Komisyon üyesi milletvekilleri, son olarak öğrencilere ayrımcılık yaptıkları iddia edilen 12 subay ve bir sivil memura iddialara ilişkin sorular yöneltti. 'Askeri Okullardan İstifa Ettirilen Öğrencileri İnceleme Komisyonu Başkanı Bursa Milletvekili İsmail Aydın, öğrencilerin müracatı üzerine çalışmaya başladıklarını ve artık son aşamaya geldiklerini söyledi.
Komisyona çağrılan Kara Harp okulu ve Harp Akademileri Komutanlığı’nda görevli bir binbaşı, 5 yüzbaşı ve 5 teğmen ve bir sivil memurun ifadesine başvurdu. Komisyon üyesi milletvekilleri subaylara öğrencilerin iddialarına ilişkin soruları yöneltti."
GERÇEKTEN MAĞDUR EDİLMİŞ OLABİLİRLER Mİ?"
Komisyon üyelerinin subayla yönelttiği bazı sorular şöyle: Neden bir buçuk litre suyu çabuk içmeleri önemlidir? Güneş altında tek ayak üstünde bekletmek, yemek ve su içmek için yetersiz zaman vermek, genele uygulanan davranışlar mıdır? Yoksa seçilen bazı öğrencilere mi uygulanmaktadır? Neden suyu hızlı içmeleri, çam yaprağı toplamaları önemlidir? Kendi isminin muhafazakar bir isim olduğunu düşündüğünden, böyle uygulamalara muhatap olduğunu düşünüyor. Siz ne dersiniz? Dilekçeler neden standart, neden öğrenciler ayrılma gerekçelerini tam olarak ayrı bir formatla hazırlayacakları dilekçelerle yazamıyorlar? Öğrencilerin hemen hepsi belirleyici sınavlardan önce ciddi fiziksel eğitimlere tabi tutulduklarını, dolayısıyla pilotluk eğitimi sınavlarından umdukları başarıyı gösteremediklerini iddia ediyorlar. Ne söylemek istersiniz? Polis ve astsubay çocuklarına karşı bir ayrımcılık yapılıyor mu? Ayrılanlar arasında polis ve astsubay çocuklarını çok olmasını nasıl açıklarsınız? Başarılı ve başarısız öğrenci ayrımı yaptınız mı? Mağdur olduğunu söyleyen öğrencilerle ilgili genel kanaatiniz nedir? Gerçekten mağdur edilmiş olabilirler mi? -Her saat içerisinde 12 şer dakikalık tren nöbetleri hakkında bir malumatınız var mı? Bölük komutanı olarak size ruhen çöküntü (mobing) şikayeti ile bir öğrenci gelse ne yaparsınız? Ayrılma talebi ile karşınıza gelen bir öğrenciyle ilgili prosedürü mü uygularsınız yoksa vazgeçirmeye mi çalışırsınız? Bu öğrenciler çok başarılı oldukları halde neden ayrılma kararı aldılar? Şok mangası eğitimi uyguladığınız, ayrılması için baskı yaptığınız doğru mu? Sivil kıyafetlerle eğitim yaptırdınız mı? Gece uyumasına izin vermemek, binlerce kez ‘çök kalk’, ‘ördek yürüyüşü’, ‘ komando dansı’, yaptırmak gibi uygulamalarda ‘başaramazsınız giderseniz’ tarzında tehditlerde bulundunuz mu? Sıcak asfaltta süründürdünüz mü?
TSK’DA HERŞEY EMİR VE YÖNERGELERLE YAPILIR
Komisyon üyelerinin sorularını cevaplayan subaylar ise TSK’da her şeyin emir ve yönerge ile yürütüldüğünü söyledi.
İddiaları kabul etmeyen subaylar, “Bizim bunların dışında bir şey yapmamız söz konusu olamaz. Bu talimatların dışına çıkarak herhangi bir öğrenciye ayrımcılık yapmamız şiddet uygulamamız, ayrı bir eğitim vermemiz mümkün değildir” diye konuştu.
OKULU GEZEBİLİRİZ'
Askeri Okullardan İstifa Ettirilen Öğrencileri İnceleme Komisyonu Başkanı Bursa Milletvekili İsmail Aydın, komisyonun son aşamaya geldiğini söyledi.
Aydın şunları kaydetti: "Önümüzdeki gnülerde komisyon üyesi arkadaşlarımızla bir toplantı yapacağız. Ya raporumuzu hazırlayacağız veya okulları da gezebileceğiz. Yani eğitim alanlarında incelemelerde bulunabiliriz. Zaten iki uzman görevlendirmiştik. Onlardan gelen rapora göre biz de raporumuzu hazırlayacağız."
Meclis, Askeri Okullardan Ayrılan ve Atılan Öğrencileri Sordu
Harp okulları, GATA, astsubay ve askeri liselerde okurken çeşitli sebeplerle atılan ve ayrılan öğrencilerin sorunlarıyla ilgili TBMM Meclis Dilekçe Komisyonu bünyesinde kurulan alt komisyon çalışmalarını tamamlama aşamasına geldi.