Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu, Meclis tatile girmesine rağmen çalışmalarını sürdürüyor. 43 uzman, bugüne kadar yapılan dinlemelerde elde edilen iddialarla ilgili inceleme ve yazışmalar üzerinde çalışıyor. 1960 ile 2007 tarihleri arasındaki 2 darbe ve sayısız muhtıra sürecini araştıran komisyon, bugüne kadar 24 kişiyle görüştü. Yeni yasama yılında 156 kişinin daha bilgisine başvurulacak. Komisyon, 28 Şubat sürecine ilişkin olarak da önemli bir karar verdi. Komisyon sözcüsü AK Parti Çankırı Milletvekili İdris Şahin, 28 Şubat sürecinin malî boyutunu mercek altına aldıklarını söyledi. Dönemin siyasetçileri, askerleri ve üst düzey bürokratlarına yönelik hesap hareketlerini ilgili birimlerden istediklerini belirten Şahin, 'Özellikle BDDK ile TMSF'ye devredilen bankaların durumu önemli. 28 Şubat sürecinde o bankaların yönetim kurullarında kimler vardı, bankaların gerçekleştirdiği kamu zararı ne kadardı, bunları ortaya koyacağız. 1991 ile 2007 arasında bankaların ortakları ve yönetim kadrosundaki değişiklikleri araştıracağız. ' dedi. Şahin, komisyon çalışmaları kapsamında Başbakanlık, MİT, Milli Savunma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı'ndan belge istediklerinin de altını çizdi. Buna göre Başbakanlık 1957-1983 arasındaki tüzük, genelge ve yönetmelikleri, Dışişleri darbe ve muhtıra süreçlerindeki kriptoları gönderecek.
Komisyon uzmanları, bugüne kadar görüşüne başvurulan isimlerin verdikleri bilgilerin dökümlerini hazırlarken, ortaya konulan iddiaları da titizlikle inceliyor. Antidemokratik süreçlerin Türkiye'ye ciddi malî zararlar da verdiğini hatırlatarak bu konuyu kapsamlı şekilde araştıracaklarını belirten komisyon sözcüsü AK Parti Çankırı Milletvekili İdris Şahin de, BDDK ve TMSF'den 1991 ile 2007 yılları arasındaki siyasetçiler ile üst düzey bürokrat ve askerlerin hesap hareketlerini talep ettiklerini açıkladı. Özellikle Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devredilen bankaların durumunun önemli olduğunu vurgulayan Şahin, şunları kaydetti: '28 Şubat sürecinde o bankaların yönetim kurullarında kimler vardı, bankaların gerçekleştirdiği kamu zararı ne kadardı, bunları ortaya koyacağız. 1991 ile 2007 arasında bankaların ortakları ve yönetim kadrosundaki değişiklikleri araştıracağız. 28 Şubat sürecinde alınan krediler ve bunların geri dönüşümü... Kredi dönüşümü olmayan kişilerin 28 Şubat sürecindeki rolleri... Şu anda bu konularda kimseyi suçlamıyoruz ama kayıtlarda her şey ortaya çıkacak. '
Komisyon uzmanlarının ilgili bütün kurumlarla yazışmalar yaptığını anlatan İdris Şahin, Başbakanlık, MİT, Milli Savunma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı'nın da aralarında bulunduğu kurumlardan darbe ve muhtıra süreçlerine ilişkin bilgi ve belge istediklerini dile getirdi. Şahin, Başbakanlık'tan 1957-1983 arasındaki tüzük, genelge ve yönetmelikleri, Dışişleri Bakanlığı'ndan ise darbe ve muhtıra süreçlerindeki kriptoları talep ettiklerini sözlerine ekledi.
Meclis Darbeleri Araştırma Komisyonu hesap hareketlerinin dökümü istendi
Meclis Darbeleri Araştırma Komisyonu, 28 Şubat döneminin siyasetçi, asker ve üst düzey bürokratlarını incelemeye aldı. İsim isim ilgili birimlerden hesap hareketlerinin dökümü istendi. Komisyon, özellikle TMSF'ye devredilen bankaların üzerinde duruyor. Bu bankaların kamu zararı hesaplanacak, yöneticileri arasında kimlerin olduğu tek tek ortaya konacak.