Meclis Başkanı Çiçek Açıklama Yaptı

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Kıbrıs sorununun Türkiye'nin milli bir sorunu olduğunu hatırlatarak, ''Farklı görüştekiler iktidar olur ama Kıbrıs konusundaki ülkenin bakış açısı genelde değişmez. Terör meselesi de artık Türkiye için mili bir meseledir'' dedi.

Çiçek, ulusal gazete ve haber ajanslarının Ankara temsilcileri görüşmesinde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin en önemli gündeminin, terör konusu olduğunu vurguladı. Çağın vebası olan terörün bir insanlık suçu olduğunu dile getiren Çiçek, ''Sabır taşımızın çatladığı noktaya kadar geldiğimiz anlar oluyor. Ama sabır taşımız çatlasa bile soğukkanlılıkla değerlendirmemiz gereken bir olay olduğunu da görmemiz gerekiyor'' dedi.

Milli Güvenlik Kurulu'nun kurulduğu günden beri, birinci değişmez gündem maddesinin, ülke güvenliği ve terör konusu olduğuna dikkati çeken Çiçek, Türkiye'nin terör sorunu var ve bu da devlet sorunudur. Ve bunu da herkesin böyle kabul etmesinde fayda var'' diye konuştu.

Terörle mücadelede belli başarıyı elde etmiş olan ülkelerin de bu sorunu devlet sorunu olarak gördüklerini dile getiren Çiçek, aradan geçen sürede pek çok hükümetler değişmesine rağmen, her gelen hükümet bu sorunu asgariye indirebilmek noktasında ciddi bir çaba içerisinde olduğunu anlattı.

''Kıbrıs sorunu, Türkiye'nin mili bir sorunudur. İktidarlar değişir, farklı görüştekiler iktidar olur ama Kıbrıs konusundaki ülkenin bakış açısı genelde değişmez. Terör meselesi de artık Türkiye için mili bir meseledir'' ifadesini kullanan Çiçek, şöyle devam etti:

''Terör tek bir partinin, güvenlik güçlerinin, yargının değil hepimizin canını yakan bir sorundur. Onun için ben terör meselesini milli bir mesele olarak görüyorum ve terörle mücadeleyi de böyle algılıyorum. Bu aynı zamanda partiler üstü, hükümetler üstü bir meseledir. Terörle mücadele meselesi, mevsimlik bir mücadele değildir. Yani yaz aylarında belli üzücü olayların, cinayetlerin ardından yoğunlaştığımız, sonra unutulacak, 3-5 ay mücadele edilecek sonra da gündemden kalkacak bir konu değildir.

Yaptığımız doğru işler varsa buna devam etmemiz gerekir. Ama yaptığımız yanlış işler varsa da hiç bir komplekse kapılmadan 'nerede yanlış yaptık ya da yapıyoruz''... Bunu bir suçlama aracı olarak değil, bu mücadeleyi başarıyla sonlandırabilmek bakımından yapmamız gereken bir mesele olduğunu söylemek istiyorum. Terörün tanımında anlaşmamız gerekiyor, belli ki bu konularda kaba hatlarıyla bir paralellik var gibi gözüküyorsa da aslında farklı ifadeler kullanılıyor. Her ifadenin taşıdığı anlam da farklıdır, bunun uluslararası hukuktaki yeri de farklıdır. Evvela terminoloji de anlaşmamız gerekiyor. Benim 'terörist' değiğime bir başkası 'gerilla' diyorsa, 'özgürlük savaşçısı' diyorsa tedbirlerde, alınacak kararlarda, aranacak mutabakatlarda çok farklı noktalara götürebilir. Onun için terminolojiye bir bakmamız lazım.''

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, terörle mücadelede sihirli bir formül bulunmadığını, Türkiye'nin terörün her türlüsünü yaşayan dünyadaki nadir ülkelerden biri olduğunu belirterek, ''Teröre karşı yüzde 100 bağışıklığı olan dünyada hiç bir ülke yoktur. Her ülkenin işbirliği yapması gereken bir olgudan bahsediyoruz. Uluslararası işbirliğinin de yeteri kadar olmadığını bir konudan bahsediyorum. Taziye mesajları olarak bir paralellik gözüküyor ama bunun altını doldurmak noktasında, terörle mücadele konusunda yeterli bir uluslararası işbirliği sözkonusu değildir'' dedi.

Muhabir: Coşkun Ergül

Yayıncı: Kudret Topçu
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile