TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu, 28 Şubat sürecine ilişkin Gazeteci Fehmi Koru’yu dinledi. TBMM’de Komisyon Başkanı Nimet Baş öncülüğündeki komisyona 28 Şubat sürecine ilişkin bildiklerini anlatan ve milletvekillerinin sorularını cevaplayan Fehmi Koru, o dönemde medyanın maruz kaldığı bazı sıkıntıları dile getirdi.
Kendisinin 28 Şubat süreci öncesi Zaman Gazetesi’nin Ankara Temsilciliği görevini yürüttüğünü ve bu sırada Genelkurmay Başkanlığı’nın düzenlediği bazı programlara çağrılmamaya başlamasıyla durumu fark ettiğini söyledi.
Kendisinin o dönemde dışlanan gazeteciler arasında yer aldığını ifade eden Koru, “Dışlandığım için o döneme birinci elden tanıklık ettiğim şeyler çok az” dedi.
Fehmi Koru, eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in milletvekillerini telefonla arayarak tehdit ettiği yönündeki iddiaların sorulması üzerine ise, “Demirel’in istifaya zorladığı herkes tarafından bilinen genel bir kabuldür” cevabını verdi. Koru ayrıca Demirel’in kendisinin milletvekillerine telefon ettiğini bildiğini ifade etti.
Komisyonda soruları cevaplayan Fehmi Koru, 28 Şubat sürecinde ABD’nin desteğinin olduğunu fakat ABD’nin bunun belli bir noktaya kadar gitmesine müsaade ettiğini ve fiili bir darbeye de yine ABD’nin engel olduğunu düşündüğünü kaydetti.
"TANSU ÇİLLER’İN ODASINDAKİ BELGELER YOK EDİLDİ"
Fehmi Koru, 28 Şubat sürecinde Tansu Çiller’in odasındaki bazı belgelerin ABD’den gelen istihbarat doğrultusunda yok edildiğini ve bu bilginin de gazetelerle paylaşıldığını ifade etti.
"80 SONRASI MGK KARARLARI İNCELENSİN"
Fehmi Koru, "Ergenekon’un 28 Şubat sürecinde bir etkisinin olup olmadığı" şeklindeki soru üzerine, o dönemde çetelerin devlet içinde yapılanmaları olduğunu ve işlenecek bazı fiilerin devlet kararı gibi gösterilerek yapıldığını düşündüğünü kaydetti.
Koru, “O dönemde Ergenekon’un etkisi varsa, bunun Milli Güvenlik Kurulu kararlarından anlaşılabileceğini düşünüyorum” diye konuştu.
Süleyman Demirel’in de daha önce yaptığı bir açıklamada MGK kararlarının önemli olduğuna dikkat çektiğini söyleyen Koru, “1980 sonrası MGK kararlarına ulaşabilirseniz, bütün bunlar ortaya çıkar” dedi.
Bu ifadeler üzerine komisyondan BDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder söz aldı. Sırrı Süreyya Önder, 1980 sonrasındaki MGK kararlarının talep edildiğini fakat bunların kendilerine verilmediğini söyleyerek, “Ben halktan gizlenecek hiçbir sırrın olmayacağına inanan birisiyim. Ortada bir suç yoksa eğer bunun halk tarafından bilinmesine mani ne?” diye sordu. Önder ayrıca, bu konuyu yeni anayasa yapım sürecinde Uzlaşma Komisyonu’nda teklif ettiklerini fakat diğer partilerden kendilerine destek gelmediğini kaydetti.
Meclis Darbeleri Araştırma Komisyonu, Fehmi Koru’yu Dinledi
"28 Şubat" sürecine ilişkin Meclis Darbeleri Araştırma Komisyonu’nda soruları cevaplayan Gazeteci Fehmi Koru, 1980 sonrası MGK kararlarının incelenmesi gerektiğini söyledi.