Türkiye’nin anayasal reformundan Suriye’nin Türk jetini düşürmesine pek çok konunun tartışıldığı panelde konuşan ABD’li senatör John McCain, 25 yıldır halkın temsilcisi olduğunu belirterek, “İttifakımız için şimdikinden daha dinamik ve heyecan verici bir zaman yaşandığını hatırlamıyorum” dedi.
McCain, Suriye konusunda ise ABD’nin hem insani nedenlerle hem de Türkiye’ye destek için duruma müdahale etmesi gerektiğini iddia ederek, “Suriye’deki durum ABD’nin liderliğine sadece Suriyelilerin hayatını kurtarmak için değil, bizim desteğimize en fazla şu an ihtiyacı olan müttefikimiz Türkiye’ye destek vermek için aşırı derecede gereksinim duyuyor. Suriye’deki çatışmalar, Türkiye için stratejik bir tehdit haline geliyor. Halihazırda ülke, büyük bir mülteci akınıyla karşı karşıya ve binlercesini karşılıyorlar. Çatışma devam ettikçe durum kötüleşecek” şeklinde konuştu.
McCain, NATO’nun Suriye’ye müdahale etmemesinden hoşnutsuz olduğunu da sözlerine ekledi.
İran’ın nükleer programı da konferansta konuşulan konular arasında yer aldı. Türkiye’nin ABD Büyükelçisi Namık Tan, Türkiye’nin Ortadoğu’daki bütün nükleer programlara karşı olduğunu ve İran’ın nükleer programının bölgede nükleer silahlanma yarışını başlatabileceğini ifade etti.
Tan, İran’a askeri müdahale ihtimalini reddederek, bu konuda diplomasinin tek yol olduğunu vurguladı.
Konferans çerçevesinde düzenlenen panelde konuşan gazeteci Ruşen Çakır ve Prof. Dr. Levent Köker ise, Türkiye’nin iç politikasını tartıştı. Ruşen Çakır, AK Parti’ye karşı tek gerçek alternatifin Kürt muhalefeti partilerinden geldiğini fakat bu partilerin de daha kapsayıcı siyasi partiler kadar ilgi çekmediğini belirtti.
Çakır ayrıca, yapılması düşünülen anayasa reformuyla iç siyasetin bir düzeltmeden geçeceğini kaydetti.
Prof. Dr. Levent Köker ise, yeni anayasadan umutlu olduğunu fakat son dönemdeki demokratik kazanımların yeni anayasanın geliştirilmesi safhasında kaybedileceğinden endişe duyduğunu belirterek, “Umarım AK Parti demokratik reformlarından vazgeçmez ve böylece demokratik bir yeni anayasaya çabucak ulaşırız” dedi.
Konferansa katılan eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış, Türkiye’nin AB’ye katılım sürecinin yeni “Pozitif Gündem” yaklaşımıyla canlanma gösterdiğini ifade ederek, “AB tarafında da bir bilinçlenme ve farkındalık doğduğu anlaşılıyor. Türkiye’nin katılım sürecinin yavaşlamasından AB’nin de yavaş yavaş rahatsız olmaya başladığını şimdi anlıyorum. Ben süreçten ümitliyim” şeklinde konuştu.
Yakış, Suriye’yle yaşanan kriz hakkında ise farklı bir yaklaşım göstererek, “Krizin Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkileri daha kötüye götürmeyeceğine inanmak istiyorum. İlişkilerde bozulma yönünde bir tırmanma başladığı zaman bunun nerede duracağı belli olmaz. Türkiye’nin gösterdiği soğukkanlılık gibi Suriye’nin de soğukkanlılık göstermesi gerekir. ‘Bu krizi ilişkileri düzeltmek için fırsat haline getirebilir miyiz?’ sorusu da benim aklıma geliyor” ifadelerini kullandı.
Yakış, NATO toplantısı hakkında da, “Türkiye NATO’dan eylem değil, istişare istedi. Bu destek bizim için yeterlidir” dedi .
Mccaın: “Suriye’deki Durum, ABD’nin Liderliğine Aşırı Derecede Gereksinim Duyuyor”
ABD’nin başkenti Washington’daki Ortadoğu Enstitüsü’nde gerçekleştirilen 3. Yıllık Konferans’ta ABD eski başkan adayı Senatör John McCain, gazeteci Ruşen Çakır, Prof. Dr. Levent Köker ve Türkiye’nin ABD Büyükelçisi Namık Tan gibi isimler Türkiye’nin geleceğini tartıştı.