Meclis, Katlı Yol İtirazlarını Reddetti

Meclis, Katlı Yol İtirazlarını Reddetti

Samsun Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde, Samsun-Tekkeköy karayolları güzergahına yapılması planlanan viyadüklü yol görüşmelerinde Tekkeköy Belediyesi, Mimarlar Odası Samsun Şubesi ve vatandaşların yaptıkları itirazlar reddedildi.


Samsun Büyükşehir Belediyesi Meclisi şubat ayı 3. birleşimi Başkanvekili Turan Çakır başkanlığında belediye meclis salonunda gerçekleştirildi.

Toplantıda, gündem maddelerinden olan Tekkeköy ilçe sınırlarında, Karayolları 7. Bölge Müdürlüğü'nün yapması planlanan farklı seviyeli kavşaklar (viyadüklü yol) ile ilgili Tekkeköy Belediyesi, Mimarlar Odası Samsun Şubesi ve vatandaşların yaptıkları itirazlar görüşüldü.

Gündem maddesi hakkında bilgi veren İmar ve Şehircilik Şube Müdürü Zennube Albayrak, “Hat üzerinde dere yataklarına denk gelen kısımlar var. Bunlardan dolayı alttan geçiş mümkün olmuyor. Karayollarının yönetmeliğinde günlük 10 bin aracın geçtiği yerlerde katlı kavşak yapılması yönündedir. Buradan ise ortalama olarak günlük 45 bin araç geçiyor. Yani katlı kavşak dışında bir şeyin yapılamasının mümkün olmadığı görülüyor. Bu sonuç hem Büyükşehir Belediyesi'nin hem de Karayolları 7. Bölge Müdürlüğü'nün yapmış olduğu çalışmalarda vardır” dedi.

BAŞKAN TEKİN: “SORUN PLANSIZLIK”
Görüşmelerde ilk olarak söz alan Tekkeköy Belediye Başkanı Hayati Tekin, ülkenin sorunlarının başında plansızlık geldiğini belirterek, "Bu projenin çeşitli yerlerde indi çıktıları vardır. Yani bu masraftır. Amacımız yoğunluğu çözmektir. Bu kadar masraf Doğu Çevre Yolu'na yapılsaydı, bugün Doğu Çevre Yolumuz vardı. Bu ülke bizimse biz bu yolu yapmak mecburiyetindeyiz. Türkiye'nin sorunu plansızlıktır. Yapım önden gidiyor, plan arkadan geliyor. Tekkeköy kavşağına yonca kavşağı yapılabilirdi. Bugün İstanbul Boğaz Köprüsü’nün altından geçilirken, 140 santim kot kaldırarak yükseğe çıkmadan yapılabilir. Bu beton görüntülerde gözümüzün önünde kalmaz" diye konuştu.

CHP’Lİ TOSUN: “ÇEVRE PLANINA AYKIRI”
CHP'li Meclis Üyesi Feride Tosun, "Belediye evlerindeki katlı yol. Mahkeme kararına rağmen bitirildi. Şu anda kavşak adı altında kavşaktan çok uzun bir yeri tartışıyoruz. Bunun getirisini ve görüntüsünü düşünmeden meclisimiz olumlu bir karar almıştır. Bugün tarihi bir gündür. Buranın bitmiş halini görsellik olarak düşündüğünüz zaman, beton engeller göreceksiniz. Çevre planlamasına kesinlikle aykırıdır. Samsun'un süetini bozacaktır. Bu karardan pişmanlık duymamak için bu işe dur diyelim" şeklinde konuştu

CHP’Lİ SARAÇ: “AK PARTİ’LİLER ELİNİZ KALDIRIN”
CHP'li Meclis Üyesi İbrahim Saraç, "Artık dönemimizin sonuna gelmişken, Samsun halkına karşı bir vebal altına girmeden bu itirazı kabul edip, yeni çözümler bulalım. İllaki estetiği bozmak hiç birimizin hakkı değildir. Bu konuda AK Parti’li arkadaşlarıma sesleniyorum. Lütfen elinizi kaldırın ve Samsun halkı sizi alkışlasın" ifadelerini kullandı.

CHP’Lİ ERDÖNMEZ: “BUNLAR GEÇİCİ ÇÖZÜM”
CHP'li Meclis Üyesi Suat Hayri Erdönmez konuşmasında, "Bunlar geçici çözümlerdir. Bugün biz bunu ret edebilirsek, Doğu Çevre Yolu acil olarak önümüze gelecektir. Çevre yolunun erkene alınması da şehrin direncini gösterir" görüşlerine yer verdi.

MHP’LÜ ÜYE OKAN: “DİKKATLİ DÜŞÜNELİM”
MHP'li Meclis Üyesi Erdem Okan, "Samsun üvey evlat mıdır. Bunları iyi düşünmeliyiz. İşin doğrusunu yapalım, zarar gören olabilir. Ben yanlış kararlara düşmemek için sık dokuyorum. Lütfen dikkatli düşünelim ve öyle karar alalım" açıklamasında bulundu

MİMARLAR ODASI BAŞKANI ÖZÇELİK: “YATIRIMI DOĞU ÇEVRE YOLUNA HARCAYIN”
Mimarlar Odası Samsun Şube Başkanı Selami Özçelik, "Samsun'un eski çevre düzeni planlarında da trafik, doğu çevre yoluyla çözülmüştür. Canik’te yapılan viyadükteki teknik araştırma yapılmadığı için durdurulma kararı alındı. Bu gerçekler varken, ısrar edip şehirlerarası trafiği şehir içinden geçirmek gibi bir şey olamaz. Bugün şehirlerarası yolu şehir içinden geçirmek, Samsun'u yok saymaktır. Bizim tespitlerimiz budur. Bu gerekçelerle itiraz ettik. Bu kadar yatırımı bizce Doğu Çevre Yolu’na harcamalıyız. Bu plan çözüm değildir" sözlerine yer verdi.

BAŞKANVEKİLİ ÇAKIR: “ÖNERİLEN BUDUR”
Meclis Başkanvekili Turan Çakır ise şöyle konuştu: "Herkesin bir görüşü illaki olacaktır. Herkes faklı boyutlarda bakabilir. Herkes kendine göre haklıdır. Bu mecliste daha önceleri de tartıştık. Bazı şeyler bazen mecburiyetten oluyor. Samsun, sanayisi, spor salonu, kongre merkezi şehrin doğusunda yapılıyor. Oradaki trafik yoğunluğu bugünkünden daha fazla artacaktır. Türkiye'deki araç sayısı her gün artıyor. Burada yapılacak olan ve şehir içinden geçen çevre yolunu kullanacak olan yüzde 20'dir. Şu anda bir sıkışıklık var. Estetik kaygıya katılıyorum. Alttan yapılabilirimi, bu olabilir. Farklı çözümler üretebiliriz. Demek oluyor ki bu güzergahtaki sorunu çözmemiz gerekiyor. 10 yıl sonra bize bu haliyle yetmez. Merkezi hükümet tarafından sonra yapılaması gereken yatırımlar şimdi yapılıyor. Şu anda da buna geniş bakmamız lazım. Farklı şeyler olabilir, daha estetik olabilir. Bugünkü şartlarda önerilen budur. Buradaki yoğunluğa projenin katkı vereceğini düşünüyorum. Şehrimize hayırlı olmasını temenni ediyorum."
Konuşmaların ve kısa süren tartışmaların ardından gündem maddesi görüşüldü. Tekkeköy Belediyesi, Mimarlar Odası Samsun Şubesi ve vatandaşların yaptıkları itirazlar, 'oy çokluğuyla' reddedildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile