Meclis'te 4 yıllık üniversite mezunu 22 hizmetlinin çalıştığı açıklandı. Soru önergesi sahibi CHP'li Müslim Sarı, 'Yanıt, çok dramatik bir tabloyu yansıtıyor. Benzer görüntüler başka kurumlarda da var. Türkiye'de eğitim iyi planlanmıyor ' dedi.
TBMM'de düşündüren 'eğitim ' tablosu...
Meclis'in kadrolu hizmetlilerden 22'sinin, dört yıllık üniversite mezunu olduğu ortaya çıktı. Alanlarında iş bulamadıkları için parlamentonun temizlik hizmetlerinde istihdam edilen 'diplomalı ' hizmetlilerin aylık ortalama gelirlerinin ise 3100 TL olduğu öğrenildi.
TBMM'de 'hizmetli kadrosu ' ile işe alınan ve asli görevleri Meclis'in temizlik gibi işleri yapmak olan personelin eğitim durumu, CHP İstanbul Milletvekili Müslim Sarı'nın soru önergesine verilen yanıtta yer aldı. Dört maddelik önergenin son maddesinde, 'TBMM kadrosunda üniversite mezunu olup, hizmetli olarak kaç kişi çalışmaktadır ' sorusu yöneltildi. Önergeyi TBMM Başkanı Cemil Çiçek adına yanıtlayan Başkanvekili Mehmet Sağlam, Meclis 'hizmetli kadrosu ' ile görev yapan personel arasında dört yıllık yükseköğretim mezunu 22 kişi bulunduğunu açıkladı. Bir bölümü Açık Öğretim fakültelerinden mezun olan kadrolu hizmetlilerin, mezun oldukları alanlarda iş bulamadıkları için temizlik işlerinde görevlendirilmek üzere hizmetli olmayı kabul ettikleri öğrenildi.
3100 TL MAAŞ
Meclis Başkanvekili Sağlam'ın verdiği yanıtta sözü edilen üniversite mezunu 22 hizmetlilerin, 'yardımcı hizmetler ' sınıfında oldukları, bir başka ifadeyle 'temizlik hizmetleri ' alanında istihdam edildikleri de öğrenildi.
Ünİversİtelİ temizlik personelinin aktif olarak hangi işlerde görevlendirildikleri ve aylık ne kadar ücret aldıkları konusuna ise Meclis Genel Sekreterliği açıklık getirdi. AKŞAM'a bilgi veren Meclis Genel Sekreterliği, Meclis'te halen 215'i kadrolu, 142'si 4/C'li (sözleşmeli) olmak üzere 357 'yardımcı hizmetli ' personel bulunduğunu, bu personele ek olarak, 'hizmet satın alma ' yoluyla 246 temizlik elemanının da görev yaptığını bildirdi.
Tamamı 'yardımcı hizmet ' sınıfında olan dört yıllık yüksek okul mezunu 22 personelin aylık ortalama 3 bin 100 TL maaş aldığını da belirten Genel Sekreterlik, 'Üniversite mezunu arkadaşlarımız, önemli bir kısmı hizmet alımı suretiyle yürütülen temizlik işlerini gözetmekte, başka bir ifadeyle onlara yöneticilik yapmaktadır. Az bir kısmı hizmetli olarak çalışmaktadır. Yeni bina hizmete girdiğinde halen hizmetli olarak çalışanlara da hizmetlileri denetleyecek bir görev verilmesi düşünülmektedir ' açıklaması yaptı.
DRAMATİK BİR TABLOYU YANSITIYOR
Meclis'teki hizmetlilere ilişkin soru önergesinin sahibi CHP İstanbul Milletvekili Müslim Sarı, 'bana gelen yanıt, ülkemiz adına çok dramatik bir tabloyu yansıtmaktadır ' dedi. Sarı, 'Bu tablonun sorumluluğunu sadece TBMM'ye ve sadece bu döneme bağlamak doğru değil. Benzer fotoğraflar, diğer kurumlarımız için de geçerli ' dedi. Akşam'a konuşan Sarı, şunları söyledi: 'Soru önergeme verilen yanıt, ülkemizde eğitimin iyi planlanmadığının da açık bir göstergesidir. Herkesi üniversiteye yönlendiren bir sistem var, ama üniversite mezunlarıyla ekonominin gerçekleri arasında inanılmaz uçurumlar bulunuyor. Neredeyse herkes üniversite mezunu, herkes iktisadi idari bilimler mezunu, ama asgari ücretle çalışmaya razı oldukları halde iş bulamıyorlar. Öte yandan da OSTİM'e gidiyorsunuz, 3-4 bin lira maaşla vinç operatörü bulamıyorsunuz. Çarpık bir durum söz konusu. Bu nedenle eğitim ve ekonomi bağlantısının ciddi şekilde planlaması gerekir. '
Meclis'e 3100 tl maaşla üniversiteli personel
Meclis'te 4 yıllık üniversite mezunu 22 hizmetlinin çalıştığı açıklandı. Diplomalı hizmetlilerin aylık ortalama gelirleri ise 3100 TL...