Mazlumder: Arap Alevilerinin Gadir Hum günü tatil ilan edilmeli

Mazlumder Hatay Şube Başkanı Ahmet Hamdi Ayan, "Gadir Hum günü tanınmalı ve tatil ilan edilmelidir." dedi. Ayan, 23 Kasım'ın Arap Alevilerinin en önem

Mazlumder Hatay Şube Başkanı Ahmet Hamdi Ayan, "Gadir Hum günü tanınmalı ve tatil ilan edilmelidir." dedi. Ayan, 23 Kasım'ın Arap Alevilerinin en önemli günü olduğunu ve bu bayramın 'Gadir Hum' diye bilindiğini söyledi.

Hatay Gazeteciler Cemiyeti'nde İnsan Hakları Araştırma Derneği (İHAD) Genel Başkanı Mehmet Salmanoğlu ve Akdeniz Kültür ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu üyesi Mevlüt Oruç ile yaptığı basın toplantısında konuşan Ayan, kutlanacak Gadir Hum bayramında çalışmanın Arap Alevileri için sakıncalı olduğuna dikkat çekti. Ayan, "Aleviler, inançları gereği Gadir Hum gününde çalışmazlar. Ancak öğrenci ve çalışanlar inançlarına aykırı olarak Gadir Hum gününü -kutlamak şöyle dursun- okul ve işyerlerinde geçirmek zorunda kalmaktadırlar. Bu durum bir hak ihlalidir. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin 18, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 9 ve 82 Anayasası'nın 24. Maddelerine aykırıdır." dedi.

Yerel ve evrensel normların tarif ettiği din ve vicdan özgürlüğünün, Gadir Hum gününün tanınmasını gerektirdiğini belirten Ayan, "Tanınma, somut bir gerçekliktir. Yani gadir Hum gününün Arap Aleviler için tatil edilmesi demektir. Ancak şehrin bir iki yerine pankart asmak veya Arap Alevilerin etkinliklerine katılarak vatan – millet ve kardeşlik edebiyatı yapmak, günü kurtarmaya yönelik eylemlerdir." ifadesini kullandı.

Açılım sürecinde Arap Alevilerinin sorunlarının dile getirilmemesinin de üzüntü verici ve düşündürücü olduğunu ifade eden Ayan, "Bu ihmalde ilgililerin sorumlulukları, yetkililerinkinden az değildir. Çok haklı ve insani bir talep olan Gadir Hum gününün tanınması ve tatil ilan edilmesi gerekmektedir. İnsan hakları savunucuları olarak, bu resmi ayıba son verilmesi amacıyla yetkilileri somut yasal düzenlemeler için adım atmaya, ilgilileri de en az insan hakları savunucuları kadar demokratik tavırlar geliştirmeye davet ediyoruz." diye konuştu.

GADİR HUM GÜNÜ

Alevilere göre, Gadir Bayramı, Hz. Muhammed'in (SAV) veda hacı dönüşünde Gadir Hum denilen yerde veda hutbesinde Allah'ın emrine uyarak Ali'yi vasi tayin ettiği gün olarak biliniyor. Bu bayram, Kurban Bayramı'ndan sonraki sekizinci güne denk geliyor. 29 Zilhicce, Hz. Muhammed Medine'ye göç etmek zorunda kaldığı gün, düşmanların dikkatini çekmesin diye Hz. Ali'nin onun yatağında yattığı gece olarak biliniyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile