Genel Kurul, gelecek hafta salı ve çarşamba günleri 7 gensoru önergesinin gündeme alınıp alınmayacağını görüşecek.
AK Parti, Danışma Kurulu'nda uzlaşma sağlanamadığı için Meclis'in çalışma programını içeren grup önerisini, TBMM Genel Kurul gündemine getirdi.
Kabul edilen grup önerisine göre Genel Kurul; yarın Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'nın görüşmeleri tamamlanıncaya kadar, tamamlanamaması halinde ise 8 Kasım Perşembe günü tasarı yasalaşana kadar çalışacak. Tasarı, ''temel kanun'' olarak, iki bölüm halinde ele alınacak.
Genel Kurul, 9 Kasım Cuma, 11 Kasım Pazar, 12 Kasım Pazartesi günleri Türkiye'nin bazı ülkelerle imzaladığı uluslararası anlaşmaların onaylanmasını uygun bulan kanun tasarını yasalaştırmak için mesai yapacak.
Meclis, Atatürk'ün 74. ölüm yılı olan 10 Kasım Cumartesi günü toplanacak, Başkanlığın Genel Kurul'a sunuşlarından sonra kapanacak.
TBMM Genel Kurulu, 13 Kasım Salı ve 14 Kasım Çarşamba günleri ise gensoru önergelerinin gündeme alınıp alınmayacağını görüşecek. MHP'nin, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç hakkında verdiği iki gensoru önergesi 13 Kasım Salı, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün hakkındaki gensoru önergelerini ise 14 Kasım Çarşamba günleri ele alacak.
-''Bizim günahımız ne-''-
Aleyhte konuşan MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, ''İnsanoğlunun kendi kendine yapacağı kötülüğü ve zararı bütün dünya bir araya gelse yapamaz'' dedi.
Genel Kurul'da, 2 bin 500 maddenin üzerindeki 5 kanunu 10 günde uzlaşarak çıkardıklarını belirten Şandır, ''Kendinize eziyet ediyorsunuz. Kendinize eziyet ederken, bizim günahımız ne-'' dedi.
Şandır, tasarıların uzlaşarak kabul edilebileceğini ifade ederek, ''Şimdi ne olur uzlaşsak- Saat 22.00'den sonra gündeme geçebiliyoruz. Bu saatten sonra çıkacak kanunun millete ne hayrı olacak'' diye konuştu.
Mehmet Şandır, ''Büyükşehir yasasını 1 yıldır konuşuyorsunuz. Basından, milletvekillerinden, kamuoyundan sakladınız, bayramdan 3 gün önce getirdiniz. Türkiye'yi bir başka sisteme dönüştürüyorsunuz ama bunun tartışılmasını istemiyorsunuz'' dedi.
-''Kör testereyile ağaç kesmeye benzer''-
Büyükşehir tasarısını uzlaşma aranmadan, müzakere edilmeden Genel Kurul'dan çıkartma kararının, ''Kör testereyle ağaç kesmeye benzediğini'' kaydeden Şandır, ''Gecenin bu yarısında gündeme giremediniz, giremeyeceksiniz de. Sizin mecburiyetiniz benim mecburiyetim değil. Devletimizin varlığı açısından çok kötü olacak bir yasayı getiriyorsunuz'' ifadesini kullandı.
Şandır, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş'ın, geçen hafta Genel Kurul'da, ''Şandır'a hakkımı helal etmiyorum'' dediğini anımsatarak, ''Ben ona hakkımı helal ediyorum'' dedi.
Lehte konuşan AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can, muhalefetin İçtüzük'ten kaynaklanan haklarını kullanabileceğini, ancak bunu yaparken istismar edemeyeceğini söyledi.
CHP İçel Milletvekili Ali Rıza Öztürk ise Meclis'in geç saatlere kadar çalıştırılmasının yanlış olduğunu ifade ederek, ''AK Parti'li milletvekilleri uyuyacak, ben daha önce uyurken çektim fotoğraflarını, onları gösterebilirim'' dedi.
Müzakerelerin ardından AK Parti'nin önerisi kabul edildi.
Ayrıca Genel Kurul'da CHP'nin, sebze ve meyve üreticilerinin sorunlarına ilişkin araştırma önergesinin bugün görüşülmesine dair grup önerisi de kabul edilmedi.
Bu arada, Genel Kurul'da, CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran'ın, Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi'nin doğrudan gündeme alınması önergesi görüşüldü.
Oran, yaptığı konuşmada, teklifinin, tüm gazetecilere sendika zorunluluğu getirdiğini, medya patronlarının kamudan ihale almamasını, gazeteciye yıpranma hakkının yeniden verilmesini, stajyer gazetecilerin özlük haklarına sahip olmasını, internet gazeteciliğin yasal statüye kavuşmasını öngördüğünü söyledi.
Gazetecilerin her yönde baskı, abluka altında çalıştığını ifade eden Oran, ''Örgütlü basın, özgür basın; özgür basın özgür Türkiye demek, talebimiz bu. 'İleri demokrasi, daha çok demokrasi, özgürlükler' diyorsak bu teklifi hep birlikte kabul edelim'' dedi.
Konuşmaların ardından doğrudan gündeme alınma önergesi kabul edilmedi.
Muhabir: Meltem Yılmaz - Coşkun Ergül
Yayıncı: Murat Taydaş
Meclis, Bu Hafta Büyükşehir Belediyesi Kanunu İle Bazı Kanun ve Khk'larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'nı Yasalaştırmak İçin Mesai Yapacak
TBMM Genel Kurulu, bu hafta Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'nı yasalaştırmak için mesai yapacak.