Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği ve Türkiye Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen ve 3 gün sürecek olan '5686 sayılı Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanunu' konulu çalıştaya katılan Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknolojileri Komisyonu Başkanı Mücahit Fındıklı, özellikle yenilenebilir ve yerli kaynakların devreye alınması konusunda seferberlik başlatıldığını belirterek, 'Yerin altındaki sıcak suyumuz, havada esen rüzgarımıza ve sabah doğup akşam batangüneşimize ve kömürlerimize kadar ne varsa hepsini devreye almak istiyoruz. Çünkü 2023 hedefimizde bizim 130 bin megavat enerjiye ihtiyacımız olacak. Sanayimizin 500 milyar dolar ihracat yapar duruma gelebilmesi için enerji sektörünün sanayicilerden bir adım daha önde koşması lazım. Bu konu ile alakalı elimizdeki kaynakların tamamını en verimli şekilde kullanmaya çalışıyoruz. Bugün burada Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği'nin yaptığı bir çalıştaya katıldık. Bunları önemsiyoruz. Jeotermalin birözelliği daha var. Sıcak sularımızdan önce enerjiyi üretiyoruz. Ondan sonra oradan arta kalan enerjiyi sıcak suyu ısıtmada veya seralarda kullanabiliyoruz. Bundan sonra bunu geri deşarj etmek suretiyle yerin altına geri pompalıyoruz. Tekrardan ısınıp onu geri alıyoruz. Hem enerji, hem turizm, hem de zirai ayağından faydalanabileceğimiz bir su kaynağımızın her yönüyle değerlendirilmesini ve bir damlasının dahi boşa gitmemesini istiyoruz. Önümüzdeki günlerde bunların kanunlarıyla alakalı da birtakımdüzenlemeler yapılacak. O yüzden bu tip toplantılarda konunun uzmanlarını dinleyip, sektörün ileri gelenleriyle bir araya gelmek, yatırım yapanları, belediye başkanlarını dinleyip en makul kanunu yapmak istiyoruz ' diye konuştu.
Türkiye'nin yer altı ve yer üstü zenginliklerinin tamamını devreye alsa dahi nükleer santralin kaçınılmaz olduğunu ifade eden Başkan Mahmut Mücahit Fındıklı, '2023 yılına kadar Türkiye'nin 2 tane nükleer santralini bitirmiş, bir üçüncüsünün de inşaatına devam ediyor olması gerekir. O da kaçınılmaz enerji kaynaklarımızdan biri olacaktır. 2023 hedeflerinden sonra 2025'e kadar toplam enerjimizin yüzde 20'sini nükleerden üretmeyi planlıyoruz. Türkiye enerji fukarası bir ülke, enerji adına ne kaynağımız varsaher zerresine kadar toparlayacağız. Ama bu yetmez. Biz enerjiye çok büyük bedeller ödüyoruz. Yaklaşık 2023'e kadar 120 milyar dolar yatırım yapacağız. Biz medeniyet itibariyle yere düşen ekmeği öpüp başımıza koyan bir toplumuz. Şunu unutmasınlar ki, boşa yanan her lamba, boşa akan bir damla su, yerdeki nimet gibidir. Lütfen bu hassasiyeti enerji kullanımında da gösterelim ' dedi.
Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği ve Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci ise, jeotermalin Türkiye açısından çok önemli bir potansiyele sahip olduğunu ifade ederek, 'Dolayısıyla bu zenginliğimizi çok iyi bir şekilde geliştirmek istiyoruz. Bunun alt yapısı ise Türkiye'de mevcut. Biz de Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği olarak bu alanda tüm paydaşları, ilgili bürokratlarımızı, siyasi idareyi, meclisi, sivil toplum örgütlerini ve üniversiteleri ve hocalarımızı bir araya getiren bir platformuz.Bugün bu çalıştayda 5686 sayılı Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanunu'ndaki eksiklikler tartışılacak. Türkiye'yi dünya ligine hazırlamak adına jeotermal alanında gerekli düzenlemeler yapılacak. Bu düzenlemeden sonra ülkemiz jeotermal alanında son derece önemli bir ülke olacak. Çünkü jeotermalin enerji, tarım, gıda, turizm ve sağlık boyutu var. Çok boyutlu bir sektör. Ama bu alanda bir entegre kullanım meselesi var. Aldığınız kaynağı enerjide, ısıtmada, kaplıcada, serada kullanıyorsunuz. Tekkaynağı farklı alanlarda kullanma imkanına sahipsiniz. Bunları da kanunla düzenleyeceğiz. Hemen hemen bu sektörle ilgili herkes burada. Bu çalıştayla Türkiye adına jeotermal alanında çok önemli kararlar alınacak ' dedi
Jeotermalin bir rahmeti bir de zahmeti olduğunu ifade eden Başken Bahçeci, 'Zahmet kısmı depremdir. Jeotermal kaynağa sahip belediyeler, aynı zamanda birinci derecede deprem bölgesinde. Erciş bizim üyemizdi. Buradan onlara tekrar geçmiş olsun diliyorum. Meclisten yeni çıkacak olan kanunla birlikte bu şehirlerimizi tekrar planlama fırsatını da bulmuş olacağız. Depreme de hazırlıklı olmamız gerek. Çünkü deprem değil, binalar öldürüyor. Biz de yeni düzenlemeyle termalin zahmetinden kurtulma fırsatıbulacağız. Birlik üyelerimizin dayanışması deprem açısından da çok önemli. Bu konudaki birikimleri de paylaşma fırsatını bu toplantıda bulmuş olacağız ' diye konuştu
Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Keleş ise, çalıştayın Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliğ ile ortaklaşa yürütüldüğünü ifade etti. Keleş, 'Türkiye Belediyeler Birliği, ülkemizdeki tüm belediyelerin üye olduğu bir birliktir. Bütün belediyeler, birliğin doğal üyesidir. Bizler Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği'ni de her alanda destekliyoruz. Bugün burada ülkemiz için çok önemli olan jeotermal kaynaklarla ilgili bir çalıştay gerçekleştiriliyor. Bu konuda kanunçalışmalarının yapılması, bu kanunun sektörün, belediyelerin, şehirlerimizin ihtiyaçları açısından doğru şekillendirilmesi için çalışma yapılıyor ' dedi.
Meclis Enerji Komisyonu Başkanı Mahmut Mücahit Fındıklı:
TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknolojileri Komisyonu Başkanı ve Malatya Milletvekili Mahmut Mücahit Fındıklı, Türkiye'nin en az üç nükleer santrale ihtiyacı olduğunu söyledi.