oturma odalari yapmaya basladik. Eskiye dair geçmiste büyüklerimizin kullandigi güzellikleri simdiki nesle aktarabilmek adina duvar panolari, anahtarliklar ve havluluklar olusturmaya basladik.” dedi.



“Atik malzemeleri de degerlendiriyorum”

Üç boyutlu tablolari olustururken atik malzemeleri de degerlendirdigini söyleyen Yasar, “Diorama sanatinda alçi tozu ve silikon kaliplardan yararlaniyoruz, kumaslarimiz oluyor, cns makinesini kullaniyoruz. Bununla birlikte ahsap ve metal malzemelerimiz var. Bunlari piyasadan rahatlikla temin edebiliyoruz. Tablonun büyüklügüne ve içinde kullandigimiz malzemeye göre 15 günden baslayip 6 aya kadar degisen zaman içerisinde çalismalarimizi tamamliyoruz. Biraz zahmetli emek ve zaman isteyen bir çalisma. Bu tablolari siparis olursa satis amaçli yapiyoruz ya da hediyelik olarakta bunlari olusturuyorum” seklinde konustu.

“Terapi gibi geliyor”

Diorama sanatinin kendisine terapi gibi geldigini de hatirlatan Yasar, “Evde genelde verimli zaman geçirmek açisindan biraz da meslegim geregi bu isle ugrasmayi seviyorum. Özellikle eski kültürümüzü yansitmak üzerine çalisiyorum. Meslek gruplariyla objeleri özdeslestirip onlara sekil veriyorum. Bu sanat bana ilaç niyetine, terapi seklinde çok güzel bir ugras oluyor.” ifadelerine yer verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile