MEAH'ta Organ Bagisi Farkindaligi Için Stant Kuruldu

MEAH'ta Organ Bagisi Farkindaligi Için Stant Kuruldu

Mugla Egitim ve Arastirma Hastanesi’nde Doç.Dr. Canan Gürsoy koordinatörlügünde Mugla Sitki Koçman Üniversitesi Tip Fakültesi Dönem 1 ögrencilerinin Sosyal Sorumluluk Projesi çerçevesinde Organ ve Doku Nakil Biriminin destek ve katkilariyla, organ bagisi bilinci ve farkindaligini arttirmak amaciyla bilgilendirme ve organ bagisi için stant kuruldu.



Kurulan stantta vatandaslar organ bagisi konusunda bilgilendirildi, brosürler dagitildi. Bagis yapmak isteyen vatandaslar için organ bagis formu dolduruldu ve ”Organ Bagis Karti” verildi.

Standa basvuran kisilere organ bagisi hakkinda merak ettikleri birçok konu hakkinda bilgi verildi.



Yogun Bakim uzmani Doç.Dr. Canan Gürsoy “ 18 yasini doldurmus akli dengesi yerinde olan her bir birey organ bagisinda bulunabilir. Bagislanan organ ancak yogun bakiminda bagis yapan kisinin beyin ölümü gerçeklestikten ve hekimler kurulunca onaylandiktan sonra ailesinin imzali rizasi ile verilebilmektedir. Ülkemizde nakillerin yüzde 80’i genellikle canli vericiden yani hastanin saglikli bir yakinindan yapilmaktadir. Avrupa ülkelerinde ise organ bagis orani oldukça yüksektir ve nakillerin yüzde 80’i kadavra vericilerinden yani beyin ölümü sonrasi organ bagisi ile gerçeklesmektedir. Maalesef ülkemizde beyin ölümü sonrasi organ bagis sayisi çok düsüktür. Organ bagisinin bugün hala istenilen düzeye ulasmamis olmasinda en önemli etken bilgi eksikligi, ön yargilar, yanlis inanislar ve toplumda yeterli duyarliligin olmamasidir. Bu nedenle bugün burada kurdugumuz stantta amacimiz vatandaslarimizi organ bagisi konusunda bilgilendirip, bilinçlendirerek, bagis konusunda farkindaligi arttirmaktir” dedi.



Mugla Egitim ve Arastirma Hastanesi Bashekimi Prof.Dr. Turhan Togan ve yönetim ekibi standi ziyaret etti. Organ bagisi farkindaligi için gerçeklestirilen etkinlik için emegi geçen tüm ekibe tesekkürlerini ilettiler.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile