AK Parti Sakarya Milletvekili Hasan Ali Çelik , Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu ' nun da değişiklik öngören kanun tasarısının komisyonda görüşülmesine başlanmasından önce Sakarya Üniversitesi ' ndeki Teknoloji Geliştirme Bölgesi ' nde görev yapan araştırma görevlileri ve firmaların temsilcileri ile görüş alışverişinde bulundu . Türkiye ' de 37 teknoloji geliştirme bölgesinin bulunduğunu ifade eden Çelik , bu kuruluşların Ar-Ge faaliyetlerine destek olduğunu , yenilikçilik anlayışını hakim kıldığını , yeni teknolojilerin ve fikirlerin hayata geçirilmesi için gerekli adımları attıklarını söyledi . Teknoloji geliştirme bölgelerinin ağırlıklı olarak yazılım , bilişim , elektronik ve ileri malzeme teknolojilerine yönelik çalışmalar yürüttüğünü kaydeden Çelik , " Bu konular başta olmak üzere tasarım , nano teknoloji ve biyoteknolojinin yanı sıra otomotiv , tıp teknolojileri , yenilenebilir enerji konularında ağırlıklı olarak çalışmalar yürütülüyor . Bu merkezler ülke bilimine ve endüstrisine katkı sağlayacak çalışmaların öncü merkezidir . Teknoloji geliştirme bölgeleri büyük sanayi üretimlerinin yapıldığı yerler değildir . Buralar bilimin ve üretimin yan yana geldiği , bilginin üretime dönüştürüldüğü , gelişmenin üretime dönüştürüldüğü , yeniliğin üretime dönüştürülme safhalarını planlayıp programlayan ve bunlara dair çeşitli adımlar atan bilgisayar destekli bir faaliyet yerleridir . Türkiye ' de de en eksik konulardan biri de buydu . Hükümetimizle beraber Ar-Ge çalışmalarına önem verdik . Bir Ar-Ge yasası çıkarıldı . " dedi .
Türkiye ' deki 37 teknoloji geliştirme bölgesinden 22 ' sinin aktif durumda olduğunu kaydeden Çelik , bu bölgelerde geçen yıl yaklaşık 3 bin 500 ' e yakın Ar-Ge çalışması yürütüldüğünü dile getirdi . Bu çalışmalardan bir kısmının bitirildiğini bir kısmınında sürdüğüne anlatan Çelik , 235 firmanın faaliyet gösterdiği bölgelerde 11 bine yakın kişinin istihdam edildiğini vurguladı . Teknoloji geliştirme bölgelerinde bugüne kadar 5 bin 800 ' e yakın projenin bitirildiğine işaret eden Çelik , şunları söyledi ; " Bu merkezlerde önemli bir faaliyet yürütülüyor . İhracat rakamlarına baktığımız zamanda endüstriyel faaliyet olmamasına rağmen buralarda yazılım , bilişim , gelişim , yenilikçilik , hepsini içine koyduğunuzda 540 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleştirildi . Bu rakamlara bakıldığında çok önem verilmesi gereken yerler . Bu bölgelerde 53 yabancı firma var . Bu yabancı firmaların yatırım tutarı da 450 milyon dolar . Hepsi dikkate alınması lazım . "
Çelik , komisyonda görüşülmeye başlanan tasarının teknoloji geliştirme bölgelerine dair mevzuatın basitleştirilmesini ve etkinleştirilmesini de sağlayacağını ifade etti .