MEB Yazili Ve Uygulamali Sinavlara Yönelik Sikça Sorulan Sorulari Yanitladi

Milli Egitim Bakanligi, 9 Eylül’de yayimlanarak yürürlüge giren Milli Egitim Bakanligi Ölçme ve Degerlendirme Yönetmeligi uyarinca gerçeklestirilecek yazili ve uygulamali sinavlara yönelik merak edilen ve sikça sorulan sorularin yanitlarini paylasti.

Ölçme ve Degerlendirme Genel Müdürlügü, yazili ve uygulamali sinavlara iliskin "Hangi sinif ve derslerden ortak sinav yapilacak?", "Ortak yazili sinavlarda sorular nasil olacak?", "Ortak yazili sinavlarin yapilacagi tarihlerde okullar tatil edilecek mi?", "Ortak yazili sinavlarin notlari nasil açiklanacak?" gibi sikça sorulan 41 sorunun detayli yanitlarini paylasti. Sikça sorulan sorularin yanitlarinda ortak yazili sinavlarin Bakanlik tarafindan ülke, il/ilçe ve okul geneli olmak üzere üç farkli uygulamasi oldugunun alti çizildi.

2023-2024 ögretim yilinda 6. siniflarin Türkçe ve matematik derslerinin 1. dönem 2. yazililari ile 2. dönem 1. yazililarinin, 9. siniflarin Türk dili ve edebiyati ve matematik derslerinin 1. dönem 2. yazililari ile 2. dönem 1. yazililarinin ortak yapilacagi hatirlatildi. Ayrica bu ögretim yili için Bakanlikça belirlenen sinavlar disinda il veya ilçe geneli ortak yazili sinavlar da yapilabilecek. Bunlarin hangi ders ve sinif düzeyinde olacagi, milli egitim müdürlüklerince okullara duyurulacak. Bu ögretim yilina mahsus olmak üzere il ve ilçe genelinde yapilacak ortak yazili sinavlarda çoktan seçmeli sorular kullanilacak. Gerekli altyapi hazirlandiktan sonra bu sinavlarda da açik uçlu sorular kullanilabilecek. Bunun disinda kalan tüm ortak yazili sinavlar ile diger tüm yazili sinavlarin sorulari açik uçlu veya açik uçlu ve kisa cevapli sorulardan olusacak.

Bakanlik tarafindan yapilacak ortak yazili sinavlarin sorulari, Ölçme, Degerlendirme ve Sinav Hizmetleri Genel Müdürlügünce hazirlanarak okullara gönderilecek. Sinav uygulamasi okulda görevli ögretmenlerce, degerlendirilmesi ise okul veya Ölçme Degerlendirme Merkezi Müdürlüklerince yapilacak. Ülke ve il geneli ortak yazili sinav uygulamasinin okullarda ögretmenler tarafindan uygulanan sinavlardan tek farki, soru ve cevap anahtarlarinin merkezden hazirlanacak olmasi. Ortak yazili sinav sorulari için tek kaynak, ders kitaplari ve kazanimlari olacak. Bu nedenle ortak yazili sinavlarin içerigi ve zorluk derecesi okulda yapilan sinavlarla ayni olacak. Ortak yazili sinavlar için ögrencilerin özel bir hazirlik yapmasi gerekmeyecek. Ortak yazili sinavlarin yapilacagi gün ve saatlerde egitim ögretime devam edilecek, okullar tatil edilmeyecek. Her sinav sonrasinda ders ögretmenlerince sinav analizi yapilacak. Ögrenci, sinif ve okul genelinde ortak ögrenme eksikligi veya ögrenme eksikligi ve yanlis ögrenme varsa bunlarin telafi edilmesi amaciyla ögrencilere geri bildirimde bulunulacak. Ögrenci, 100 üzerinden aldigi puani daha önceden oldugu gibi e-Okul sistemi üzerinden görecek.

“Türkçe, Türk dili ve edebiyati ve yabanci dil derslerinin sinavlari yazili ve uygulamali olmak üzere iki asamada yapilacak”

Türkçe, Türk dili ve edebiyati ve yabanci dil dersleri sinavlarinin yazili ve uygulamali olmak üzere iki asamada yapilacagini açiklayan Milli Egitim Bakanligi, “Bu derslerin önce yazili sinavlari, sonra her ögrenci için yeterli zaman ayrilacak sekilde ders ögretmeni tarafindan dinleme ve konusma becerilerini ölçecek sekilde uygulama sinavlari yapilacak. Uygulamali sinavlar dinleme ve konusma becerilerini ölçecek sekilde yapilacak. Dinleme ve konusma becerilerini ölçen sinavlar ayri ayri puanlanacak” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile