AK Parti Bursa İl Başkanlığı'nda basın toplantısı düzenleyen Karapaşaoğlu, madenciliğin teknik sıkıntıları olduğunu belirtti. Yurt dışında inceledikleri madenlerde tünel boyunca 50 metrede bir sağ ve sol tarafta geniş odalar bulunduğuna işaret eden Karapaşaoğlu, acil durumlarda bu odalara sığınan işçilere en az 10 gün yetecek yiyecek içecek ve oksijen bulduğunu vurguladı. Bu sistemin Türkiye'de henüz olmadığını, bu konuda acil olarak adım atılması gerektiğini kaydetti.
"MADEN AKREDİTASYON KURUMU KURULMALI"
Bir diğer sorunun ise denetim yapan mühendislerin uluslararası akreditasyona sahip olmaması olduğunu ifade eden Karapaşaoğlu şöyle konuştu: "Batıda akreditasyonu olmayan bir mühendis maden ocağına giremez. Ayrıca o akreditasyon işlemi yılda 2 kez yapılıyor. Bakanlığın üniversitelere bağlı kollarında imtihana alınıyor. Eğitimlerin ardından belge alıyorlar. O belge olmadan maaşı ilerlemiyor. Belgesi olursa ocağa girme imkanı buluyor. Ayrıca o mühendis rapor hazırlarsa o rapora itibar ediliyor. Türkiye'de birincisi Madencilik Akreditasyon Kurumu, ayrıca akredite edilmiş mühendislerin devreye girmesi gerekiyor. Maden İşleri Genel Müdürlüğü bu konuda tedbir aldığını, çalışmalar yaptığını, dünyada işleyen sistemin aynısının Türkiye'de uygulanacağını ifade ediyor."
"MADENCİLİKLE İLGİLİ YENİ BİR YASA DÜZENLEMESİNE İHTİYAÇ VAR"
Ülkemizde elde edilen ürünlerin işlenmesi konusunda da sıkıntılar bulunduğuna dikkat çeken Karapaşaoğlu, sorunları şöyle özetledi: "Türkiye'de bir madenin tespiti problemi var. Ondan sonra çıkartılması ve işleme problemi var. Bütün bu üç eksiği bir araya getirecek bir madencilik yeni yasa düzenlemesine ihtiyaç var. Bununla ilgili ayrı bir çalışma yapmak gerekiyor."
Karapaşaoğlu, Türkiye'nin bu eksikliklerden dolayı madencilik alanında dünyada 3. yada 4. sırada bulunduğunu hatırlatarak, "Bunları aşmamız lazım. Çünkü yerin altında hazinemiz var ve bunu kullanamıyoruz. Şu anki madenciliğimizin GSMH'ya katkısı yüzde 1,70'lerde. ABD ve Kanada'da yüzde 7-8. Bizim alacağımız çok mesafe var. Şuan madencilik ihracatından elde ettiğimiz gelir 27 milyar dolar civarında. Bu 75 milyar dolara kadar çıkabilir. Aynı zamanda, madencilik sektöründe 10 yıl içerisinde 3 milyon yeni istihdam sağlayabiliriz. Bu imkan vardır." dedi.