Meclis Başkanı Çiçek: Kuralı Değiştirmeden Beklenti İçine Giriyoruz

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, dokunulmazlıklar konusunun geçmiş dönemlerde de şiddetli şekilde tartışıldığını ancak bir sonuç alınamadığını belirterek, “Zaman zaman bu konuları tartışıyoruz.

Kuralı bir tarafa koyarak beklenti içine giriyoruz. Bu kurallar uygun değilse, ihtiyacı karşılamıyorsa, doğru değilse; biz yasama organıyız, kuralı biz koyarız. Hem kuralı değiştirmiyoruz hem de farklı bir beklenti içinde oluyoruz.” dedi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Meclis Bilişim ve İnternet Komisyonu üyelerini kabul etti. Çiçek burada gündeme ilişkin soruları da yanıtladı. Dokunulmazlıklarla ilgili bir soru üzerine Çiçek, bu konun uzun süredir tartışıldığını belirterek, “Tüm dünya parlamentolarında dokunulmazlık diye bir kavram var. Bu şahsa verilmiş bir imtiyaz değildir. Temsil görevinin gereğinin baskıdan uzak en iyi şekilde yapılabilmesini sağlamak için görev sebebi ile ve görevin gereği olarak sağlanmış bir statüdür. Bu kamuoyunda yeterince anlaşılamıyor. Sanki şahsımıza verilmiş bir imtiyaz, bir ayrıcalık. Bir kişi milletvekili oldu mu, her şeyi yapar. Nerede isterse oturur kalkar. Böyle bir imtiyaz yok. Hele hele kanunsuzluk anlamında, suç işleme anlamında vekillerin imtiyazı kesinlikle yoktur, olamaz.” dedi.

Suç isnadı ile karşı karşıya kalınması halinde yapılacak iş ve işlemlerin belli olduğunu söyleyen Çiçek, bu tür konuların öncelikle hukuka sorulması gerektiğini dile getirdi. Çiçek, “Şahsen farklı düşünüyor olsak bile, neticede bu düşüncelerin hukuki zemine oturması lazım. Anayasa ve iç tüzüğe uygun olmalı." diye konuştu.

Meclis Başkanı, beklentileri ve günün ihtiyaçlarını karşılaması halinde ise bu kuralların kaldırılması gerektiğini aktardı. 1997 yılında da konunun şiddetli şekilde tartışıldığını ancak bir sonuca varılamadığını hatırlatan Çiçek, şunları söyledi: “Zaman zaman bu konuları tartışıyoruz. Kuralı bir tarafa koyarak beklenti içine giriyoruz. Ama burada bu kurallar durduğu sürece… Bu kurallar uygun değilse, ihtiyacı karşılamıyorsa, doğru değilse; biz yasama organıyız. Kuralı biz koyarız. Hem kuralı değiştirmiyoruz hem de farklı bir beklenti içinde oluyoruz. Bunun yaşadığı gerginlikler toplumumuzda oluyor. Dokunulmazlıklar konusu, şu dosya bu dosya... Ne yapılacak Anayasa ve iç tüzük hükümleri çerçevesinde Komisyon bir işlem yapacaktır. Anayasa’nın 83. maddesini hepimizin gözden geçirmesi gerekiyor. Kişilerden öte hukuka sorun bunu. Hukuk ne diyor. Bildiğim hukuku söyleyeyim. Komisyona gelen bir konuda Meclis Başkanı açıklama yapamaz. Gruplarda bile konuşulamaz. Komisyon üyelerinin, kendi vicdanları ile baş başa kalarak akla gelebilecek her türlü ihtimali de düşünerek bir karar vermelerini temin içindir. O yüzden, Meclis Başkanı olarak dokunulmazlık kalksın, kalkmasın, şuraya bırakılsın buraya bırakılmasın şeklindeki bir değerlendirme, yürürlükteki hukuk açısından doğru olmaz.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile