Meclis FETÖ Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu

İstanbul İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Kurtoğlu:'2011'de yaptığımız bir soruşturmada, 17 25 Aralık'ın altında imzası olan savcılardan Muammer Akkaş ile bir konuda karşı karşıya geldik. Bizden, Başbakanlık binasının santralinin dinlenmesi de talep edildi. Her şey ondan sonra başladı''Darbe girişimi, iç dinamiklerden ziyade dış dinamiklerle ilgili. 1925'te Şeyh Sait isyanı niye çıktıysa, bugün bu darbede bu maksada benzer bir yönelim olabilir'

İstanbul İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Hüseyin Kurtoğlu, 2011'de yaptıkları bir soruşturmada, 17- 25 Aralık'ın altında imzası olan savcılardan Muammer Akkaş ile bir konuda karşı karşıya geldiklerini belirterek, 'Bizden Başbakanlık binasının santralinin dinlenmesi de talep edildi. Her şey ondan sonra başladı.' dedi.

Kurtoğlu, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimini, darbelerin ve gizli oluşumların siyaset üzerindeki etkilerini araştırmak amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonuna bilgi verdi.

Darbe girişimini, Çanakkale'de görev yapan eski bir askerinden haber aldığını belirten Kurtoğlu, 'Böyle birşey yok, asker kıyafeti giymiş terörist saldırıdır.' dedi.

O sırada Jandarma Bölge Komutanı'na vekalet ettiğini ifade eden Kurtoğlu, lojmanlar bölgesindeyken bölge komutanlığı karargahına gittiğini, harekat merkezine ulaştığını, burada önlerine 4- 5 mesaj konulduğunu, sıkıyönetim uygulama direktifini okuduğunda, son sayfadaki imza satırında Mehmet Partigöç ismini gördüğünde, cemaat denilen örgütün darbe teşebbüsünde bulunduğunu anladığını bildirdi.

İstanbul Jandarma Komutanlığına bağlı 7 il bulunduğuna işaret eden Kurtoğlu, sırayla bütün il jandarma komutanlarını aradığını bildirdi. Kurtoğlu, darbe teşebbüsünün tamamen yasadışı olduğu ve verilen emirlere itibar edilmemesi gerektiğine yönelik mesajlar yazdıklarını vurguladı.

-'Tek bir jandarma personeli yoktu'

Basında, Boğaziçi Köprüsünü jandarmanın kapattığı haberleri yer aldığını anımsatan Kurtoğlu, yapılan adli soruşturmalarla da ortaya çıktığı üzere, darbe teşebbüsünde tek bir jandarma personelinin görev almadığını dile getirdi.

Kurtoğlu, darbe girişimi sonrası 96 personelin adli ve idari işleme tabi tutulduğunu, 20'sinin göreve iade edildiğini belirtti. Bunların bir kısmının herhangi bir eyleminin bulunmadığını, darbe teşebbüsünden haberdar olduğunu ve oraya geldiğini anlatan Kurtoğlu, eylem yapan tek kişinin Sabiha Gökçen Havaalanı Bölük Komutanı olduğunu ifade etti.

Kurtoğlu, vatandaşın özverili, ferasetli tavrının darbe girişiminin başarıya ulaşmasını engelleyen unsurların başında yer aldığını vurgulayarak, okullardan başlamak üzere, devlet kurumlarında demokrasi bilincinin geliştirilmesinin önemine değindi.

-'Bugünkü teknolojiyle tespit etmeniz mümkün olmayabilir'

FETÖ mağduru olduğunu belirten Kurtoğlu, milletvekillerinin soruları üzerine, 3 kovuşturma geçirdiğini, yargılamanın yıllar sürdüğünü ve beraatle sonuçlandığı söyledi.

Uyuşturucudan tutuklu bir kişinin babasının cenaze törenine katılımı için 2 gün izin verildiğini, mevzuata uygun olarak ilk gece Tekirdağ Cezevinde tutulduğunu, ertesi gün taziyeden sonra cezaevine getirildiğini anlatan Kurtoğlu, haberi olmadığını belirttiği bu olaydan dolayı hakkında dava açıldığını, önce ceza aldığını, daha sonra beraat ettiğini bildirdi. Yargılama aşamasından dolayı YAŞ'ta terfiye giremediğine işaret eden Kurtoğlu, terfi eden 4 generalden birinin, Adana'daki MİT TIR'larını durdurma kararı veren kişi olarak da bilinen Hamza Celepoğlu olduğuna işaret etti.

Hüseyin Kurtoğlu, Jandarma Genel Komutanı'na şifai hakarette bulunduğu şeklinde ses kaydı üretildiğini, Jandarma Kriminal labaratuvarından, TÜBİTAK'tan manipülasyon olmadığına yönelik rapor alındığını anlattı. İşin uzmanı üniversite hocalarının, manipülasyonun varlığını açıkça ortaya koyduğunu belirten Kurtoğlu, 'Maksat, bu dönemde terfi engellensin. Her yıl böyle bir olay gündeme getirildi. Benim gündelik konuşmalarımdan kelimelerin içinden keserek, biçerek... Eğer çok çok usta, ehil kişiler bunu yaparsa, bugünkü teknolojiyle tespit etmeniz mümkün olamayabilir.' diye konuştu.

-'Başbakanlık bir şahsa ait telefon olarak geçiyordu'

Komisyon Başkanı Reşat Petek'in, FETÖ'nün neden kendisine kumpas kurduğu sorusuna Kurtoğlu, şöyle yanıt verdi:

'2011'de yaptığımız bir soruşturma vardı. O soruşturmada, 17- 25 Aralık'ın altında imzası olan savcılardan Muammer Akkaş ile bir konuda karşı karşıya geldik. Bizlere yaptırmak istediği konuyu yapmayacağımızı ifade ettik. Her şey ondan sonra başladı. Hafriyat yolsuzluğu araştırması yaparken, Başbakanlık binasının santralinin dinlenmesi talep edildi. Daha doğrusu mahkeme kararının içinde bunu geçmişler. Bizim bilgimiz dışında. Biz de son anda bunu Jandarma Genel Komutanlığı üzerinden, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığına bildireceğimiz sırada fark ettik ve durdurduk. Her şey ondan sonra başladı. Kararda, Başbakanlık olarak değil, bir şahsa ait sabit telefon numarası olarak geçiyordu. Mahkeme kararını reddettiğimizde, hemen 'yanlışlık yaptık' dediler, yeni karar çıktı. Sonra olması gerekenleri dinledik, o dosyayı operasyonla kapattık. '

-'Su testisi su yolunda kırıldı'

Hüseyin Kurtoğlu, Fetullahçı yapı büyük ölçüde temizlendikten sonra istihbarat kurumları arasında işbirliğinin gayet sağlıklı çalışmaya başladığını, uyuşmazlıkların örgütün istihbarata el koyma çabasının sonucu olduğunu söyledi.

Darbe girişiminin, iç dinamiklerden ziyade dış dinamiklerle ilgili olduğunu düşündüğünü vurgulayan Kurtoğlu, '1925'te Şeyh Sait isyanı niye çıktıysa, bugün bu darbede, bu maksada benzer bir yönelim olabilir. Darbe Türk milletine yapıldı ama özde TSK'ya da yapıldı. Silah arkadaşlığı kavramını yok ettiler, birlik, dayanışma ruhunu yok ettiler. Bunların yeniden kazanılması gerekiyor. Bütün kurumlar, bu darbeden negatif nasibini aldı. Ama güvenlik kurumları, başta Silahlı Kuvvetler en fazla aldı. Türk tarihinde benzer örneği yok.' değerlendirmesinde bulundu.

AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, darbeyi askerin yaptığını söylemesi üzerine Kurtoğlu, bu kişilerin asker olarak anılmasından rahatsızlık duyacağını, bu kişilerin terörist olduğunu, ülkeye kast ettiğini vurguladı.

Jandarma Genel Komutanlığının safralarından kurtulduğuna işaret eden Kurtoğlu, kişisel görüşüne göre, örgütün, TSK'da organize, toplu, birlikte hareket edilen, planlı bir kalkışma yapma yeteneğinin artık olmadığını söyledi.

Kurtoğlu gizli kalmış, ferdi, adeta intihar eylemi tarzı eylemde bulunacak kişiler olabileceğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

'Her ülkede, her yerde olabilir. Ama planlı, organize, aynı anda bir kalkışma hareketi yeteneklerinin olmadığını düşünüyorum. Jandarma Genel Komutanlığı içinde, bildiklerimiz içinde 'Bu da mı varmış' dediğimiz kimse yok. Evet bu vardı, su testisi su yolunda kırıldı.'

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile