Meclis, Açılışının 93. Yılını Kutlayacak

Meclis, bu hafta 93. yaşını kutlayacak.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile Meclis'in 93. açılış yıl dönümü dolayısıyla çeşitli etkinlikler gerçekleştirilecek. Etkinlikler, 23 Nisan Salı günü TBMM Atatürk Anıtı'ndaki törenle başlayacak. TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başkanlık Divanı üyeleri ve milletvekilleri, Atatürk Anıtı'na çelenk koyarak, saygı duruşunda bulunacak, İstiklal Marşı'nı okuyacak.

Anıtkabir'e saat 09.15'te çelenk konulacak, saygı duruşunda bulunulacak ve özel defter imzalanacak.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, daha sonra Tören Salonu'nda kutlamaları kabul edecek.

Genel Kurul, öğleden sonra özel gündemle toplanacak. Birleşim açıldıktan sonra İstiklal Marşı okunacak, TBMM Başkanı Çiçek ile TBMM'de grubu ve üyesi bulunan siyasi partiler adına genel başkanlar 10'ar dakika süreyle konuşma yapacak. Çiçek, akşam Tören Salonu'nda resepsiyon verecek.

-Demiryolları serbestleştiriliyor-

Genel Kurul'da, 24 Nisan Çarşamba günü, görüşmeleri yarım kalan Türkiye Demiryolu Ulaştırmasının Serbestleştirilmesi Hakkında Kanun Tasarısı ele alınacak. Temel kanun olarak görüşülen tasarının görüşmeleri ikinci bölüm üzerinden sürecek.

Tasarıyla; TCDD, demir yolu altyapı işletmecisi olarak yeniden yapılandırılıyor, tren işletmesiyle ilgili birimleri ise ayrılarak TCDD Taşımacılık A.Ş. kuruluyor. Kamu tüzel kişileri ve şirketler; kendilerine ait demir yolu altyapısı inşa etmek, ulusal demir yolu altyapı ağı üzerinde demir yolu tren işletmecisi olmak üzere Bakanlıkça yetkilendirilebilecek. Demir yolu altyapısına komşu parsellerde, inşaat yaklaşma mesafesine uygun olmayan yapılar yıkılacak. TCDD'de çalışanlara emekli olmaları halinde fazla emekli ikramiyesi ödenecek.

Bu tasarının yasalaşmasının ardından yasal mevzuattaki ''sakat'', ''özürlü'' ve ''çürük'' ifadelerinin ''engelli'' olarak değiştirilmesini öngören ''Kanun ve KHK'lerde Yer Alan Engelli Bireylere Yönelik İbarelerin Değiştirilmesi Amacıyla Bazı Kanun ve KHK'lerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'' görüşülecek. 4 maddelik tasarıyla, Askerlik Kanunu'ndaki ''çürük'' ifadesi ''askerliğe elverişli olmama'' şeklinde değiştiriliyor. Yasanın geçici 46. maddesindeki ''özürlüler'' ibaresi ise ''engelliler'' olarak düzenleniyor.

Tasarı, Medeni Kanun, Terörle Mücadele Kanunu, Emekli Sandığı Kanunu, Devlet Memurları Kanunu, Sosyal Hizmetler Kanunu, Türkiye Emekli Subaylar, Emekli Astsubaylar, Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri ile Muharip Gaziler Dernekleri Hakkında Kanun, Karayolları Trafik Kanunu, Türk Ceza Kanunu, Dernekler Kanunu, Özürlüler ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun da aralarında bulunduğu 85 yasadaki ''özürlü'', ''sakat'' ve ''çürük'' gibi ifadelerin değiştirilmesini kapsıyor. Tasarıyla, 9 kanun hükmünde kararnamede de aynı nitelikte değişiklik öngörülüyor.

Engelliler, daha önce ilgili mevzuata göre aldıkları sağlık kurulu raporlarına istinaden yararlandıkları haklardan raporun geçerlilik süresince yararlanmaya devam edecek. Engellilerin durumlarını niteleyen belge, kimlik, kart ve benzeri belgelerin yenilenmesi gerekmeyecek.

-Komisyonlar-

TBMM'deki ihtisas ve araştırma komisyonları da gündemlerindeki konuları ele alacak.

Dışişleri Komisyonu, 24 Nisan Çarşamba günü yapacağı toplantıda, uluslararası sözleşmelerin onaylanmasını içeren yasa tasarılarını görüşecek.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu, yeni anayasa çalışmalarını sürdürecek.

Yasadışı dinlemelerle ilgili Araştırma Komisyonu bünyesindeki teknik alt komisyon, 24 Nisan Çarşamba günü, Ankara'daki bir alışveriş merkezinde güvenlik sistemi hakkında bilgi alacak.

Çözüm sürecine ilişkin Araştırma Komisyonu, partilerin üye bildiriminin ardından yapılacak ilk toplantıda başkanlık divanı belirlenecek.

Yayıncı: Sefa Salantur
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile