Meclis İnsan Hakları Komisyonu, Cezaevlerinde İnceleme Yapacak

Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, cezaevlerinde incelemelerde bulunmak üzere bir alt komisyon kurdu

Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, cezaevlerinde incelemelerde bulunmak üzere bir alt komisyon kurdu. Komisyon Başkanı Zafer Üskül, hangi cezaevlerinde inceleme yapılacağına alt komisyonun karar vereceğini ifade etti.
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve AK Parti Mersin Milletvekili Zafer Üskül, komisyon toplantısının ardından bir basın toplantısı düzenledi. Türkiye'ye ziyarette bulunan yabancı heyetlerin, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) çok fazla mahkumiyet kararı aldığını ve dolayısıyla Türkiye'de çok fazla insan hakları ihlali olduğunu dile getirdiklerini belirten Üskül, AİHM'den bugünlerde çıkan kararların daha çok 1990'lı ve 2000'li yılların başında açılan davalarla ilgili
olduğuna işaret etti. AİHM kararlarının, son 8 yılda insan hakları alanında ihlallerin yoğun olduğunu göstermediğini vurgulayan Üskül, insan hakları alanında 1990'lı yıllarla bugünler arasında büyük farklılık bulunduğunu söyledi.
Toplantıda, cezaevlerinde inceleme yapmak üzere yeni bir alt komisyon kurduklarını ifade eden Üskül, alt komisyonun, daha önce kurulan alt komisyon üyelerinden oluştuğunu açıkladı. Alt komisyonun hangi cezaevlerine gideceği konusunda bir karar almadıklarını kaydeden Üskül, nerelere gidileceğine alt komisyonun karar vereceğini belirtti.
Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Üskül, çocukların son günlerde yaşanan başörtüsü tartışmalarına alet edilmesini nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine, "Gündemimizde böyle bir konu yoktu. O konuda ayrıca sorarsanız fikrimi söylerim. Komisyon çalışmalarımızda bu konu ele alınmadı" diye konuştu.
Tutukluluk sürelerinin uzun olmasına yönelik eleştirilerin hatırlatılması üzerine Üskül, tutukluğun uzun sürmesinin insan hakkı ihlali boyutuna ulaşmamasının, bütün komisyon üyelerinin ortak dileği olduğunu ifade etti. Yasalarda, tutuklamanın hangi koşullarda olacağının belirlendiğine işaret eden Üskül, yargıçların, karar verirken AİHM kararlarını da dikkate almaları gerektiğini söyledi.
Üskül, Adli Tıp Kurumu'nun yapısıyla ilgili değerlendirmelerde de bulundu. Adli Tıp Kurumunun iş yükünün çok yoğun olduğunu ve bu nedenle de raporların zaman zaman geciktiğini kaydeden Üskül, ağır sağlık sorunları yaşayan kişilerin raporlarının daha hızlı verilmesi gerektiğini dile getirdi. Üskül, Adli Tıp Kurumu'nun kararlarını daha erken vermesini sağlayacak bir yapıya kavuşturulması gerektiğini vurgulayarak, bu konuda yürütülen çalışmaların hızlandırılmasını istediklerini söyledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile