Çiçek, Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyeleri ile birlikte CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'a yaptığı ziyaretleri değerlendirdi.
Ziyaretleri, Mayıs ayı başında yapmayı planladıklarını, ancak içerikle ilgili daha kapsamlı bilgi vermek için çalışmaların daha derli toplu hale gelmesini beklediklerini ifade eden Çiçek, komisyonun anayasa ve içtüzükte dayanağı olan bir komisyon olmadığına dikkat çekti. Varlığını, gerekçesini, gücünü ve yetkisini, dört siyasi partinin genel başkanları ve yetkili organlarının verdiği destekle sürdürdüğünün altını çizen Çiçek, bu çalışmaları olumlu sonuçlandırmaları halinde örnek bir çalışmayı gerçekleştirmiş olacaklarını belirterek, demokrasiye ve parlamento kültürüne de katkı sağlamış olacaklarını kaydetti.
Komisyonun, aynı zamanda siyaset kurumunun birlikte iş yapabilmesinin somut bir örneğini oluşturacağını, Meclis'in sorun çözme kabiliyeti açısından da topluma güven vereceğini dile getiren Çiçek, çalışmaların dört merhale üzerinden yürütüldüğünü söyledi.
Çalışmanın başında, ortasında halkın olacağını ve nihai kararı da halkın kendisinin vereceğini belirten Çiçek, şöyle devam etti: "Bu nedenle 30 Nisan akşamına kadar halkın görüşlerini bildirebilmesi için toplumun tüm kesimlerini haberdar ederek katkı vermelerini istedik. 165 üniversite, 78 baro, 60 siyasi parti, 18 belediye birliği, 17 meslek kuruluşu, 7 yüksek mahkeme, 7 kamu görevlileri sendikaları üst kuruluşu, 6 muhtar birliği derneği, 4 işçi ve işveren sendikaları üst kurulu ve vilayetler hizmet birliği olmak üzere örgütlü kesimlere, 14 bin 538 dernek, 4 binden fazla vakıf, bin 700 yerel ve ulusal radyo, 197 yerel televizyona, posta yoluyla görüşlerini bildirmelerini duyurdum. 'Kim ne düşünüyorsa görüşlerini bildirsin' dedik. Yeni anayasa konusunda komisyonun resmi web sitesi üzerinden 19 bin 800 kişi görüş bildirdi. 950 kişi posta yoluyla görüşlerini bildirdi. Anayasa Uzlaşma Komisyonu, 3 alt komisyon kurarak yüz yüze 147 görüşme gerçekleştirdi. Gönderdiğimiz davete 134 üniversite, 5 enstitü, 58 vakıf, 102 dernek, 32 platform, 21 kamu kurumu, 21 siyasi parti, 34 meslek örgütü ve benzeri kuruluşlar cevap verdi. Kamuoyunda büyük takdir toplayan, toplumda geniş kitlesi bulunan 22 çatı kuruluş ile 13 ilde bölgesel toplantı yaptık. Elimizde, bugüne kadar olmadığı kadarıyla anayasa yapımı için önemli veri oluştu. Bunları, partilerimizin görevlendirdiği uzmanlar ve danışmanlarla değerlendirerek, 1 Mayıs'a kadar geldik."
"İŞİN EN ZORLU KISMINI GERÇEKLEŞTİRİYORUZ"
Komisyonun, şimdi işin en zorlu kısmını gerçekleştirdiğini dile getiren Çiçek, bu sürecin el birliği ile aşılabilmesi halinde işin sonuna büyük ölçüde yaklaşmış olunacağını ifade etti.
Bu işin en zor kısmının, anayasa taslak metni yazılmasıyla ilgili olduğuna dikkat çeken Çiçek, "Memnuniyetle ifade edebilirim ki dört siyasi partimiz ve sayın genel başkanları, bu süreci çok açık olarak desteklediklerini ifade ettiler. Hatta bu destek şimdi daha da kuvvetli hale geldi. Sayın genel başkanlar, bu süreci hem desteklediklerini hem de çok önemli bulduklarını ifade ettiler. Her birisi kendi üslubu içinde bu süreci çok önemsediklerini, tarihi ve önemli bir fırsat olduğunu, mutlaka yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğunu ifade ettiler. Bu, gerçekten önemlidir. Çünkü yazım süreci içinde toplumun anayasa konusu olacak her meselesini masada tartışıyoruz ve tartışacağız. Bir anayasa konusu olarak neler yer alması gerekecek ya da bugün toplumda karşılaştığımız ve kaynağını anayasadan alan ne kadar gerginlik, gerilim varsa bunları bu süreçte konuşacağız, tartışacağız ve yeni anayasa yapıldığında bunları asgariye indirebilmek için bu desteğe ihtiyaç var. Zaman zaman yine kendilerini ziyaret edeceğiz. Çünkü önemli konuların farklı görüşler şeklinde ortaya konulduğu dönemde belki bu sıkıntıların aşılabilmesi için sayın genel başkanların ve parti organlarının işimizi kolaylaştırıcı çabalarına, gayretlerine ihtiyaç var. Ortak noktaları bulabilmek için bu önemli." dedi.
"TARTIŞMALARIN DIŞINDA KALARAK GÖREVİMİZİ YAPMAYA ÇALIŞIYORUZ"
Dışarıda bazen sert, bazen daha mutedil tartışmalar olduğunu ve olacağını anlatan Başkan Çiçek, komisyonu bu tartışmaların dışında tutarak, kendilerine verilen görevi yapmaya çalıştıklarını vurguladı. Bu tartışma konularının zaman zaman komisyona da gelebileceğine dikkat çeken Çiçek, "Ama biz gerçekten bir uzlaşma içerisinde birçok kişinin başlangıçta yeteri kadar ummadığı tarzda Türkiye'nin her tarafında bu çalışmaları yapabildik. İnanıyorum ki Uzlaşma Komisyonu'ndaki hava Türkiye'ye öyle çok değil bir yıl egemen olsa Türkiye, bugün tartıştığı konuların önemli bir kısmını geride bırakabilecektir. Bu da sayın genel başkanlar tarafından komisyonun çalışmaları, çabaları takdirle karşılanmıştır. Bu ziyaretlerin yapılış maksadı da budur." ifadelerini kullandı. Yeni anayasanın, 10 başlık altında yazımına başlandığını dile getiren Çiçek, birinci başlığın ise temel hak ve özgürlükler olduğunu kaydetti.
Görüşmelerde başkanlık sisteminin gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine Çiçek, özel olarak belli konuların gündeme gelmediğini vurguladı. Kendilerinin, anayasanın içeriğiyle ilgili bu ziyaretleri gerçekleştirmediklerinin altını çizen Çiçek, "İki tane amacımız var. Birincisi bilgilendirme, ikincisi destek beklediğimizi ifade etmek, bu konuyu pozitif olarak toplumun gündeminde tutmak ve tavsiyelerini almaktır." diye konuştu.
"TIKANDIĞIMIZDA BİZE YARDIMCI OLACAKLAR"
Görüşmelerde, liderlerin tavsiyeleri konusunda ise Çiçek, şunları söyledi: "Tavsiyeleri, bu sürece devam etmemiz gerektiğidir. Her genel başkan farklı tavsiyelerde bulundu. Bazılarının dediği, 'siz dışarıdaki tartışmalardan etkilenmeyin, kendi işinizi yapın.' Bu tavsiyedir. Bu sürecin tarihi önemini vurgulamış oldular. Bu bir tavsiyedir. Bundan sonra desteklerini sürdürecekler. Tıkandığımızda bize yardımcı olacaklar. Bu konulardaki düşünce ve kanaatlerini ifade etmiş oldular. Komisyonun çalışmalarına devam etmesi, önemli olduğu ve yeni anayasa konusunda görüş birliği, 19 Ekim'e nazaran daha kuvvetli şekilde vardıkları ortak noktadır. Diğerleri onun altında şekilleniyor." Ortaya çıkan metnin, Meclis Genel Kurulu'nda değişmemesi konusunda bir mesaj alıp almadığının sorulması üzerine de Çiçek, "Bizim yaptığımız 15 maddelik içtüzük belgesi, bu süreci baştan sona kadar karşılıyor. Madem ki uzlaşma var, 'şu güne var, bundan sonra yok', bu komisyonun hareket tarzı değildir. Baştan sona uzlaşma devam edecektir. Uzlaşma yoksa o zaman bu süreç zaten farklı bir noktaya taşınır. Biz şu ana kadar çalışmalarımızı daha önce belirlenen usul çerçevesinde götürüyoruz. Ben de buna azami ölçüde dikkat ediyorum. Komisyon ne karar alıyorsa, ben onun gereğini yapıyorum. Ben Komisyonun 5. ayağı değilim. Komisyonun 4 ayağı var. Her biri siyasi partimiz. Ben sadece komisyonun çalışmalarını koordine etmek, taleplerini karşılamak, kolaylaştırıcı iş ve işlemler varsa, o desteği, katkıyı vermek noktasında görev yapıyorum. Şu ana kadar açıkladığımız konularda arkadaşlarımız, partilerinin görüşleri doğrultusunda bir mutabakat içinde işi götürüyorlar. Bu 12 arkadaşımız, tesadüfen bir araya gelmiş kişiler değil, partilerini temsilen bir arada görev yapıyorlar. Bir şey söyleniyorsa, onun arkasında parti iradesi vardır. Zaten bir taslak metin ortaya çıktığında, onu partiler de kendi organlarında görüşecek. 'Evet' dediğinde artık genel kurul iradesinde bir sıkıntı olması düşünülemez. İnşallah, umut ederiz ki en kısa sürede o dediğiniz noktaya geliriz. İkinci kısım, en belirleyici kısımdır." karşılığını verdi .
Meclis Başkanı Çiçek: Bu Destek Şimdi Daha Da Kuvvetli Hale Geldi
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek, işin en zor kısmının anayasa taslak metni yazılmasıyla ilgili olduğunu belirterek, "Memnuniyetle ifade edebilirim ki dört siyasi partimiz ve sayın genel başkanları, bu süreci çok açık olarak desteklediklerini ifade ettiler. Hatta bu destek şimdi daha da kuvvetli hale geldi." dedi.