Meclis Çölyak Hastalığı Araştırma Komisyonu

Komisyon, çalışma takvimini belirlemek üzere ilk toplantısını yaptı.

Çölyak hastalığının sebep ve sonuçlarının araştırılması için kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, AK Parti Kayseri Milletvekili İsmail Tamer başkanlığında ilk toplantısını yaptı.

Toplantıda, çalışma takvimi, görevlendirilecek uzmanların belirlenmesi, komisyona davet edileceklerin tespiti konuları ele alındı.

Başkan Tamer, 3 aylık bir süre bulunduğunu, eksik kalan husus olursa 1 aylık ek süre isteyebileceklerini, dinlenilmesi veya görülmesi gereken kişi ve yerlerin belirlenmesi gerektiğini söyledi.

AK Parti Konya Milletvekili Mehmet Babaoğlu da glutensiz ürün geliştirme çalışmaları yapan akademisyenlerin dinlenilmesini istedi.

CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil ise zaman kaybı yaşanmaması için önce çölyak hastaları ve ailleleri ile dernek temsilcilerinin dinlenilmesini talep ederek, bir an önce konuya ilişkin kanun teklifinin hazırlanması gerektiğine işaret etti.

HDP Adıyaman Milletvekili Behçet Yıldırım da yurtlar, ordu ve cezaevlerindeki durumun tespit edilmesini istedi.

AK Parti İstanbul Milletvekili Durmuş Ali Sarıkaya biran önce yol haritasının ortaya konulması ve uzmanlarla görüşülerek bir bilim komisyonu oluşturulması gerektiğini dile getirdi. Bakanlıklar ve ünivesitelerin çalışmalarını Meclise göndermesi gerektiğini söyleyen Sarıkaya, hastaların kolay ve ucuz ürünlere ulaşımının sağlanması için şirketlere öneriler sunulması gerektiğini belirtti.

AK Parti İçel Milletvekili Yılmaz Tezcan ise Müslüman bir ülkede yaşandığını belirterek, helal ve sağlıklı ilaçların hastalara tavsiye edilmesi, helal ve sağlıklı gıdaların da hasta ve hasta yakınlarıyla paylaşması gerektiğini söyledi.

Bunun üzerine söz alan CHP Eskişehir Milletvekili Gaye Usluer, inanç üzerinden hastalık tanısı, takibi ve tedavisinin olmayacağını, sülük ve hacamatla tedavinin hastanelerde yaygınlaştığı bir süreçte bu konuların dile getirilmemesini istedi. Usluer, hastalıkların tanı, tedavilerinin inaçlara göre değişmediğini, bilimin evrensel olduğunu vurguladı.

Eleştiriler üzerine Tezcan, Müslüman bir ülkede yaşandığına dikkati çekerek, "Müslümanım, ben domuz ve ürünlerini içeren İslamiyet açısından haram olan ürün ve gıdaların beslenmemde yer almasını istemem' diyen insanlara saygı göstermemiz gerekiyor. Bir hasta benim için farketmez diyorsa ona da saygılıyız." ifadesini kullandı.

Sarıkaya, kızının çölyak hastası olduğuna işaret ederek, kendisinin ürünlerde domuz jelatini olup olmadığına bakma imkanı bulunduğunu, herkese de bu imkanın verilmesi gerektiği dile getirdi.

CHP Milletvekili İrgil de glutenin bitkisel olduğunu, hayvani gıdayla alakası bulunmadığını anlattı.

İrgil, "Misvak vardı ama şimdi diş fırçası var. Peygamberimiz bugün olsa diş fırçası kullanır. Mantıkla, bilimle bak. At da araç eşek te araç ama araba, bisiklet var. İnsanları gereksiz yere illa tarihsel bir şeye zorlamayın." şeklinde konuştu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile