MBA Okullari Sinav Komitesi LGS 2023 Sorularini Degerlendirdi

MBA Okullari Sinav Komitesi LGS 2023 Sorularini Degerlendirdi

Yüksek akademik performans sistemi çerçevesinde 7. ve 8. sinif ögrencilerine özel LGS Basari Programini yöneten Medicana Egitim Grubu MBA Okullari sinav komitesi LGS 2023’ü degerlendirdi.



Uzmanlar tarafindan yapilan degerlendirmede, “LGS’de ögrencilerin sinava kendi okullarinda girmesi motivasyonlarini artirirken, kaygilarini azaltti. Sözel ve sayisal alandan olusan LGS’nin soru tarzlarinin ögrencilerin okudugunu anlama, yorumlama, sonuç çikarma, problem çözme, analiz yapma, elestirel düsünme, bilimsel süreç ve benzeri becerilerini ölçecek nitelikte oldugu gözlemlenmektedir.” ifadelerinde bulunuldu.

“MBA Okullari olarak kullandigimiz egitim dokümanlarimiz ve deneme sinavlarimizdaki sorularla örtüsen sorularla karsilastik” diyen MBA Okullari Ortaokul-Lise Genel Müdür Yardimcisi Adem Durmus, “Sinava hazirlik süreci her ögrenci ve aile için yogun ve yorucudur. Simdi lise tercihlerine yogunlasmaliyiz. Bundan sonra ögrencileri tutku alanlarinda derinlesecekleri global egitim programlari olan liseyi tercih etmelidir. Lise egitimi üniversite hayatinin ilk adimini olusturur. Ayni zamanda lise, tercih bilincinde önemli bir dönüm noktasidir. Ögrencilerin kendilerini bulabilecekleri, yani en iyi ben olacaklari, yabanci dil yeterliliklerini gelistirebilecekleri, ögrenme iklimi yenilige, gelisime açik ortamlar sunan liseyi tercih etmelidir. Okulun degil, egitimin konusuldugu, modern müfredat içerigi olan, akademik odagi multidisipliner gelisimi uygun olarak tasarlanmis, hibrit deneyim sunan liseleri tercih eden ögrenciler gelecek kaygisi yasamazlar.” dedi.



Ortaokul Psikolojik Danisma ve Rehberlik Bölüm Baskani Esin Salci ise, “Yogun bir tempoda sinava hazirlanan 8. sinif ögrencilerimiz Liseye Geçis Sistemi Merkezi sinav hazirligi sürecini basariyla tamamlandi. Sinav sonrasi MBA Okullari Akademik Kadrosu bir araya gelerek sinavi degerlendirdi. Sinava iliskin ilk analizlere göre, sözel-sayisal mantik, okudugunu anlama ve yorumlama, grafik okuma sorulari ayirt edici nitelikteydi. Ögrencilerimizin sinav sonuçlari, 26 Haziran’da www.meb.gov.tr internet adresinden ilan edilecek. Ögrencilere sinav sonuç belgeleri posta yoluyla gönderilmeyecektir. Sinav sonuçlarinin açiklanmasiyla LGS tercih ve yerlestirme kilavuzu yayimlanacak ve liselere yerlestirme süreci baslatilacaktir. Ögrencilerimizin Kisisellestirilmis Basari Tasarimi çerçevesinde onlara en iyi Kariyer Danismanligini saglamak için MBA Okullari Psikolojik Danismanlik ve Rehberlik Bölümü olarak tercih sürecinde okullarimizda ögrencilerimize rehberlik edecegiz. MBA Okullari olarak ögrenme deneyiminin ömür boyu sürecek bir eylem oldugu bilinciyle, egitimi tutkuya dönüstürmeye devam edecegiz.” diye konustu.



Türkçede okudugunu anlama bu yil da ön planda

Türkçe dersinin, bu sinavi öncelikli olarak etkileyecegini belirten Türkçe Bölüm Baskani Sule Türkoglu, “2023 LGS konularinin yasadigimiz deprem dolayisiyla birinci dönem konularini içerecegi MEB tarafindan açiklanmisti. Ögrenciler birinci dönem konularina agirlik vererek çalismalarini tamamladi. Sinavda çikan sorulara baktigimizda Türkçe dersinin, bu sinavi öncelikli olarak etkileyecegini söyleyebiliriz. Sorular önceki yillardan farkli olarak sadece edebi metinlerden seçilmistir. Dikkati ve odaklanarak okumayi gerektiren ayirt edici sorular agirliktaydi. Dikkatin yaninda bütüncül degerlendirmeyi de gerektiren sorularla karsilastik. Anlam derinligi ve bütünlügünü göz önünde bulundurmak gerekiyordu. Sorularin zorluk seviyesi oldukça yüksekti. Çeldiriciler özenle kullanilmis. Fiilimsi, Noktalama Isaretleri, Yazim Kurallari, Düsünceyi Gelistirme Yollari, Sözel Mantik Muhakeme / Grafik Tablo Okuma ve Metin Türleri konularindan sorular geldi. Sorularin büyük çogunlugu ise Anlama Yönelik Sorulardan olusmaktaydi. (Söz Grubunda Anlam, Bosluk Doldurma, Metinden Çikarim Yapma, Paragrafin Ana Fikri, Sözcük Anlami). Okudugunu anlama becerisi yüksek olan ögrenciler Türkçe sinavindan basariyla çikti. Önümüzdeki yil LGS sinavina hazirlanan ögrencilere simdiden önerimiz ana dil yeterliligini gelistirecek çalismalara yer vermeleridir. Benzer bir sinavi pandemi döneminde yapilan 2020 LGS’de de yasamistik. Konu dagilimina da baktigimizda okudugunu anlama sorularina agirlik verilen bu sinavin belirleyici dersi Türkçe olmustur” dedi.



Matematikte sürpriz yok

“Sorular anlatimlari açik, uzun islem gerektirmeyen ve dikkatli okundugu takdirde hizlica kavranabilen sorulardan olusuyordu” diyen Matematik Bölüm Baskani Tugba Köseoglu, “Açik ve net olan soru kökleri kazanimlara hâkim olan ögrenciyi zorlamayacak nitelikteydi. Sorularda sekil, grafik, tablo gibi görseller kullanilarak ögrencilerin sorulari somutlastirarak daha çabuk yorumlamalari amaçlanmistir. Bu anlamda ögrencilerin okuma ve anlama düzeylerinin iyi olmasi sorularin cevaplanma hizinda ön kosul olmustur. LGS sorulari yil içerisinde aylik yayimlanan MEB örnek sorulari ile paralel oldugundan bu yil da yayimlanan sorulari çözmenin önemini tekrar görmüs olduk. Özetle sinavda birkaç soru disinda anlamayi zorlastiran ve çözüme ulasilmasi zor olan soru olmadigi için yil içerisinde farkli kaynaklardan çok tekrarli soru çözen ögrenciler için basarili sonuç elde edilebilecek bir sinav olmustur’’ diye konustu.



Fen Bilimlerinde uzun metinler yerini kisa metinlere birakti

Sorularin zorluk seviyelerinin beklenen düzeyde oldugunu kaydeden Fen Bilimleri Bölüm Baskani Selin Ural, “Birkaç soruda ögrencileri eleyici, çeldiricisi yüksek, ögrencileri zorlayan sorular oldugu görüldü.

Uzun paragraf ve deney sorulari diger yillara göre daha az sorulmus. Agirlikli olarak sinav kolay sorulardan olusuyordu. Sorular bilgiye dayali degil, okudugunu anlama ve yorumlama yetenegini ölçecek sekilde hazirlanmisti. Özellikle deney düzenekleri içeren sorularda bagimli, bagimsiz ve sabit degiskenlerin tespiti önem kazaniyordu. Ögrencilerin grafik-tablo ve görselleri analiz edebilmesi ile analitik düsünme becerileri ve dikkatini ölçecek nitelikteydi. Sorular agirlikli olarak DNA ve Genetik Kod ünitesinden hazirlanmisti. Mevsimler ve Iklim ünitesinden 3 soru, Basinç ünitesinden 5 soru, Madde ve Endüstri ünitesinden 4 soru gelmistir. Konu ve soru dagilimi esit düzeyde olmasina ragmen müfredatta bulunan Gaz Basinci konusundan soru gelmedigi görüldü” seklinde konustu.



T.C. Inkilap Tarihi ve Atatürkçülük, mantik ve muhakeme sorulari agirlikli bir sinavdi

T.C. Inkilap Tarihi ve Atatürkçülük dersinin 2023 LGS sorularinin okudugunu anlama, yorumlama ve analiz etme üzerine göre hazirlandigini söyleyen Sosyal Bilgiler Bölüm Baskani Hasan Arikan, “Sinavin büyük bir çogunlugunun mantik ve muhakeme sorularindan olustugunu gördük. Harita ve görsel okuma, yayinlanan örnek sorularin aksine bu sinavda yer almadi. Sinav sorularinin, MEB tarafindan yil içinde yayimlanan örnek sorular ve çalisma fasikülü sorularina benzer oldugu görülmektedir. Ancak geçen yila göre hem öncüllü soru sayisi artirilmis hem de öncül sayisi da 3’ten 4’e çikarilmistir. Yil içerisinde örnek sorulari çözen, tekrar yapan ve yorumlama yetenegini gelistiren ögrenciler sinavda zorlanmadilar. Konularin ünitelere dengeli dagitildigi görüldü.

Sorulardaki ifadeler açik ve netti. Ögrencileri yorumlama konusunda çeliskiye düsürecek herhangi bir soru bulunmuyordu. Beklenenden farkli bir sinav gerçeklesmedi” yorumlarinda bulundu.

Ingilizce oldukça kolaydi

Sorularin kisa, net ve anlasilir oldugunu kaydeden Ingilizce Bölüm Baskani Buket Can, “Ögrencilerin okuduklarini anlamalari ve diyaloglari iliskilendirme becerilerini kullanabilecekleri soru çesitleri sinavda karsimiza çikti. Yil boyu ögrencilerimizle çözdügümüz sorulara benzer sorularla karsilastigimiz bu sinavda okuma ve anlama becerisi yüksek, temel kazanimlari edinmis ögrenciler; ögrendikleri bilgiyi dogru sekilde kullanarak bu sorulari rahatlikla çözebilecektir. Çeldiricisi bulunmayan sinavi geçtigimiz yillardaki sinavlarla kiyasladigimizda en kolay bir Ingilizce sinavi olarak degerlendirebiliriz” dedi.



Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi testinde kavram bilgisi gerektiren sorular vardi

2023 LGS Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularinin yorum, muhakeme ve anlam bilgisi agirlikli oldugunu ifade eden Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Bölüm Baskani Mehmet Tunç, su degerlendirmelerde bulundu:

“Ögrencilerin bu sorulari çözebilmeleri için anlam bilgisinin yaninda kavram bilgisine de hâkim olmalari gerekiyordu. Bazi sorularda verilen bilginin yorumlanmasi ile çözüme ulasilacagi asikardir. Sorular zorluk seviyesi olarak orta düzeydedir. Geçen yillardaki sinavlarla kiyasladigimizda bilgiye yönelik sorularin yerine yeni nesil sorularin yer aldigini, dikkat gerektiren, okudugunu anlamaya yönelik sorularin oldugunu görmekteyiz. Bu sene ayrica ögrencilerin, dini metinleri anlamlandirmalari beklenmistir.“
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile